Pnömoni (Zatüre) aşısı
Pnömoni tüm dünyada milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açan ciddi bir hastalıkdır. Akciğer enfeksiyonudur. Bulaşıcı bir hastalıktır. Mesela tüberkülozda özel bir tip pnömonidir. Oldukça sık görülür ve tüm ölümlerin %5 den fazlasından sorumludur. Pnömonilerin en sık görülen nedeni Streptococcus pneumoniadır (pnömokok mikrobu).
Pnömonilerden korunmanın bilinen en iyi yöntemi aşıdır. Günümüzde erişkin aşı takviminde, en sık pnömoni nedeni olan pnömokoklara karşı aşılama önerilmektedir. Pnömokok aşısı önerilenler gruplar şunlardır:
65 yaş ve üzerindekiler Dalağı olmayanlar Tekrarlayan pnömoni geçirenler, sigara içenler Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer hastalığı ve diyabeti olanlar Organ nakli olanlar Kanser, kan hastalığı olanlar Bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı olanlar ve bağışıklığı etkileyen ilaç kullananlar Sağlık çalışanları ve huzurevi-bakımevi çalışanlarıÖzellikle son zamanlarda, Covid-19 enfeksiyonun pnömoniye sebep olarak ölümlere neden olması nedeniyle, pnömoni aşıları çok konuşulmaya başlandı. Hatta pnömoni aşısının Covid-19 enfeksiyonundan koruduğu şeklinde yanlış bilgilendirmeler oldu.
Bundan bir yıl önce risk grubundaki kişilere pnömoni aşısı yaptırması için neredeyse yalvarıyorduk. Bugünlerde ise tamamen sağlıklı kişiler bile aşı yaptırmak için sıraya girmeye başladılar.
Pnömoni aşısı yaptırması önerilen gruplar yukarda belirttiğim kişilerdir. Herkesin yaptırmasına gerek yoktur. Pnömokok aşısının Covid-19’dan koruyucu özelliği yoktur. Bu nedenle öncelikle risk gruplarının aşılanması önemlidir.
Pnömoni aşısı son derece güvenilir bir aşı olup, uygulanması çok basit ve ağrısızdır. Önemli bir yan etkisi yoktur. Yılın her zamanında yapılabilir.
Günümüzde kullandığımız iki tip pnömoni aşısı vardır. Aşı olup olmayacağınızı, hangi aşıyı yaptırmanız gerektiğini, ne zaman tekrarlayacağınızı öğrenmek için lütfen hekimlerinize baş vurunuz.