Harnup bahçesi kurmak isteyenin yüzü gülecek!
Adana’da Orman Bölge Müdürlüğü ile Adana Orman Fidanlık Müdürlüğü’nce ortak sürdürülen bir çalışma yüz güldürdü. Yetkililer, orman köylüsü ile ülke ekonomisine çok ciddi katkıları olan harnupta aşılama çalışmalarında iyi sonuçlar elde edildiğini söyledi.
Adana Çukurova Orman Fidanlığı’nda aşılı harnup fidanı deneme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Aşılama çalışmalarının ilk örneklerinden sevindirici sonuçlar alındı. Yetkililer, aşılama çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre, ilerleyen yıllarda aşılı harnup fidanı üretiminin yaygınlaştırılabileceğini kaydetti.
Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, yaptığı açıklamada, tohumdan elde edilen fidanlarla oluşturulan harnup bahçelerinin 9 ile 11 yıl içerisinde giderleri karşılayabilecek hale geldiğini anımsatarak, aşılı harnup fidanları ile oluşturulacak bahçelerde bu sürenin 3-4 yıla düşürülmesinin planlandığını bildirdi. Yılmaz, şunları kaydetti:
“Bu çalışmalarda elde ettiğimiz sonuçlar iyi gidiyor. İleriki günlerde kurulan bahçelerde ürün rekoltesinin hızlı bir artış göstereceğini umuyoruz. Bu durum; bahçelerin daha erken ürün vermeye başlaması ve elde edilen ürünün kalitesinde artışı beraberinde getirecektir. İhtiyaç olan ucuz ve kaliteli harnup fidanlarını üretmeyi sürdüreceğiz. Gelir getiren tür ağaçlandırmalarında harnup fidanı dikimine önem veriyoruz. Ayrıca özel ağaçlandırma yoluyla harnup bahçesi kurulmasını teşvik ediyoruz. Orman Genel Müdürlüğü, orman köylerinde 30 dekara kadar olan arazilerde yapılacak özel ağaçlandırmalara proje maliyet bedelinin yüzde 65' i ve 30 dekarı aşan arazilerle orman köyleri dışındaki yerlerde ise yüzde 25' i hibe olmak üzere destek veriyor.”