ALIŞTIK ARTIK!

Batı ülkelerinden gelen atıkların da işlendiği Adana’da hava kirliliği alarm veriyor. Şehirde, partikül madde, karbonmonoksit, kükürtdioksit, azot dioksit ve ozon değerleri ortalama sınır değerlerinin üzerinde çıkıyor. 

 

DEVA Partisi Adana İl Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı, Çevre Mühendisi Sibel Demirci, kış aylarıyla birlikte artan hava kirliliğine dikkat çekti. Demirci, ölçüm istasyonlarından alınan online veriler incelendiğinde özellikle saat 18.00 ile 22.00 arasında kentteki havanın bazı maddeler bakımından sınır değerlerinin çok üzerinde olduğunu söyledi. 

 

Demirci, hava kirliliğini önleme özelliklerine sahip yeşil alanların sürekli müdahale sonucu yok olduğunu anımsatarak, “Mevcut yeşil alanların korunması, kentte hava koridorları oluşturulması gerekiyor. Seyhan, Sarıçam,Yüreğir ilçelerinde alt gelir grubuna dağıtılan kalorifik değeri çok düşük kömürlerin yakılmasıyla resmen halk zehirleniyor” dedi. 

 

Geçen yıl İstanbul Teknik Üniversitesi’nce yapılan araştırmada, Adana;  Türkiye'de en fazla hava kirliliği artışı yüzde 21 ile 1. sırada yer aldı. Adana, ülke genelinde ise havası en kirli 3. şehir oldu. Demirci, Halk sağlığının korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi için herkesi sorumluluk almaya yetkilileri de önlem almaya çağırdı. 

HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINABİLECEK TEDBİRLER
 
•       Konutlarda ısınma için yüksek kalorili kaliteli kömürler kullanılması, en az yılda bir kez baca temizliğinin profesyonel kişilerce yapılması, soba borularının sıklıkla temizletilmesi, havalandırmanın düzenli olarak yapılması,
•          Kullanılan sobaların yakıt türüne uygun kalite belgeli olmasına dikkat edilmesi,
•          Doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması,
•          Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanımından kaçınılması,
•          Kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımının yapılması,
•          Site ve apartman yönetimleri tarafından kalorifercilerin ateşçi kurslarına katılımının sağlanması,
•          Yeni  yerleşim yerlerinde merkezi ısıtma sistemleri kullanılması,
•       Sağlıklı ve hareketli yaşamın desteklenmesi amacıyla kısa mesafelerin yürünmesi ,  bisiklet ve toplu taşıma araçlarının kullanımının yaygınlaştırılması.