TÜRKİYE’DE 4,5 MİLYON MAĞDUR VAR
DEmeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Adana Temsilcisi Çiğdem Kocakaplan Zöngür, EYT Yasası’nın yanlış çıktığına dikkat çekerek, Türkiye geneli 4,5 milyon insanın mağdur olduğunu kaydetti. Zöngür; “Bizler 08.09. 1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanlarız. İstediğimiz tek şey, SGK sisteminin yeniden düzenlenip 2000-2008 arasına kademe getirmeleri. Ülkemizde 4,5 milyon mağdur var bu rakam aileleriyle birlikte 16,5 milyon ediyor. Tek talebimiz kademenin çıkması ve de bizim gibi mağdur olan kişilerin derneğimize üye olmalarını istiyoruz. Emeklilik Adalet Derneği Genel Başkanımız Mihriban Uğurlu ve yönetimi 15 Ekim’de İstanbul’da büyük bir miting yaptı. Meclise 4 kez gitti. Mağduriyetimizi anlattı ve ardından CHP, Yeniden Refah Partisi ve Demokrat Parti’ye bizimle ilgili yasa tasarısı sundu” dedi.
ADALETİN SAĞLANMASINI İSTİYORUZ
Kendilerinin ülkenin eşit vatandaşlık hakkına sahip çalışanları olduğuna işaret eden Zöngür, şunları söyledi; “2000’liler olarak bizler, 08.09.1999 tarihinden sadece 4 ay sonra sigortalı işe başlayan, bu ülkenin eşit, Anayasal, eşitlik hakları elinden alınmak istenen çalışanlarıyız. Söz konusu tarih öncesinde ya sigortasız çalıştık, ya vatani görevimizi yaptık ya da bu ülkeye hizmet etmek için tahsil hayatına devam ettik. Bu nedenlerle sigorta girişimiz 2000’ li yıllarda yapıldı. Yasa kapsamına alınan çalışanlarla aynı yaşlardayız ve 5 bin gün prim şartının çok üzerine prim günümüzü doldurduk. Düzenleme ile kademelendirmenin kaldırılarak, farklı yasalara tabi olduğumuz gerekçesiyle ikinci sınıf vatandaş olarak görülmek istenmeyen, bu ülkenin eşit vatandaşlık hakkına sahip çalışanlarıyız. Amacımız EYT koşullarında emekli olmak veya kapsama dâhil olmak değil, sadece aramızda açılan 17E/20K yıl gibi bir uçurumun düzenleme yapılarak adaletin sağlanmasıdır”.
ARAMIZDAKİ UÇURUM DÜZENLENMELİ
Adaletin tüm çalışanlar için tahsis edilmesi gerektiğinin altını çizen Zöngür, amaçlarının EYT koşullarında emekli olmak veya kapsama dâhil olmak değil, aralarında açılan 17-20 yıl geç emeklilik uçurumunun KADEMELİ bir düzenleme yapılarak giderilmesi olduğunu kaydetti. Zöngür; “Derneğimiz Türkiye’de yaşayan ve Türkiye çalışma yasal şartları kapsamında SGK sistemine kayıtlı (4a,4b,4c) çalışanların emekli olabilmesi için gerekli araştırmaların yapılması ve sorunları belirleyip çözümlenmesi için çalışmalar yapmak ve aralarındaki sosyal birlik ve beraberliği temin ve tesis etmek olup, amacı konusunda, ilgili birimler ve yetkililer ile görüşmeler sağlamak, dernek konusunda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi, kurum ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur” diye konuştu.
81 İLDE ÖRGÜTLÜYÜZ
Seslerini her platformda duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Çiğdem Kocakaplan Zöngür, tüm sosyal medyalarda aktif olduklarını söyledi. Zöngür; “Sosyal medya hesaplarımızda 1 milyonu aşkın takipçimiz var. Haftanın her günü 21.30’ da derneğimizde sohbetimiz var. Adana’da bütün belediyelere bizzat ziyaretler gerçekleştirdim. Mağduriyet çok büyük olduğu için ve her gittiğim yerde mutlaka 1 mağdur insanla karşılaştım Adana’da bütün belediyeler, siyasiler bizlere destek olacaklarını söylüyorlar ve destek te oluyorlar. Hükümetten beklentimiz ise adımıza sunulan yasa tasarılarını onaylamalarını, kademe getirmelerini ve bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. 81 ilde örgütlüyüz stant ve broşür çalışmalarımız var. İl ve ilçe örgütlerine dosya sunumlarımız var. Belediye başkanları, tüm siyasi partilere mağduriyetlerimizi gösterir birer dosya bırakıyoruz, derneğimizi ve amacımızı anlatıyoruz” şeklinde konuştu.