PAMUĞA NEDEN SAHİP ÇIKILMIYOR?

 

--- Türkiye’nin ve Çukurova Bölgesi’nin en önemli tarım ürünlerinden olan pamukta son yıllarda yaşanan olumsuzlukları TBMM’ye taşıyan CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, pamukta eski parlak günlerin yeniden yaşanması için bakanlığın yeterli çalışmayı yapmasını istedi.

 

ANKARA /  Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, son hasat döneminde pamukta yaşanan olumsuzlukları verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP’li Özdiş, pamukta yaşanan olumsuzlukları dile getirdi. Pamuğun yoğun biçimde ekiminin yapıldığı Çukurova Bölgesi’nin yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ülke ekonomisiyle birlikte bölge ekonomisinin de geriye düştüğünü belirtti. Özdiş verdiği soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi:

BAKAN FAKIBABA’YA SORULAR

“Pamuk bitkisi, yaygın ve zorunlu kullanım alanıyla insanlık açısından, yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla da üretici ülkeler açısından büyük ekonomik öneme sahip bir üründür. Çukurova bölgesinde de yoğun şekilde ekilip, hasadı yapılan pamuğun bu yıl popülasyonu artan beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineği yüzünden daha tarlada yetişme döneminde zarar gördüğü belirtilmektedir. Bu çerçevede;

1-Çukurova Bölgesinde beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineğinin yıl bazında popülasyon artışına ilişkin herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

2-Beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineği pamuk dışında başka hangi ürünlere zarar verebilmektedir?

3-Beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineğinin zarar verdiği bölgeler incelenip, hasar tespiti yapılıp, rapor tutulmuş mudur?

4-Söz konusu olayla ilgili bölge çiftçileri, çiftçi kooperatifleri ve ziraat odalarıyla görüşülmüş müdür?

5-Söz konusu olaya ne zaman müdahale edilecektir?”