PAMUK PARASI CEBİMİZDE KALSIN!

 

Pamuk ithalatına harcanan para, bu yılın sonunda 2 milyar dolara çıkacak. CHP Adana milletvekili Ayhan Barut, “İthalata ayrılan parayı çiftçimize versek, 3 yıldır 80 kuruş olan primi revize ederek en az 1.5-2 lira olarak revize etsek üretici yeniden pamuk üretir” dedi. 
ÇİFTÇİNİN ELİNE EN AZ 6 LİRA GEÇMELİ 
Aynı zamanda TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi olan Barut, hasadı başlayan pamuk tarlasından seslendi. Pamuk çiftçisinin kazanamadığından dolayı üretimden uzaklaştığını kaydeden Barut, “Pamuk ithalatı 1 milyon tona dayandı. Beyaz altın pamuk, üreticinin kara talihi olmasın artık. Hasadın sürdüğü şu günlerde 1 kilogram kütlü pamuk için çiftçinin eline en az 6 lira geçmelidir. Bu çağrıya kulak verin” diye konuştu. 

YAKIT, GÜBRE, TOHUM ARTTI PAMUK FİYATI AZALDI 
Serbest piyasada 1 kilogram kütlü pamuk fiyatının 3.5 lira civarında seyrettiğini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti: "3 yıl önce 1 kilogram kütlü pamuğun fiyatı 4.5 liraydı. O gün 1 dolar, 3.5 liraydı. Aradan 3 yıl geçti. Bugün 1 dolar 7.5 lira oldu, 1 kilogram kütlü pamuğun fiyatı ise 3.5 liraya düştü. Dolar 2 kat arttı. O günden bugüne üreticilerin mazot, gübre, tohum gibi temel üretim girdileri en az 2-3 kat arttı ancak pamuk fiyatı ne hikmetse geriledi. Üretici artık pamuktan hızla uzaklaşıyor"