TESPİHİN KUKA’SI DEZENFEKTANIN HASI

Çekildikçe eldeki bakterileri temizleyen kuka tespihler rağbet görmeye başladı. Brezilya’da yetişen ağacın Hindistan cevizine benzer meyvesinden yapılan kuka tespihler, Osmanlı döneminde de Saray’ın doktorları tarafından mikrop kırıcı özelliğinden dolayı tercih edilmiş. 

Koronavirüsü ortaya çıktığından bu yana bazı vatandaşların el temizliği için daha önceden haberdar oldukları kuka tespihe yöneldiklerini anlatan Dergah Tesbihçilik İşletme Sahibi Mustafa Şimşek, kukanın antibakteriyel özelliğinin yıllar öncesinden bilindiğini söyledi. 
Koronavirüsün yayılması önlemek için dünyada ve Türkiye’de engellenmesine çalışıldığını hatırlatan Şimşek, salgınla birlikte kuka ağacının meyvesinden yapılan tespihlerin, antibakteriyel özelliği nedeniyle son günlerde ilgi gördüğünü bildirdi. Şimşek, “Osmanlı döneminde hekimler ile mutfakta çalışanların kuka tespih kullanma zorunluluğu olduğunu biliyoruz. Kukanın  dezenfekte edici özelliği bulunuyor” dedi. 
Kuka ağacının antibakteriyel olduğunun bilindiğine vurgu yapan Şimşek, ayrıca stres alıcı özelliği de olduğunu dile getirdi. Kuka tespihlerin hem estetik hem de hafif yapısıyla  dikkat çektiğini aktaran Şimşek, sert ve dayanaklı yapısı sayesinde uzun yıllar sağlamlığını koruduğunu ifade etti. Şimşek, “Kuka tespihler ilk alındığında açık renkte olur, kullanıldıkça kararır. Ortalama fiyat aralığı 50 ile 250 TL arasında değişiyor. Kendimize has özel tasarımlarımız var. İsteğe bağlı çeşitleri de atölyemizde yapabiliyoruz. Yurt dışından talep alıyoruz” dedi.