AK PARTİLİ AVCI: VALİ ONAYI GEREKLİ

GÜNDEM 13.07.2021 - 17:36, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2077+ kez okundu.
 

AK PARTİLİ AVCI: VALİ ONAYI GEREKLİ

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Avcı, Kent Meydanı’ndaki yeni düzenlemede Meclis’in devre dışı bırakılmasının usule aykırı olduğunu, encümenin de yetkisini aştığını söyledi.
Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, Zeydan Karalar’ın Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde yapımına başlanan Kent Meydanı ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Bu kez de geçtiğimiz günlerde yapılan bölgedeki devir ve kamulaştırma kararının hukuksuz ve usule aykırı olduğu ileri sürüldü. Adana Büyükşehir Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Abdullah Avcı, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündem dışı söz alarak konuştu. Avcı, Kent Meydanı ile ilgili bir düzenlemenin geçtiğimiz aylarda encümen gündeminden sessiz sedasız geçtiğini anımsattı. Bu düzenleme ile Kent Meydanı'nın bulunduğu bölgede bir kamulaştırma kararı verildiğini kaydeden Avcı, “Bu düzenlemenin siyasi yönünü ve Şehircilik için gerekliliğini Meclis’in takdirine bırakıyorum. Ancak yöntemin hukuk ve usule aykırı olduğunu belirtmek isterim” dedi.   MECLİS BYPASS EDİLDİ, ENCÜMEN YETKİSİNİ AŞTI Avcı, encümen gündeminde kabul edilen maddenin her ne kadar kamulaştırmadan söz etse de esasen “alımı” kastettiğine dikkat çekerek, bunun için doğrudan meclis kararı gerektiğini bildirdi.5393 sayılı kanunun 18. maddesinin e fıkrasının, “Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisinin kaldırılmasına, 3 yıldan fazla kiralanmasına ve süresi 30 yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar vermek” hükmünü içerdiğini anlatan Avcı, “Bu olayda idare meclisin yetkisini aşarak encümen vasıtasıyla özünde bir satış akdi olan işlemi yapmaktadır. Bu olayda meclis baypas edilmiş ve encümen yetki aşımı yapmıştır.” YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ Avcı, şöyle devam etti: “Şayet 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 30. maddesine göre devir düşünülürse dahi, bahse konu yerin imar planındaki amacının ticari alan olan kısım için kamu yararı kararı için aynı kanunun 5. maddesine göre öncelikle kamu yararı kararı alınmalı 6. madde uyarınca Valilik onayına sunulmalıdır.  Yani Valilik makamının onayı gerekmektedir. Olayda Valiliğin onayı olmadığı için bu madde hükmüne göre kamulaştırma yapılamayacağı kanaatindeyiz. Yani yapılan işlem her yönüyle hukuka aykırı olup tekrar gözden geçirilmelidir.”
Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Avcı, Kent Meydanı’ndaki yeni düzenlemede Meclis’in devre dışı bırakılmasının usule aykırı olduğunu, encümenin de yetkisini aştığını söyledi.

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, Zeydan Karalar’ın Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde yapımına başlanan Kent Meydanı ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Bu kez de geçtiğimiz günlerde yapılan bölgedeki devir ve kamulaştırma kararının hukuksuz ve usule aykırı olduğu ileri sürüldü.

Adana Büyükşehir Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Abdullah Avcı, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündem dışı söz alarak konuştu. Avcı, Kent Meydanı ile ilgili bir düzenlemenin geçtiğimiz aylarda encümen gündeminden sessiz sedasız geçtiğini anımsattı.

Bu düzenleme ile Kent Meydanı'nın bulunduğu bölgede bir kamulaştırma kararı verildiğini kaydeden Avcı, “Bu düzenlemenin siyasi yönünü ve Şehircilik için gerekliliğini Meclis’in takdirine bırakıyorum. Ancak yöntemin hukuk ve usule aykırı olduğunu belirtmek isterim” dedi.

 

MECLİS BYPASS EDİLDİ, ENCÜMEN YETKİSİNİ AŞTI

Avcı, encümen gündeminde kabul edilen maddenin her ne kadar kamulaştırmadan söz etse de esasen “alımı” kastettiğine dikkat çekerek, bunun için doğrudan meclis kararı gerektiğini bildirdi.5393 sayılı kanunun 18. maddesinin e fıkrasının, “Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisinin kaldırılmasına, 3 yıldan fazla kiralanmasına ve süresi 30 yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar vermek” hükmünü içerdiğini anlatan Avcı, “Bu olayda idare meclisin yetkisini aşarak encümen vasıtasıyla özünde bir satış akdi olan işlemi yapmaktadır. Bu olayda meclis baypas edilmiş ve encümen yetki aşımı yapmıştır.”

YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Avcı, şöyle devam etti: “Şayet 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 30. maddesine göre devir düşünülürse dahi, bahse konu yerin imar planındaki amacının ticari alan olan kısım için kamu yararı kararı için aynı kanunun 5. maddesine göre öncelikle kamu yararı kararı alınmalı 6. madde uyarınca Valilik onayına sunulmalıdır.  Yani Valilik makamının onayı gerekmektedir. Olayda Valiliğin onayı olmadığı için bu madde hükmüne göre kamulaştırma yapılamayacağı kanaatindeyiz. Yani yapılan işlem her yönüyle hukuka aykırı olup tekrar gözden geçirilmelidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.