AKÇA: KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR

GÜNDEM 05.08.2021 - 12:19, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2557+ kez okundu.
 

AKÇA: KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR

İYİ Parti Adana il Başkan Yardımcısı ve Adana Kadın Politikaları Başkanı Çiğdem Akça yaptığı yazılı açıklamayla, tecavüz edildikten sonra vahşice katledilen üniversite öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu cinayeti ile bağlantılı olarak tek taraflı fesih edilen İstanbul Sözleşmesinin toplumda cani ruhlu insanlarda yarattığı rahatlama konusuna değinerek, kadın cinayetlerinin alınan yanlış politik kararlarla doğrudan ilgisi olduğu üzerinde durdu.   Çiğdem Akça; " ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen ve 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin de imzaladığı ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ 20 Mart’ta tek taraflı olarak feshedilmişti.  Ülkemizi yönetenler özellikle İstanbul Sözleşmesinden ayrılmalarıyla, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada şaşkınlıkla izlenen bir yaptırıma imza attılar. İstanbul Sözleşmesi hem olay vuku bulmadan, toplumsal kabullüde sağlamaya çalışarak, zihniyet değiştirmeyi hedefleyen politika oluşturma ve önleme çalışmalarını, hem de olay olduktan sonra koruma ve cezalandırma aşamalarını uygulayan uluslararası bir sözleşmeydi. Sözleşmenin fesih kararı sonrasında, 24 saatte Türkiye’de 6 kadın katledildiğini hiç birimiz unutmadık. Tecavüz edilerek, vahşice katledilen Üniversite öğrencisi, Azra Gülendam Haytaoğlu da bu kurbanlardan birisidir. O dönemde Avrupa Birliğine girmek umuduyla bu alanda atılan adımlar umut verici olmuş ama AB ye giremeyince kazanılmış haklardan geri adım atarak, hükümet tarafından aşırı dindar kesimden oy devşirmenin farklı yolları aranmaya başlanmıştır. Bu nedenle, Sözleşmeden ayrılarak 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelen Şiddetin Önlenmesi Kanunu da bir nevi kenara koyduk. Bundan dolayı cesaret alan kimi canı ruhlu insanlar peş peşe cinayet işlemeye devam ettiler. İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararı bir cesaretlerini arttırdı Maalesef Türkiye'de kadın cinayeti, kadınların "namus temizleme" gerekçesiyle öldürülmek gibi, kadının toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakalarını ifade etmektedir. Bu bizi yönetenlerce Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam edecektir.  Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, Haziran 2021’de 18 kadın cinayeti işlenirken, 20 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu veriye göre, 2021’in ilk altı ayında toplam 130 kadın, erkekler tarafından katledildi. Öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, dördü hayatına dair karar almak isterken, ikisi ekonomik nedenler bahane edilerek katledildi. #KadınCinayetleriPolitiktir    #İstanbulSözleşmesindenVazgeçmeyeceğiz" dedi.
İYİ Parti Adana il Başkan Yardımcısı ve Adana Kadın Politikaları Başkanı Çiğdem Akça yaptığı yazılı açıklamayla, tecavüz edildikten sonra vahşice katledilen üniversite öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu cinayeti ile bağlantılı olarak tek taraflı fesih edilen İstanbul Sözleşmesinin toplumda cani ruhlu insanlarda yarattığı rahatlama konusuna değinerek, kadın cinayetlerinin alınan yanlış politik kararlarla doğrudan ilgisi olduğu üzerinde durdu.
 

Çiğdem Akça; " ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen ve 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin de imzaladığı ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ 20 Mart’ta tek taraflı olarak feshedilmişti. 

Ülkemizi yönetenler özellikle İstanbul Sözleşmesinden ayrılmalarıyla, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada şaşkınlıkla izlenen bir yaptırıma imza attılar. İstanbul Sözleşmesi hem olay vuku bulmadan, toplumsal kabullüde sağlamaya çalışarak, zihniyet değiştirmeyi hedefleyen politika oluşturma ve önleme çalışmalarını, hem de olay olduktan sonra koruma ve cezalandırma aşamalarını uygulayan uluslararası bir sözleşmeydi. Sözleşmenin fesih kararı sonrasında, 24 saatte Türkiye’de 6 kadın katledildiğini hiç birimiz unutmadık. Tecavüz edilerek, vahşice katledilen Üniversite öğrencisi, Azra Gülendam Haytaoğlu da bu kurbanlardan birisidir.

O dönemde Avrupa Birliğine girmek umuduyla bu alanda atılan adımlar umut verici olmuş ama AB ye giremeyince kazanılmış haklardan geri adım atarak, hükümet tarafından aşırı dindar kesimden oy devşirmenin farklı yolları aranmaya başlanmıştır. Bu nedenle, Sözleşmeden ayrılarak 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelen Şiddetin Önlenmesi Kanunu da bir nevi kenara koyduk. Bundan dolayı cesaret alan kimi canı ruhlu insanlar peş peşe cinayet işlemeye devam ettiler. İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararı bir cesaretlerini arttırdı

Maalesef Türkiye'de kadın cinayeti, kadınların "namus temizleme" gerekçesiyle öldürülmek gibi, kadının toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakalarını ifade etmektedir.

Bu bizi yönetenlerce Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam edecektir. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, Haziran 2021’de 18 kadın cinayeti işlenirken, 20 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu veriye göre, 2021’in ilk altı ayında toplam 130 kadın, erkekler tarafından katledildi. Öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, dördü hayatına dair karar almak isterken, ikisi ekonomik nedenler bahane edilerek katledildi.

#KadınCinayetleriPolitiktir    #İstanbulSözleşmesindenVazgeçmeyeceğiz" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.