“Bakanlık Akdeniz Meyve Sineğiyle mücadelede etkisiz kaldı”

EKONOMİ 04.10.2021 - 09:14, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1304+ kez okundu.
 

“Bakanlık Akdeniz Meyve Sineğiyle mücadelede etkisiz kaldı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2015 yılından bu yana ülkemizde görülen ve tarımsal üretimi bazı bölgelerde yüzde 100’e varan oranda yok eden Akdeniz Meyve Sineğinin (AMS) neden olduğu mağduriyeti, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AMS’ye karşı çiftçilerle eğitim çalışması yapıldığını ve çiftçilere 350 bin adet kitle yakalama tuzağı dağıtıldığını açıkladı. Pakdemirli, AMS’nin en çok görüldüğü illerin ise Adana, Antalya ve Aydın olduğunu belirtti. Gürer, “Tuzak sorunu çözmüyor. Niğde Bor’da armut ve şeftali dalda kaldı “ dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde ilk görüldüğü 2015 yılında Akdeniz Bölgesi’ndeki illerde narenciye üretimini yarı yarıya düşüren ardından Ege ve İç Anadolu Bölgesi illerinde de görülen AMS tehdidine dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde, “Akdeniz Meyve Sineğinin (AMS) verdiği zarar epidemi derecesindedir. Meyvecilikle ilgili Tarımsal Epidemi ilan edilerek, gereği olan Entegre Mücadele çerçevesinde tuzak kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar devam etmekte midir? AMS’ye karşı mücadele için dağıtılan tuzak sayısı kaçtır? Bakanlığınız tarafından, AMS tuzağı ve foremon desteklemeleri verilmekte midir? AMS tuzağı için destekleme tutarının artırılmasına yönelik bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?  Akdeniz meyve sineğinin saptandığı il sayısı kaçtır?  Bu iller hangileridir? Akdeniz meyve sineği tuzağının, AMS sorunu olabileceği düşünülen bütün meyvelerde kullanımına izin verilmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.  ÇİFTÇİ EĞİTİMİ  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Akdeniz Meyve Sineği biyoteknik mücadelesinde tavsiyeli olan tuzakların kullanımını yaygınlaştırmak için çiftçi eğitim çalışmaları yapıldığını açıkladı.  5 YILDA 350 BİN TUZAK DAĞITILDI  Bakan Pakdemirli, Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinde tavsiyeli olan tuzak ve feroman uygulaması yapan üreticilere destekleme ödemesi yapıldığını ve 2015-2019 yıllarında 350 bin 354 adet kitle yakalama tuzağı dağıtıldığını belirtti.  ADANA, ANTALYA, AYDIN… Akdeniz Meyve Sineğinin çok görüldüğü illeri de sıralayan Bakan Pakdemirli bu illeri sırasıyla Adana, Antalya, Aydın, Hatay, İzmir, Mersin, Muğla ve Osmaniye olduğunu kaydetti.  BAKANLIK MÜCADELEDE YETERSİZ KALDI  Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 6 yıldır ülkemizde görülen ve etkisini dönemsel olarak azaltan ve artıran bir özelliğe sahip olan Akdeniz Meye Sineğine karşı verilen mücadelenin, çok yetersiz olduğunu kaydetti. Niğde’de son yıllarda görülen ve Bor ilçesinde armut ve şeftali başta olmak üzere meyvelere büyük zarar veren, sinekle mücadele de yetersiz kalındığını söyledi. KOMŞU BAHÇENİN DE TUZAKLAMA YAPMASI ŞART  Önceleri narenciye ürünlerine zarar veren Akdeniz Meyve Sineğinin sonraki yıllarda İç Anadolu Bölgesi ile Ege Bölgesine de dadanarak diğer pek çok meyve ve sebzeye de ciddi zararlar verdiğini ifade eden  Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık kitle yakalama tuzağını bir çözüm olarak görüyor ama bir bahçeye belirli aralıklarla yerleştirilmesi gereken tuzak, çok az sayıda olduğu için ya da komşu bahçede hiç tuzak olmadığı için tüm bölge yine bu zararlının tehdide ile karşı karşıya kalıyor. Sınırlı sayıda tuzak ile alınan önlem yetersiz kalıyor. Binlerce liralık zarar oluşuyor. Vatandaş kendince mücadele yöntemi geliştirse de sonuç alınamıyorum. Tehlike büyük ve ciddi. Bakanlık daha kapsamlı çalışmalar yapmalıdır” diye konuştu.   
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2015 yılından bu yana ülkemizde görülen ve tarımsal üretimi bazı bölgelerde yüzde 100’e varan oranda yok eden Akdeniz Meyve Sineğinin (AMS) neden olduğu mağduriyeti, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AMS’ye karşı çiftçilerle eğitim çalışması yapıldığını ve çiftçilere 350 bin adet kitle yakalama tuzağı dağıtıldığını açıkladı. Pakdemirli, AMS’nin en çok görüldüğü illerin ise Adana, Antalya ve Aydın olduğunu belirtti. Gürer, “Tuzak sorunu çözmüyor. Niğde Bor’da armut ve şeftali dalda kaldı “ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde ilk görüldüğü 2015 yılında Akdeniz Bölgesi’ndeki illerde narenciye üretimini yarı yarıya düşüren ardından Ege ve İç Anadolu Bölgesi illerinde de görülen AMS tehdidine dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde, “Akdeniz Meyve Sineğinin (AMS) verdiği zarar epidemi derecesindedir. Meyvecilikle ilgili Tarımsal Epidemi ilan edilerek, gereği olan Entegre Mücadele çerçevesinde tuzak kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar devam etmekte midir?

AMS’ye karşı mücadele için dağıtılan tuzak sayısı kaçtır? Bakanlığınız tarafından, AMS tuzağı ve foremon desteklemeleri verilmekte midir? AMS tuzağı için destekleme tutarının artırılmasına yönelik bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? 

Akdeniz meyve sineğinin saptandığı il sayısı kaçtır? 

Bu iller hangileridir?

Akdeniz meyve sineği tuzağının, AMS sorunu olabileceği düşünülen bütün meyvelerde kullanımına izin verilmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti. 

ÇİFTÇİ EĞİTİMİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Akdeniz Meyve Sineği biyoteknik mücadelesinde tavsiyeli olan tuzakların kullanımını yaygınlaştırmak için çiftçi eğitim çalışmaları yapıldığını açıkladı. 

5 YILDA 350 BİN TUZAK DAĞITILDI 

Bakan Pakdemirli, Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinde tavsiyeli olan tuzak ve feroman uygulaması yapan üreticilere destekleme ödemesi yapıldığını ve 2015-2019 yıllarında 350 bin 354 adet kitle yakalama tuzağı dağıtıldığını belirtti. 

ADANA, ANTALYA, AYDIN…

Akdeniz Meyve Sineğinin çok görüldüğü illeri de sıralayan Bakan Pakdemirli bu illeri sırasıyla Adana, Antalya, Aydın, Hatay, İzmir, Mersin, Muğla ve Osmaniye olduğunu kaydetti. 

BAKANLIK MÜCADELEDE YETERSİZ KALDI 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 6 yıldır ülkemizde görülen ve etkisini dönemsel olarak azaltan ve artıran bir özelliğe sahip olan Akdeniz Meye Sineğine karşı verilen mücadelenin, çok yetersiz olduğunu kaydetti. Niğde’de son yıllarda görülen ve Bor ilçesinde armut ve şeftali başta olmak üzere meyvelere büyük zarar veren, sinekle mücadele de yetersiz kalındığını söyledi.

KOMŞU BAHÇENİN DE TUZAKLAMA YAPMASI ŞART 

Önceleri narenciye ürünlerine zarar veren Akdeniz Meyve Sineğinin sonraki yıllarda İç Anadolu Bölgesi ile Ege Bölgesine de dadanarak diğer pek çok meyve ve sebzeye de ciddi zararlar verdiğini ifade eden  Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık kitle yakalama tuzağını bir çözüm olarak görüyor ama bir bahçeye belirli aralıklarla yerleştirilmesi gereken tuzak, çok az sayıda olduğu için ya da komşu bahçede hiç tuzak olmadığı için tüm bölge yine bu zararlının tehdide ile karşı karşıya kalıyor. Sınırlı sayıda tuzak ile alınan önlem yetersiz kalıyor. Binlerce liralık zarar oluşuyor. Vatandaş kendince mücadele yöntemi geliştirse de sonuç alınamıyorum. Tehlike büyük ve ciddi. Bakanlık daha kapsamlı çalışmalar yapmalıdır” diye konuştu. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.