Başlık Parası, Yüz Görümlüğü, Süt Hakkı Nogay Türkleri’nin Âdetiymiş…

KÜLTÜR-SANAT 28.03.2018 - 13:35, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2509+ kez okundu.
 

Başlık Parası, Yüz Görümlüğü, Süt Hakkı Nogay Türkleri’nin Âdetiymiş…

  Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Ergönenç Akbaba oldu. Doç. Dr. Akbaba günümüze kadar gelen başlık parası, süt hakkı ve yüz görümlüğü adetlerinin Nogaylardan kalma olduğunu açıkladı.   Farklı konu ve konuklarıyla her hafta Çarşamba günleri takipçileriyle alanında uzman isimleri buluşturan ÇÜTAM’in bu haftaki konusu “Nogay Türkleri ve Nogay Türkçesi”  oldu.   “Rusya Federasyonu İçinde 103 Bin Dolayında Nogay Türkü Yaşıyor.” Doç. Dr. Dilek Ergönenç Akbaba Nogay Türklerine dair önemli bilgiler aktararak “Kuzey Kafkasya’da yaşayan Nogay Türkleri, Türkiye’de son zamanlara kadar çok fazla bilinmeyen bir Türk boyudur. Kıpçak koluna bağlıdırlar. 2010 yılı nüfus sayımına göre Rusya Federasyonu içinde 103 bin dolayında Nogay Türkü yaşamaktadır.” Dedi.   “Başlık Parası Yüz Görümlüğü Süt Hakkı Gibi Gelenek Ve Görenekler Nogaylardan Kalma” Doç. Dr. Akbaba, tarih boyunca tam bir göçebe hayatı süren Nogayların geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirterek nişan, düğün, cenaze konularında bugün hâlâ Türk dünyasında yaşayan pek çok geleneği devam ettirdiklerini ifade etti. Doç. Dr. Akbaba başlık parası, yüz görümlüğü, süt hakkı gibi âdetlerin Nogay Türklerinden kalma adet ve görenekler olduğunu söyledi.   Nogayca Tehlikede! Doç. Dr. Akbaba sunumda Nogay Türkçesi hakkında da bilgiler verdi. Nogaycanın tehlikedeki diller arasında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Akbaba bunun en belirgin sebebinin Nogayların toplumsal baskılara maruz kalmaları olduğunu söyledi Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Dilek Ergönenç Akbaba’ya katkılarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Ergönenç Akbaba oldu. Doç. Dr. Akbaba günümüze kadar gelen başlık parası, süt hakkı ve yüz görümlüğü adetlerinin Nogaylardan kalma olduğunu açıkladı.

 

Farklı konu ve konuklarıyla her hafta Çarşamba günleri takipçileriyle alanında uzman isimleri buluşturan ÇÜTAM’in bu haftaki konusu “Nogay Türkleri ve Nogay Türkçesi”  oldu.

 

“Rusya Federasyonu İçinde 103 Bin Dolayında Nogay Türkü Yaşıyor.”

Doç. Dr. Dilek Ergönenç Akbaba Nogay Türklerine dair önemli bilgiler aktararak “Kuzey Kafkasya’da yaşayan Nogay Türkleri, Türkiye’de son zamanlara kadar çok fazla bilinmeyen bir Türk boyudur. Kıpçak koluna bağlıdırlar. 2010 yılı nüfus sayımına göre Rusya Federasyonu içinde 103 bin dolayında Nogay Türkü yaşamaktadır.” Dedi.

 

“Başlık Parası Yüz Görümlüğü Süt Hakkı Gibi Gelenek Ve Görenekler Nogaylardan Kalma”

Doç. Dr. Akbaba, tarih boyunca tam bir göçebe hayatı süren Nogayların geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirterek nişan, düğün, cenaze konularında bugün hâlâ Türk dünyasında yaşayan pek çok geleneği devam ettirdiklerini ifade etti. Doç. Dr. Akbaba başlık parası, yüz görümlüğü, süt hakkı gibi âdetlerin Nogay Türklerinden kalma adet ve görenekler olduğunu söyledi.

 

Nogayca Tehlikede!

Doç. Dr. Akbaba sunumda Nogay Türkçesi hakkında da bilgiler verdi. Nogaycanın tehlikedeki diller arasında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Akbaba bunun en belirgin sebebinin Nogayların toplumsal baskılara maruz kalmaları olduğunu söyledi

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Dilek Ergönenç Akbaba’ya katkılarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.