Bebeğinizle ten tene temas kurun!

SAĞLIK-YAŞAM 26.05.2021 - 15:57, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1555+ kez okundu.
 

Bebeğinizle ten tene temas kurun!

  Ten tene temasın anne-bebek gelişimine olan olumlu etkisi artık pek çok ebeveyn tarafından bilinen bir gerçek. Yapılan araştırmalar ilk doğum anında anne ile bebek arasında kurulan ten tene temasın bebeklerin anne sütü ile beslenme oranını 2 kat fazla artırdığını gösteriyor.  Peki, ten tene temas nedir ve nasıl uygulanır? BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Bahat bebeğin ilk doğduğu an annesi ile bağ kurmasının en güçlü yolunun ten tene temas olduğunu söylüyor.  İlk Bağlanma Tecrübesi Önemli Bağlanmanın bebeğin en önemli var olma savaşı olduğuna değinen Op. Dr. Neslihan Bahat “Bir bebek ilk çığlığının ardından nefes nefese tutunacak bir yer arar. Avuçlarına dokunan her şeyi tereddütsüz kavrar, tutar, sarar ve dünyaya elleriyle tutunmaya çalışır. Hayat bağlanmalardan ibarettir. Önce anneye, sonra babaya, aileye ve ardından da yaşama bağlanır insan. İşte bu süreçteki ilk adım da anneyle bebek arasındaki ten tene temas bağıdır” diyor. Ten Tene Temas Nasıl Uygulanır? Ten-Tene Temas’ın, doğumdan hemen sonra başlayan bir uygulama olduğunu belirten Op. Dr. Neslihan Bahat şu bilgileri veriyor: “Tensel temas, doğumdan hemen sonra annenin çıplak göğsüne battaniye ve giysi olmaksızın çıplak halde yeni doğan bebeğin koyulması ile uygulanmaktadır. Bu uygulama ile dokunma, sıcaklık ve koku gibi duyusal uyaranlar anne ve bebek arasındaki davranış etkileşimini kolaylaştırmaktadır.” Güvenli Bağlanmanın Üç Unsuru Op. Dr. Neslihan Bahat çocuğun yaşadığı ilk bağlanma tecrübesinin daha sonra yaşayacağı bağlanma tecrübelerinin de temeli olacağını söylüyor ve ekliyor: “Güvenli bağlanmanın üç temel unsuru bulunmaktadır; •    Göz teması •    Ten teması •    İşitsel temas Bu unsurların başarıyla tamamlanması bebeğin büyümesinde ve yaşamı boyunca gelişmesinde büyük önem taşır. Anne karnında bebeklerin en çok duydukları ses annenin kalp sesidir. O nedenle doğar doğmaz ağlayan bebekler anne göğsüne konulunca sakinleşir. Kafasını kaldırdığında anne ile göz göze gelir. Bu süreç anneyle ilk tanışma anıdır.  Anne de bu sırada bebeğiyle konuşarak hislerini paylaşır. Böylece bağlanmanın üç temel unsuru olan göz, ten ve ses ilk anlarda başarıyla tamamlanmış olur.” Listede İlk Sırayı Alın Ten tene temas hakkında hekimlerin anne-baba adaylarını daha sık bilgilendirmesi gerektiğine de değinen Op. Dr. Neslihan Bahat şu tavsiyelerde bulunuyor:  “Yeni doğacak bebeğimiz için hepimiz az çok bir ihtiyaç listesi hazırlarız. Listenin başında hiç tartışmasız TEN TENE TEMAS olmalıdır. Bebeğinizin geri kalan tüm eksikleri zamanla karşılanabilir. Fakat doğum anına tekrar geri dönüp yapılmayan ten tene temasın telafisi olmayacaktır. Doğumdan hemen sonra Ten Tene Temas sağlanırsa toplumu oluşturan bireylerin de hayata gözlerini açtıkları andaki sevgi ve güven duygusu bebeklikten itibaren karşılanmış olur.” dedi.   

 

Ten tene temasın anne-bebek gelişimine olan olumlu etkisi artık pek çok ebeveyn tarafından bilinen bir gerçek. Yapılan araştırmalar ilk doğum anında anne ile bebek arasında kurulan ten tene temasın bebeklerin anne sütü ile beslenme oranını 2 kat fazla artırdığını gösteriyor.  Peki, ten tene temas nedir ve nasıl uygulanır?

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Bahat bebeğin ilk doğduğu an annesi ile bağ kurmasının en güçlü yolunun ten tene temas olduğunu söylüyor. 

İlk Bağlanma Tecrübesi Önemli

Bağlanmanın bebeğin en önemli var olma savaşı olduğuna değinen Op. Dr. Neslihan Bahat “Bir bebek ilk çığlığının ardından nefes nefese tutunacak bir yer arar. Avuçlarına dokunan her şeyi tereddütsüz kavrar, tutar, sarar ve dünyaya elleriyle tutunmaya çalışır. Hayat bağlanmalardan ibarettir. Önce anneye, sonra babaya, aileye ve ardından da yaşama bağlanır insan. İşte bu süreçteki ilk adım da anneyle bebek arasındaki ten tene temas bağıdır” diyor.

Ten Tene Temas Nasıl Uygulanır?

Ten-Tene Temas’ın, doğumdan hemen sonra başlayan bir uygulama olduğunu belirten Op. Dr. Neslihan Bahat şu bilgileri veriyor: “Tensel temas, doğumdan hemen sonra annenin çıplak göğsüne battaniye ve giysi olmaksızın çıplak halde yeni doğan bebeğin koyulması ile uygulanmaktadır. Bu uygulama ile dokunma, sıcaklık ve koku gibi duyusal uyaranlar anne ve bebek arasındaki davranış etkileşimini kolaylaştırmaktadır.”

Güvenli Bağlanmanın Üç Unsuru

Op. Dr. Neslihan Bahat çocuğun yaşadığı ilk bağlanma tecrübesinin daha sonra yaşayacağı bağlanma tecrübelerinin de temeli olacağını söylüyor ve ekliyor: “Güvenli bağlanmanın üç temel unsuru bulunmaktadır;

•    Göz teması
•    Ten teması
•    İşitsel temas

Bu unsurların başarıyla tamamlanması bebeğin büyümesinde ve yaşamı boyunca gelişmesinde büyük önem taşır. Anne karnında bebeklerin en çok duydukları ses annenin kalp sesidir. O nedenle doğar doğmaz ağlayan bebekler anne göğsüne konulunca sakinleşir. Kafasını kaldırdığında anne ile göz göze gelir. Bu süreç anneyle ilk tanışma anıdır.  Anne de bu sırada bebeğiyle konuşarak hislerini paylaşır. Böylece bağlanmanın üç temel unsuru olan göz, ten ve ses ilk anlarda başarıyla tamamlanmış olur.”

Listede İlk Sırayı Alın

Ten tene temas hakkında hekimlerin anne-baba adaylarını daha sık bilgilendirmesi gerektiğine de değinen Op. Dr. Neslihan Bahat şu tavsiyelerde bulunuyor:  “Yeni doğacak bebeğimiz için hepimiz az çok bir ihtiyaç listesi hazırlarız. Listenin başında hiç tartışmasız TEN TENE TEMAS olmalıdır. Bebeğinizin geri kalan tüm eksikleri zamanla karşılanabilir. Fakat doğum anına tekrar geri dönüp yapılmayan ten tene temasın telafisi olmayacaktır. Doğumdan hemen sonra Ten Tene Temas sağlanırsa toplumu oluşturan bireylerin de hayata gözlerini açtıkları andaki sevgi ve güven duygusu bebeklikten itibaren karşılanmış olur.” dedi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.