BUĞDAY MALİYETİ YÜKSELDİ, ÜRETİCİ EKİM İÇİN KARARSIZ

EKONOMİ 25.10.2021 - 14:27, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1099+ kez okundu.
 

BUĞDAY MALİYETİ YÜKSELDİ, ÜRETİCİ EKİM İÇİN KARARSIZ

BUĞDAY MALİYETİ YÜKSELDİ,  ÜRETİCİ EKİM İÇİN KARARSIZ ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI DOĞRU; “ÇİFTÇİ, BİR KİLO BUĞDAYI 4.25 TL’YE MAL EDİP, NE KADARA SATACAK?” Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, buğday ve arpada ekim sezonu gelmesine rağmen, üreticilerin yüksek maliyetten dolayı kararsız kaldığını belirterek, çok geç olmadan, ana girdilerden olan gübre temininin bakanlık tarafından yapılarak, hasat vadeli çiftçiye verilmesini beklediklerini bildirdi. Doğru, konuya ilişkin açıklamasında, kış şartları başlamadan buğday ve arpanın ekiminin tamamlanması gerektiğini ancak, maliyetlerin tahminlerin de ötesinde yükseldiğini belirterek, “Geçen yıl gübrenin buğday maliyetindeki payı yüzde 29.6 iken, şu an yüzde 43’ü geçiyor. Çiftçimiz bir kilo buğdayı 4.25 TL’ye mal edecek. Bir kuruş bile kar etmeden maliyet bu. Bu maliyet ile çiftçimiz buğdayın kilosunu ne kadara satacak?” diye sordu.  Buğday ve arpanın stratejik öneme sahip ürünler arasında yer aldığına dikkati çeken Mutlu Doğru, “Ekim zamanı geçmeden, ülkemizin buğdayda gıda güvenliği risk altına girmeden ve buğdayda ihtiyacımız olan miktarın üretilmesi için gübre temini bakanlık tarafından yapılarak hasat vadeli çiftçiye verilmelidir. Yoksa bu maliyetlerle üretilen buğday, ileride çok daha büyük faturalar ödenmesine sebep olacaktır” diye konuştu. EKMEĞE YANSIYACAK Buğdaydaki maliyet artışının ekmeğe de yansıyacağına vurgu yapan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, şunları kaydetti; “Şu anda artan buğday ve un fiyatlarıyla ekmeğe zam talebi olanların, bu buğday maliyetiyle ekmeğimize ne fiyat isteyecekleri ve gıda enflasyonu ile nasıl mücadele edileceğinin hesabı iyi yapılmalı.  Buğday çiftçisinin önünü göreceği, acil önlemler hayata geçirilmelidir. Bunun elbette hazinemize bir maliyeti olacaktır ama tüm dünyada yaşanan bu durum için ülkemizde de önlem alınarak üretimin devamlılığı sağlanmalıdır. Bir şeyler yapmalıyız, vakit geçiyor.”   Adana Çiftçiler Birliği’nin yaptığı tespite göre, bir kilogram buğdayın kalem kalem maliyeti ise şöyle; Tohum…………………………………………………..105,00 Gübre…………………………....................................540,00 Zirai ilaç ve yaprak gübresi……………………………105,00 Mazot……………………………………………………..50,00 Tarla kirası……………………………………………...280,00 Hasat ve nakliye…………………………………….…...60,00 Ara toplam…………………………………………….1.140,00 Genel gider ve amortisman 5...................................57,00 Finansman gideri 5.25………………………………..59,85 Bir dekar buğdayın toplam maliyeti…………………1.256,85 Ortalama buğday verim KG/DK (2020 TMO verisi)… 296,00 1 KG buğdayın üretim maliyeti……………………………4,25  

BUĞDAY MALİYETİ YÜKSELDİ, 

ÜRETİCİ EKİM İÇİN KARARSIZ

ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI DOĞRU;

“ÇİFTÇİ, BİR KİLO BUĞDAYI 4.25 TL’YE MAL EDİP,

NE KADARA SATACAK?”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, buğday ve arpada ekim sezonu gelmesine rağmen, üreticilerin yüksek maliyetten dolayı kararsız kaldığını belirterek, çok geç olmadan, ana girdilerden olan gübre temininin bakanlık tarafından yapılarak, hasat vadeli çiftçiye verilmesini beklediklerini bildirdi.

Doğru, konuya ilişkin açıklamasında, kış şartları başlamadan buğday ve arpanın ekiminin tamamlanması gerektiğini ancak, maliyetlerin tahminlerin de ötesinde yükseldiğini belirterek, “Geçen yıl gübrenin buğday maliyetindeki payı yüzde 29.6 iken, şu an yüzde 43’ü geçiyor. Çiftçimiz bir kilo buğdayı 4.25 TL’ye mal edecek. Bir kuruş bile kar etmeden maliyet bu. Bu maliyet ile çiftçimiz buğdayın kilosunu ne kadara satacak?” diye sordu. 

Buğday ve arpanın stratejik öneme sahip ürünler arasında yer aldığına dikkati çeken Mutlu Doğru, “Ekim zamanı geçmeden, ülkemizin buğdayda gıda güvenliği risk altına girmeden ve buğdayda ihtiyacımız olan miktarın üretilmesi için gübre temini bakanlık tarafından yapılarak hasat vadeli çiftçiye verilmelidir. Yoksa bu maliyetlerle üretilen buğday, ileride çok daha büyük faturalar ödenmesine sebep olacaktır” diye konuştu.

EKMEĞE YANSIYACAK

Buğdaydaki maliyet artışının ekmeğe de yansıyacağına vurgu yapan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, şunları kaydetti;

“Şu anda artan buğday ve un fiyatlarıyla ekmeğe zam talebi olanların, bu buğday maliyetiyle ekmeğimize ne fiyat isteyecekleri ve gıda enflasyonu ile nasıl mücadele edileceğinin hesabı iyi yapılmalı.  Buğday çiftçisinin önünü göreceği, acil önlemler hayata geçirilmelidir. Bunun elbette hazinemize bir maliyeti olacaktır ama tüm dünyada yaşanan bu durum için ülkemizde de önlem alınarak üretimin devamlılığı sağlanmalıdır. Bir şeyler yapmalıyız, vakit geçiyor.”

 

Adana Çiftçiler Birliği’nin yaptığı tespite göre, bir kilogram buğdayın kalem kalem maliyeti ise şöyle;

Tohum…………………………………………………..105,00

Gübre…………………………....................................540,00

Zirai ilaç ve yaprak gübresi……………………………105,00

Mazot……………………………………………………..50,00

Tarla kirası……………………………………………...280,00

Hasat ve nakliye…………………………………….…...60,00

Ara toplam…………………………………………….1.140,00

Genel gider ve amortisman 5...................................57,00

Finansman gideri 5.25………………………………..59,85

Bir dekar buğdayın toplam maliyeti…………………1.256,85

Ortalama buğday verim KG/DK (2020 TMO verisi)… 296,00

1 KG buğdayın üretim maliyeti……………………………4,25

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.