BULGARİSTAN’DA DEMOKRASİ TECELLİ ETTİ

SİYASET 30.04.2021 - 13:19, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1559+ kez okundu.
 

BULGARİSTAN’DA DEMOKRASİ TECELLİ ETTİ

  2014'teki parlamento seçimlerinde, Türkiye genelinde 135 olan sandık sayısı 35'e düşürülmüştü. Bu yüzden Türkiye'de kullanılan oy sayısı 90 bin civarından 20 bin civarına düşmüş, birçok kişi sandıkta çıkarılan engeller nedeniyle oy kullanamamıştı. Adana Balkan Türkleri Derneği Başkanı Aziz Sağıroğlu, yaptığı açıklamada, yurdışındaki seçim sandık sayısı sınırlamasının Bulgaristan Meclisin de kaldırıldığını belirterek,  “Asimilasyon sırasında bulundukları topraklarda kopartılarak zorunlu göçe zorlanan soydaşlarımıza karşı yapılan son derece düşündürücü davranıştan kısmen geri dönülmesi bizleri mutlu etmiştir. Soydaşlarımız, dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde bulundukları topraklardan asimilasyona tabi olarak hür iradeleriyle göç etmedikleri için hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkına sahip olmaları gerekiyordu. Ama malesef Bulgaristan Parlementosunda Soydaşlarımızı canından toprağından dilinden ve dininden yoksun bıraktıkları yetmiyor gibi  Soydaşlarımızın iradesini elinden alınmasının hiç bir mazereti ve ve dayanağı olamaz. Buradan anlaşılan şu dur ki Bulgaristan ve Türkiye de bulunun Bulgaristan Türklerinin varlığından rahatsız olmalarıdır. Ama bu varlık ebed müddet  devam edecektir” ifadelerini kullandı.   Soydaşlarımızın büyük bir kısmı küçük yaşta zorunlu göç sırasında çocuk yaşta oldukları için Bulgarca  konuşamamaktadırlar.  Diyen Sağıroğlu, Sandıklarda vatandaşlarımız oy kullanmasını geciktirecek Bulgar alfabesi  ( Kiril) mecburiyeti vs. gibi engellerin kaldırılmasının yanı sıra Türkçe siyasi çalışmalara müsaade edileceğinin beklentisi içinde olduğumuzu da özellikle belirtmek istiyoruz Açıklamasında bulundu.   Sağıroğlu, sözlerini şöyle noktaladı. Komşumuz, dostumuz, ortak çıkarlarımız  Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan’ın bu kararları tekrar gözden geçirerek, soydaşlarımızın haklarının ellerinden alınmasının engelleyeceğini ve tam aksine yaşadıkları sıkıntı ve mezalim dolayısı ile başka ülkelerde yaşayan Bulgaristan  vatandaşlarına nazaran daha ayrıcalıklı hakların verileceğine inanıyoruz.”

 

2014'teki parlamento seçimlerinde, Türkiye genelinde 135 olan sandık sayısı 35'e düşürülmüştü. Bu yüzden Türkiye'de kullanılan oy sayısı 90 bin civarından 20 bin civarına düşmüş, birçok kişi sandıkta çıkarılan engeller nedeniyle oy kullanamamıştı.

Adana Balkan Türkleri Derneği Başkanı Aziz Sağıroğlu, yaptığı açıklamada, yurdışındaki seçim sandık sayısı sınırlamasının Bulgaristan Meclisin de kaldırıldığını belirterek,  “Asimilasyon sırasında bulundukları topraklarda kopartılarak zorunlu göçe zorlanan soydaşlarımıza karşı yapılan son derece düşündürücü davranıştan kısmen geri dönülmesi bizleri mutlu etmiştir. Soydaşlarımız, dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde bulundukları topraklardan asimilasyona tabi olarak hür iradeleriyle göç etmedikleri için hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkına sahip olmaları gerekiyordu. Ama malesef Bulgaristan Parlementosunda Soydaşlarımızı canından toprağından dilinden ve dininden yoksun bıraktıkları yetmiyor gibi  Soydaşlarımızın iradesini elinden alınmasının hiç bir mazereti ve ve dayanağı olamaz. Buradan anlaşılan şu dur ki Bulgaristan ve Türkiye de bulunun Bulgaristan Türklerinin varlığından rahatsız olmalarıdır. Ama bu varlık ebed müddet  devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

Soydaşlarımızın büyük bir kısmı küçük yaşta zorunlu göç sırasında çocuk yaşta oldukları için Bulgarca  konuşamamaktadırlar.  Diyen Sağıroğlu, Sandıklarda vatandaşlarımız oy kullanmasını geciktirecek Bulgar alfabesi  ( Kiril) mecburiyeti vs. gibi engellerin kaldırılmasının yanı sıra Türkçe siyasi çalışmalara müsaade edileceğinin beklentisi içinde olduğumuzu da özellikle belirtmek istiyoruz Açıklamasında bulundu.

 

Sağıroğlu, sözlerini şöyle noktaladı. Komşumuz, dostumuz, ortak çıkarlarımız  Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan’ın bu kararları tekrar gözden geçirerek, soydaşlarımızın haklarının ellerinden alınmasının engelleyeceğini ve tam aksine yaşadıkları sıkıntı ve mezalim dolayısı ile başka ülkelerde yaşayan Bulgaristan  vatandaşlarına nazaran daha ayrıcalıklı hakların verileceğine inanıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.