CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi: Buğday ithalinde Çin’i geride bıraktık!

EKONOMİ 09.06.2021 - 17:00, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2098+ kez okundu.
 

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi: Buğday ithalinde Çin’i geride bıraktık!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Türkiye’nin geçen yıl 9 milyon 750 bin ton buğday ithal ederek, 1 milyar 400 milyon nüfusuna karşılık 8 milyon ton buğday ithal eden Çin’i geride bıraktığı söyledi. Çelebi, yaptığı açıklamada, buğdayın geçmişten bugüne Türk insanının en önemli besin kaynaklarından biri olduğunu anımsatarak, dünyada yetiştirilen tahıllar içinde mısır ve çeltikten sonra en fazla üretilen ürün olduğunu bildirdi. Günlük enerji ihtiyaçlarının yarısına yakınının buğdaydan sağlandığını kaydeden Çelebi, önümüzdeki 50 yılda da bu durumun devam edeceğinin öngörüldüğünü vurguladı. Artan nüfusun buğday ihtiyacını karşılamak için üretimin artırılması gerektiğine dikkat çeken Çelebi, “Son 20 yıllık üretim istatistikleri bize gösteriyor ki üretim alanları ve verimde kayda değer bir artış olmamıştır” dedi.  Çelebi, Avrupa'nın batısından Hindistan'ın kuzeyine, İskandinav ve Rusya'dan Mısır'a kadar olan coğrafyada yaşayanların değişmez yiyeceği olarak kabul gören buğdayın ülkemiz insanı için gıdadan daha fazlası bereket, nimet ve gelenek olduğunu anlattı.  TARIM ALANLARINDAKİ KOPUŞ SÜRÜYOR  Çelebi, ülkemizin 2019 yılında buğday üretiminin 19 milyon ton olarak gerçekleştiğine vurgu yaparak, 2020 yılı tahmininin de 20 milyon ton olduğunu kaydetti. Çelebi, 2019 yılında Türkiye’nin 9.8 milyon ton buğday ithalatına 2,3 milyar dolar ödediğini anımsattı. Çelebi şöyle devam etti: “Buğday ekim alanları 2004 yılında 93 milyon dekar iken, ithalata dayalı politikalar ve yerli üreticinin ısrarla desteklenmemesi sonucu 2019 yılında 24,5 milyon dekar azalarak 68,5 milyon dekara düşmüştür. Covid 19 pandemi sürecinde Rusya ekmek fiyatını düşürmek ve kontrolü sağlamak için buğday ihracatını kısıtlayıcı önlemler alıyor. Bu buğdayın stratejik bir ürün olduğunun en açık kanıtıdır. Pandemi gibi önemli bir süreçte ülkeler ulusal çıkarlarını öne alarak ihracata kısıtlamalar getirebiliyor. Her koşulda üretmek zorundayız. Paramız var gerekirse ithal ederiz mantığındaki tarım politikası iflas etmiştir.  Tarım alanlarındaki daralma ve mera alanlarındaki değişimler üretimdeki kopuşları net bir biçimde ortaya koymaktadır. TÜİK verilerine göre, 2004-2019 yıllarında ekilebilir tarım arazisi 26.6 milyon hektardan 23.1 milyon hektara gerilemiştir. Bu nedenle, gıda güvenliği açısından tarım topraklarının korunması birinci öncelik olmalıdır. Verimli tarım arazilerinin başka kullanım alanlarına tahsis edilmesi engellenmeli ve bu amaçla arazi kullanım planlarının ülkenin öncelikli çalışması haline getirilmesi sağlanmalıdır.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Türkiye’nin geçen yıl 9 milyon 750 bin ton buğday ithal ederek, 1 milyar 400 milyon nüfusuna karşılık 8 milyon ton buğday ithal eden Çin’i geride bıraktığı söyledi.

Çelebi, yaptığı açıklamada, buğdayın geçmişten bugüne Türk insanının en önemli besin kaynaklarından biri olduğunu anımsatarak, dünyada yetiştirilen tahıllar içinde mısır ve çeltikten sonra en fazla üretilen ürün olduğunu bildirdi. Günlük enerji ihtiyaçlarının yarısına yakınının buğdaydan sağlandığını kaydeden Çelebi, önümüzdeki 50 yılda da bu durumun devam edeceğinin öngörüldüğünü vurguladı. Artan nüfusun buğday ihtiyacını karşılamak için üretimin artırılması gerektiğine dikkat çeken Çelebi, “Son 20 yıllık üretim istatistikleri bize gösteriyor ki üretim alanları ve verimde kayda değer bir artış olmamıştır” dedi. 
Çelebi, Avrupa'nın batısından Hindistan'ın kuzeyine, İskandinav ve Rusya'dan Mısır'a kadar olan coğrafyada yaşayanların değişmez yiyeceği olarak kabul gören buğdayın ülkemiz insanı için gıdadan daha fazlası bereket, nimet ve gelenek olduğunu anlattı. 
TARIM ALANLARINDAKİ KOPUŞ SÜRÜYOR 
Çelebi, ülkemizin 2019 yılında buğday üretiminin 19 milyon ton olarak gerçekleştiğine vurgu yaparak, 2020 yılı tahmininin de 20 milyon ton olduğunu kaydetti. Çelebi, 2019 yılında Türkiye’nin 9.8 milyon ton buğday ithalatına 2,3 milyar dolar ödediğini anımsattı. Çelebi şöyle devam etti: “Buğday ekim alanları 2004 yılında 93 milyon dekar iken, ithalata dayalı politikalar ve yerli üreticinin ısrarla desteklenmemesi sonucu 2019 yılında 24,5 milyon dekar azalarak 68,5 milyon dekara düşmüştür. Covid 19 pandemi sürecinde Rusya ekmek fiyatını düşürmek ve kontrolü sağlamak için buğday ihracatını kısıtlayıcı önlemler alıyor. Bu buğdayın stratejik bir ürün olduğunun en açık kanıtıdır. Pandemi gibi önemli bir süreçte ülkeler ulusal çıkarlarını öne alarak ihracata kısıtlamalar getirebiliyor. Her koşulda üretmek zorundayız. Paramız var gerekirse ithal ederiz mantığındaki tarım politikası iflas etmiştir.  Tarım alanlarındaki daralma ve mera alanlarındaki değişimler üretimdeki kopuşları net bir biçimde ortaya koymaktadır. TÜİK verilerine göre, 2004-2019 yıllarında ekilebilir tarım arazisi 26.6 milyon hektardan 23.1 milyon hektara gerilemiştir. Bu nedenle, gıda güvenliği açısından tarım topraklarının korunması birinci öncelik olmalıdır. Verimli tarım arazilerinin başka kullanım alanlarına tahsis edilmesi engellenmeli ve bu amaçla arazi kullanım planlarının ülkenin öncelikli çalışması haline getirilmesi sağlanmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.