CHP, sol bir partiye oy verdiğini düşündüğü toplumsal kesimi sağcılaştırıyor

SİYASET 16.10.2021 - 09:25, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1696+ kez okundu.
 

CHP, sol bir partiye oy verdiğini düşündüğü toplumsal kesimi sağcılaştırıyor

    Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan Medyascope'un sorularını yanıtladı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin politikalarını ve altı muhalefet partisinin yürüttüğü görüşmeleri değerlendiren Okuyan, şunları söyledi: “Parlamentodaki muhalif partiler arasındaki görüşmede burada artık sol yok. Bu parlamento muhalefetinin sol tarafı tamamen ortadan kaldırılmış durumda. CHP, sol partiye oy verdiğini düşünen geniş toplumsal kesimi sağcı partilere alıştırıyor. Hatta onların seçmeni hale getiriyor. Göreli olarak daha tercih edilen parlamenter sistemdir. Biz elbette başkanlık sistemine karşıyız. Parlamenter sisteme geçilecek ortalık cennete dönecek, böyle bir şey yok. Bu propagandaya karşı halkı uyarmak zorundayız. Türkiye’de bugün sorunların kaynağında başkanlık sistemi yok. AKP’nin ilk dönemi iyiydi masalları anlatılıyor. Bu çok tehlikeli. Muhalefet partileri de bunu söylemeye başladı.” “Bir bakıyoruz bizimle el ele olan dostlarımız başkalarının elini tutuyor” Sol bir ittifakı sağlamak için görüşmeler yürüttüklerini belirten Okuyan, böyle bir ittifakın neden gerçekleşmediğine dair ise şunları söyledi: “Bir arada olmaktan uzak durma gibi bir çabamız yok. Görüştüğümüz partiler var. Sol kendisi gibi davranmalı. Düzen değişikliği önermeli, bir araya gelmeli ve birlikte mücadele etmeli . Bunun için çalışıyoruz. Anlaştığımız çok fazla şey var. Anlaşamadığımız nokta bu tür bir ittifakın sınırları. Belirsiz tavır içinde olanları biz bu ittifaka taşımak istemiyoruz. Genel bir sol çerçevesi bize yetmiyor. İlkelerin adını koymak lazım. Örneğin laiklik denilince ‘özgürlüklere karşı olmasın’ gibi parantezler açılıyor, emperyalizm karşıtı denilince ‘ama AB böyledir, tercih edilir’ gibi bir anlayışı ortaya koyanlarla yan yana durmak istemiyoruz. Sol tanımını iyi yapmamız lazım. Üç temel ilke sayıyoruz. Burada kararlı bir siyaset yapan herkesle bir araya geliriz. Yıllardır söylediğimiz şeyler: Sermayeye ve emperyalizme karşı olmak ve laiklik. ‘Saray rejimine karşı olan herkes yan yana gelsin’ diyen bir anlayış var.” “CHP ve HDP solun güçlenmesinin önünde engel hale geldi” Türkiye’de ekonomik kriz derinleşirken solun neden gündem belirleyemediğine dair eleştirilere de yanıt veren Okuyan, “Sol, sol gibi davranmayı unuttu” dedi ve ‘Saray rejimine karşı olmak’ fikrinin yuvarlak bir söylem olduğunu söyledi. Okuyan, CHP ve HDP’ye yönelik eleştirilerini ise şöyle sıraladı: “Emperyalizme karşı olunmadan sol olunmaz. Eşitlikçi ve sermaye karşı olmadan da olmaz. Sol, TÜSİAD sermayesine bile iyimserlikle bakıyor, onları özgürlük ve demokrasi gücü olarak görüyor. Biz bunun bir parçası olmak istemiyoruz. Bazı kesimler ‘kimseyi ürkütmeyelim, halk birlik istiyor’ diyor, o zaman da sol diyemezsiniz kendinize. Biz CHP ve HDP oy vereceksek oraya giderdik zaten. Bugün, bu iki sosyal demokrat parti solun güçlenmesinin önünde engel hale geldiler. Bu onların sorunu değil, onlar bildiklerini yapıyorlar doğrularını yapıyorlar, buna biz izin verdik.”  


 

 

Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan Medyascope'un sorularını yanıtladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin politikalarını ve altı muhalefet partisinin yürüttüğü görüşmeleri değerlendiren Okuyan, şunları söyledi:

“Parlamentodaki muhalif partiler arasındaki görüşmede burada artık sol yok. Bu parlamento muhalefetinin sol tarafı tamamen ortadan kaldırılmış durumda. CHP, sol partiye oy verdiğini düşünen geniş toplumsal kesimi sağcı partilere alıştırıyor. Hatta onların seçmeni hale getiriyor. Göreli olarak daha tercih edilen parlamenter sistemdir. Biz elbette başkanlık sistemine karşıyız. Parlamenter sisteme geçilecek ortalık cennete dönecek, böyle bir şey yok. Bu propagandaya karşı halkı uyarmak zorundayız. Türkiye’de bugün sorunların kaynağında başkanlık sistemi yok. AKP’nin ilk dönemi iyiydi masalları anlatılıyor. Bu çok tehlikeli. Muhalefet partileri de bunu söylemeye başladı.”

“Bir bakıyoruz bizimle el ele olan dostlarımız başkalarının elini tutuyor”

Sol bir ittifakı sağlamak için görüşmeler yürüttüklerini belirten Okuyan, böyle bir ittifakın neden gerçekleşmediğine dair ise şunları söyledi:

“Bir arada olmaktan uzak durma gibi bir çabamız yok. Görüştüğümüz partiler var. Sol kendisi gibi davranmalı. Düzen değişikliği önermeli, bir araya gelmeli ve birlikte mücadele etmeli . Bunun için çalışıyoruz. Anlaştığımız çok fazla şey var. Anlaşamadığımız nokta bu tür bir ittifakın sınırları. Belirsiz tavır içinde olanları biz bu ittifaka taşımak istemiyoruz. Genel bir sol çerçevesi bize yetmiyor. İlkelerin adını koymak lazım. Örneğin laiklik denilince ‘özgürlüklere karşı olmasın’ gibi parantezler açılıyor, emperyalizm karşıtı denilince ‘ama AB böyledir, tercih edilir’ gibi bir anlayışı ortaya koyanlarla yan yana durmak istemiyoruz. Sol tanımını iyi yapmamız lazım. Üç temel ilke sayıyoruz. Burada kararlı bir siyaset yapan herkesle bir araya geliriz. Yıllardır söylediğimiz şeyler: Sermayeye ve emperyalizme karşı olmak ve laiklik. ‘Saray rejimine karşı olan herkes yan yana gelsin’ diyen bir anlayış var.”

“CHP ve HDP solun güçlenmesinin önünde engel hale geldi”

Türkiye’de ekonomik kriz derinleşirken solun neden gündem belirleyemediğine dair eleştirilere de yanıt veren Okuyan, “Sol, sol gibi davranmayı unuttu” dedi ve ‘Saray rejimine karşı olmak’ fikrinin yuvarlak bir söylem olduğunu söyledi. Okuyan, CHP ve HDP’ye yönelik eleştirilerini ise şöyle sıraladı:

“Emperyalizme karşı olunmadan sol olunmaz. Eşitlikçi ve sermaye karşı olmadan da olmaz. Sol, TÜSİAD sermayesine bile iyimserlikle bakıyor, onları özgürlük ve demokrasi gücü olarak görüyor. Biz bunun bir parçası olmak istemiyoruz. Bazı kesimler ‘kimseyi ürkütmeyelim, halk birlik istiyor’ diyor, o zaman da sol diyemezsiniz kendinize. Biz CHP ve HDP oy vereceksek oraya giderdik zaten. Bugün, bu iki sosyal demokrat parti solun güçlenmesinin önünde engel hale geldiler. Bu onların sorunu değil, onlar bildiklerini yapıyorlar doğrularını yapıyorlar, buna biz izin verdik.”  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.