ÇÜ Bilim İnsanlarının Koronavirüse Karşı İlaç Tarama Çalışması, İngiltere Merkezli Bilimsel Dergide Yayınlandı

EĞİTİM 27.11.2020 - 13:30, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1939+ kez okundu.
 

ÇÜ Bilim İnsanlarının Koronavirüse Karşı İlaç Tarama Çalışması, İngiltere Merkezli Bilimsel Dergide Yayınlandı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Universidade Federal do Rio Grande do Sul Üniversitesi Fizikokimya Bölümü ile işbirliği içerisinde yürütülen koronavirüse karşı in silico ilaç tarama çalışması İngiltere merkezli "Journal of Biomolecular Structure and Dynamics" adlı bilimsel dergide "In silico analysis of the interactions of certain flavonoids with the receptor-binding domain of 2019 novel corona virus and cellular proteases and their pharmacokinetic properties" adlı makale başlığı ile yayınlandı.   Koronavirüs Tedavisine Yönelik Çalışma Sonuçlandı Biyoinformatik temelli aday ilaç molekülü tarama çalışması (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Dr. Erman Salih İstifli, Prof. Dr. Bektaş Tepe ve Prof. Dr. Cengiz Sarıkürkçü tarafından koronavirüs (SARS-CoV-2, 2019-nCoV) tedavisine yönelik olarak başlatılarak, bu süreç içerisinde Brezilya Universidade Federal do Rio Grande do Sul Üniversitesi Fizikokimya Bölümü'nden Prof. Dr. Paulo A. Netz'in de katılımıyla tamamlandı. Dr. Erman Salih İstifli, çalışmada farklı bir yaklaşım takip ederek sadece koronavirüsün spike proteini değil, aynı zamanda konak organizmada (insan) enfeksiyonun ilerlemesinde rol alan cathepsin B, cathepsin L ve TMPRSS2 enzimlerine karşı da yüksek afinite ile bağlanan aday ilaç molekülleri bulduklarını belirtti.   Böylelikle koronavirüs enfeksiyonu ile mücadelede çoklu-hedef yaklaşımının benimsendiğini ifade eden Dr. İstifli, bu çalışmanın öne çıkan özelliklerini “SARS-CoV-2 enfeksiyonunda tedavide kullanılabilecek potansiyel ilaç moleküllerinin keşfinde Uluslararası işbirliği ile gerçekleştirilmiş olması, Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Çukurova Üniversitesinin atomik yapısal biyoloji, biyolojik moleküllerin yapısı ve dinamiği ile ilgili ilk biyoinformatik çalışması olması, Çukurova Üniversitesinde yürütülen ilk "Moleküler Docking" ve "Moleküler Dinamik" çalışması olması” şeklinde sıraladı.  

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Universidade Federal do Rio Grande do Sul Üniversitesi Fizikokimya Bölümü ile işbirliği içerisinde yürütülen koronavirüse karşı in silico ilaç tarama çalışması İngiltere merkezli "Journal of Biomolecular Structure and Dynamics" adlı bilimsel dergide "In silico analysis of the interactions of certain flavonoids with the receptor-binding domain of 2019 novel corona virus and cellular proteases and their pharmacokinetic properties" adlı makale başlığı ile yayınlandı.

 

Koronavirüs Tedavisine Yönelik Çalışma Sonuçlandı

Biyoinformatik temelli aday ilaç molekülü tarama çalışması (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Dr. Erman Salih İstifli, Prof. Dr. Bektaş Tepe ve Prof. Dr. Cengiz Sarıkürkçü tarafından koronavirüs (SARS-CoV-2, 2019-nCoV) tedavisine yönelik olarak başlatılarak, bu süreç içerisinde Brezilya Universidade Federal do Rio Grande do Sul Üniversitesi Fizikokimya Bölümü'nden Prof. Dr. Paulo A. Netz'in de katılımıyla tamamlandı.

Dr. Erman Salih İstifli, çalışmada farklı bir yaklaşım takip ederek sadece koronavirüsün spike proteini değil, aynı zamanda konak organizmada (insan) enfeksiyonun ilerlemesinde rol alan cathepsin B, cathepsin L ve TMPRSS2 enzimlerine karşı da yüksek afinite ile bağlanan aday ilaç molekülleri bulduklarını belirtti.

 

Böylelikle koronavirüs enfeksiyonu ile mücadelede çoklu-hedef yaklaşımının benimsendiğini ifade eden Dr. İstifli, bu çalışmanın öne çıkan özelliklerini “SARS-CoV-2 enfeksiyonunda tedavide kullanılabilecek potansiyel ilaç moleküllerinin keşfinde Uluslararası işbirliği ile gerçekleştirilmiş olması, Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Çukurova Üniversitesinin atomik yapısal biyoloji, biyolojik moleküllerin yapısı ve dinamiği ile ilgili ilk biyoinformatik çalışması olması, Çukurova Üniversitesinde yürütülen ilk "Moleküler Docking" ve "Moleküler Dinamik" çalışması olması” şeklinde sıraladı.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.