ÇÜTAM Konferanslarında Bu Ay…

GÜNDEM 23.11.2022 - 10:24, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 938+ kez okundu.
 

ÇÜTAM Konferanslarında Bu Ay…

  Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nde her Çarşamba farklı konu ve konuklarla konferanslar dizisi devam ediyor. Bu ayki konferansların konukları Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Nakıboğlu ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Özkaya konuk oldu. Doç. Dr. Ölçer, “Anlatı Sanatları: Sözün İzinde Somut Olmayan Kültürel Miras” başlıklı konuşmasıyla, Doç. Dr. Nakıboğlu, “800 Yıllık Gelenek Ahilikten Bugünün İşletmecileri İçin Dersler” başlıklı konuşmasıyla, Doç. Dr. Özkaya, “Cumhuriyet Bilinci ve Cumhuriyetin Kazanımları” başlıklı konuşmasıyla, ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu Anlatı Sanatları: Sözün İzinde Somut Olmayan Kültürel Miras” “Somut Olmayan Kültürel Miras”ın tanımını yaparak başlayan Doç. Dr. Ölçer,  insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsilî listesinde yer alan unsurları anlattı. Bunlar arasında Mevlevi sema törenlerini, Türk Kahvesi’ni, geleneksel çini sanatını ve birçok unsuru sıralayan Doç. Dr. Ölçer, somut olmayan kültürel mirasın ortak bir aidiyet alanı hissi yarattığını söyledi. “800 Yıllık Gelenek Ahilikten Bugünün İşletmecileri İçin Dersler” Konuşmasına, ahiliğin tanımını yaparak başlayan konuşmacı, bu kavramı “Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı” şeklinde ifade etti. Ahiliğin, gençlerin sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan ve onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren bir örgütlenme olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nakıboğlu, konuşmasını ahilik hakkında önemli bilgiler vererek sürdürdü. “Cumhuriyet Bilinci ve Cumhuriyetin Kazanımları” 29 Ekim 1923’ü, “Atatürk’ün dava arkadaşlarıyla beraber başından beri düşündüğü bir ideali gerçekleştirmesi” olarak algıladığımızı belirten Doç. Dr. Özkaya, 99. Yılında Cumhuriyeti anlamak için bu süreci hazırlayan bakış açısından, sürecin nedenlerinden ve koşullarından da bahsedilmesi gerektiğini ifade etti. Bu döneme ışık tutan önemli eserlerin varlığından söz eden konuşmacı, bunların başında “Nutuk” geldiğini ve bu yapıtın bir temel eser olarak nitelendirilebileceğini dile getirdi. Toplantılar sonunda konuşmacılara katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.  

 

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nde her Çarşamba farklı konu ve konuklarla konferanslar dizisi devam ediyor. Bu ayki konferansların konukları Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Nakıboğlu ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Özkaya konuk oldu.

Doç. Dr. Ölçer, “Anlatı Sanatları: Sözün İzinde Somut Olmayan Kültürel Miras” başlıklı konuşmasıyla, Doç. Dr. Nakıboğlu, “800 Yıllık Gelenek Ahilikten Bugünün İşletmecileri İçin Dersler” başlıklı konuşmasıyla, Doç. Dr. Özkaya, “Cumhuriyet Bilinci ve Cumhuriyetin Kazanımları” başlıklı konuşmasıyla, ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu

Anlatı Sanatları: Sözün İzinde Somut Olmayan Kültürel Miras”

“Somut Olmayan Kültürel Miras”ın tanımını yaparak başlayan Doç. Dr. Ölçer,  insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsilî listesinde yer alan unsurları anlattı. Bunlar arasında Mevlevi sema törenlerini, Türk Kahvesi’ni, geleneksel çini sanatını ve birçok unsuru sıralayan Doç. Dr. Ölçer, somut olmayan kültürel mirasın ortak bir aidiyet alanı hissi yarattığını söyledi.

“800 Yıllık Gelenek Ahilikten Bugünün İşletmecileri İçin Dersler”

Konuşmasına, ahiliğin tanımını yaparak başlayan konuşmacı, bu kavramı “Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı” şeklinde ifade etti. Ahiliğin, gençlerin sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan ve onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren bir örgütlenme olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nakıboğlu, konuşmasını ahilik hakkında önemli bilgiler vererek sürdürdü.

“Cumhuriyet Bilinci ve Cumhuriyetin Kazanımları”

29 Ekim 1923’ü, “Atatürk’ün dava arkadaşlarıyla beraber başından beri düşündüğü bir ideali gerçekleştirmesi” olarak algıladığımızı belirten Doç. Dr. Özkaya, 99. Yılında Cumhuriyeti anlamak için bu süreci hazırlayan bakış açısından, sürecin nedenlerinden ve koşullarından da bahsedilmesi gerektiğini ifade etti. Bu döneme ışık tutan önemli eserlerin varlığından söz eden konuşmacı, bunların başında “Nutuk” geldiğini ve bu yapıtın bir temel eser olarak nitelendirilebileceğini dile getirdi.

Toplantılar sonunda konuşmacılara katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.