DESTEK VERİLİNCE DAHA DA GÜZELLEŞEN SADECE KADIN DEĞİL

GÜNDEM 17.07.2021 - 15:52, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1320+ kez okundu.
 

DESTEK VERİLİNCE DAHA DA GÜZELLEŞEN SADECE KADIN DEĞİL

Eskade “Eğitime Sosyal Katkı Derneği Başkanı Şaziment Ertekin Demirkıran, derneğinin “Üreten Köy Kadınları” proje yetkilisi olarak üç yıl önce hayata geçmesinde önayak olduğu “Feke Lavanta Kokaçak” projesinde endemik bitki sertifikası alan kadın lavanta üreticileriyle bizleri buluşturdu.   Morun en güzel tonuna sahip, mis kokulu lavanta tarlalarında proje süreçlerini anlattı. Ertekin, “2018’de dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İlçe Kaymakamı Buğra Karadağ ve İlçe Tarım Müdürü Hakkı Sarıoğlan birlikte Feke İlçesi’nde “Alternatif tarım ürünü çeşitliliğini arttırmak” amacıyla uygulamaya konulan ‘Feke Lavanta Kokacak Projesi’ kapsamında Halk Eğitimle bağlantılı olarak ziraat mühendisleri Tapan Bölgesinde yaşayan 21 kadınımıza endemik bitkiler ve lavantayı nasıl yetiştirebilecekleri hakkında teorik bilgilerin yanısıra ekonomik özgürlüklerini kazanıp nasıl istihdam yaratabileceklerinin eğitimini de verdirip kadınlarımızı sertifikalandırdık.” diyerek başladığı sözlerini   “Sertifikalarını alan üreticiler, üretimlerine başlamadan dönemin büyükşehir belediyesinin katkılarıyla derneğimizin öncülüğünde lavantadan nasıl faydalanacaklarını daha detaylı olarak öğrenebilmeleri için Isparta’nın Lavanta Bahçeleri ile meşhur Kuyucak Lavanta kokulu köyüne götürüldü. Orada üretim yapan kadınlarla bir araya getirip lavanta üretiminden azami fayda sağlayabilmeleri için nasıl bir yol çizmeleri gerektiğinin anlatıldığı eğitim toplantıları ve fikir alışverişlerinde bulunmalarını sağladık.”         Özünde eğitime destek olmak olan kazanç sağlama projesi “Projede dört kadın hibe aldı, hibe alamayan 5 kadın 3 bin kök lavanta verilerek büyükşehirle yaptığımız ortak çalışmayla desteklendi. Bu projede amaç kadın istihdamı, lavanta destilasyon turizmi yanında lavanta bahçelerini ziyarete gelen yerli yabancı alıcı ve turistlere üreticinin yöresel ürünlerinin satışını sağlamaktı. Derneğimizin sloganına uygun olarak “KADINLAR ÜRETİYOR KIZ ÇOCUKLARI OKUYOR” hedefiyle lavanta üreticisi haline gelen kadınlarımız maddi manevi güçlensin, çocuklarını rahat okutsun ve meslek sahibi oluncaya kadar giderlerini lavantadan gelen gelirle karşılasınlar istedik. Yetmedi kazançlarından 300 öğrenci kapasiteli okul ve öğrencilerinin ihtiyaçlarına destek olmaları için protokol imzaladık.  Ardından üreticinin en büyük sorunu olduğunu bildiğimiz pazarlama problemlerine destek amacıyla Eğitime Sosyal Katkı Derneğimiz aracılığıyla firmalara ulaşıp satış anlaşmaları yaptık. Bölgenin iklim ve toprak dokusunun lavanta yetiştirmeye ne kadar uygun olduğunu bilip bu avantajı kadınlarımız ve bölge ekonomisine destek olacak şekilde kullanmamak olmazdı. Gördüğünüz şu sonuç herkese özellikle “Kırsalda Üretime”, diğer belediye ve derneklere örnek olmalı üretim yapmak isteyen kadınlara destek verilmeli.  

Eskade “Eğitime Sosyal Katkı Derneği Başkanı Şaziment Ertekin Demirkıran, derneğinin “Üreten Köy Kadınları” proje yetkilisi olarak üç yıl önce hayata geçmesinde önayak olduğu “Feke Lavanta Kokaçak” projesinde endemik bitki sertifikası alan kadın lavanta üreticileriyle bizleri buluşturdu.

  Morun en güzel tonuna sahip, mis kokulu lavanta tarlalarında proje süreçlerini anlattı.

Ertekin, “2018’de dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İlçe Kaymakamı Buğra Karadağ ve İlçe Tarım Müdürü Hakkı Sarıoğlan birlikte Feke İlçesi’nde “Alternatif tarım ürünü çeşitliliğini arttırmak” amacıyla uygulamaya konulan ‘Feke Lavanta Kokacak Projesi’ kapsamında Halk Eğitimle bağlantılı olarak ziraat mühendisleri Tapan Bölgesinde yaşayan 21 kadınımıza endemik bitkiler ve lavantayı nasıl yetiştirebilecekleri hakkında teorik bilgilerin yanısıra ekonomik özgürlüklerini kazanıp nasıl istihdam yaratabileceklerinin eğitimini de verdirip kadınlarımızı sertifikalandırdık.” diyerek başladığı sözlerini  

“Sertifikalarını alan üreticiler, üretimlerine başlamadan dönemin büyükşehir belediyesinin katkılarıyla derneğimizin öncülüğünde lavantadan nasıl faydalanacaklarını daha detaylı olarak öğrenebilmeleri için Isparta’nın Lavanta Bahçeleri ile meşhur Kuyucak Lavanta kokulu köyüne götürüldü. Orada üretim yapan kadınlarla bir araya getirip lavanta üretiminden azami fayda sağlayabilmeleri için nasıl bir yol çizmeleri gerektiğinin anlatıldığı eğitim toplantıları ve fikir alışverişlerinde bulunmalarını sağladık.” 

 

     Özünde eğitime destek olmak olan kazanç sağlama projesi

“Projede dört kadın hibe aldı, hibe alamayan 5 kadın 3 bin kök lavanta verilerek büyükşehirle yaptığımız ortak çalışmayla desteklendi. Bu projede amaç kadın istihdamı, lavanta destilasyon turizmi yanında lavanta bahçelerini ziyarete gelen yerli yabancı alıcı ve turistlere üreticinin yöresel ürünlerinin satışını sağlamaktı.

Derneğimizin sloganına uygun olarak “KADINLAR ÜRETİYOR KIZ ÇOCUKLARI OKUYOR” hedefiyle lavanta üreticisi haline gelen kadınlarımız maddi manevi güçlensin, çocuklarını rahat okutsun ve meslek sahibi oluncaya kadar giderlerini lavantadan gelen gelirle karşılasınlar istedik. Yetmedi kazançlarından 300 öğrenci kapasiteli okul ve öğrencilerinin ihtiyaçlarına destek olmaları için protokol imzaladık. 

Ardından üreticinin en büyük sorunu olduğunu bildiğimiz pazarlama problemlerine destek amacıyla Eğitime Sosyal Katkı Derneğimiz aracılığıyla firmalara ulaşıp satış anlaşmaları yaptık. Bölgenin iklim ve toprak dokusunun lavanta yetiştirmeye ne kadar uygun olduğunu bilip bu avantajı kadınlarımız ve bölge ekonomisine destek olacak şekilde kullanmamak olmazdı. Gördüğünüz şu sonuç herkese özellikle “Kırsalda Üretime”, diğer belediye ve derneklere örnek olmalı üretim yapmak isteyen kadınlara destek verilmeli.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.