“ENERJİDE FİNANSMAN HAMMADDE KADAR DEĞERLİ OLDU”

EKONOMİ 24.11.2021 - 09:35, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1251+ kez okundu.
 

“ENERJİDE FİNANSMAN HAMMADDE KADAR DEĞERLİ OLDU”

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) desteğiyle düzenlenen 11. Türkiye Enerji Zirvesi, enerji finansmanının konuşulduğu KPMG Özel Oturumu: Enerji Yatırım Finansmanında Yeni Modeller ve Beklentiler başlıklı oturuma ev sahipliği yaptı.  Oturumun moderatörlüğünü KPMG Türkiye Şirket Ortağı Orhan Turan üstlenirken, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, GKC Partners Ortağı Güniz Gökçe ve Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak konuşmacılar arasında yer aldı. “BÜYÜME SÜRDÜKÇE ENERJİ YATIRIMLARI DEVAM ETMEK ZORUNDA” Oturumun moderasyonunu üstlenen KPMG Türkiye Şirket Ortağı Orhan Turan, Türkiye’nin büyüme rakamlarına dikkat çekerek, “Türkiye sanayisi üretmeye, Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Büyüyen ekonominin enerjiye olan talebi de giderek artıyor. Enerji talebini karşılayabilmek için, enerji yatırımları devam etmek zorunda. Glasgow’da düzenlenen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP’26) karbonsuzlaşma hedefini ilk kez bu kadar sert olarak ortaya koydu. Karbon salımının en önemli etmenlerinden olan enerji sektöründe yeşil dönüşüm artık kaçınılmaz. Türkiye enerji üretimini artıracak, kapasite artırımını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacak” diye konuştu.  “YENİLENEBİLİR ENERJİDE MALİYETLER ARTTI” Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının arttığını ancak yatırım maliyetlerinin de yükseldiğini vurgulayarak, “Yenilenebilir enerjide ekipman fiyatları arttı. Bu da yatırım maliyetlerini olumsuz etkiledi. Jeotermal kaynaklı enerji üretiminde Nisan 2021 rakamlarına göre 3 milyon dolar olan ortalama bir yatırımın maliyeti bugün 5 milyon dolara yükseldi. Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle yatırımcı artık sermayesinin yüzde 50’sini sağlasa bile projesi için finansman bulamayabiliyor. Elektrik fiyatlarında yakın gelecekte artışın süreceğini düşünüyoruz. Enerji dönüşümünde Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu arasında bir mutabakat sağlanamazsa, doğalgazın geleceğini ortak bir anlayışla belirleyemezlerse yenilenebilir enerjiye tamamen geçene kadar elektrik üretiminde maliyet yükselecektir” ifadelerini kullandı.  “İKLİM ACİLİYETİ YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA YÖNELTTİ” İklim politikalarının enerji yatırımlarını doğrudan etkilediğini ifade eden Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, “COP’26 ile iklim aciliyeti kavramı hayatımıza girdi. 1,5 santigrat derecelik artış sınırının artık geçileceği biliniyor. Bu nedenle ‘hemen, şimdi’ harekete geçilmek isteniyor.  Yeşil Mutabakat Anlaşması ile karbon vergisi gündeme gelecek. Karbon vergisinden kaçınmak için şirketler belki de kendi elektriğini üretecek. Bankalar bu konuda sanayicilerimize finans desteği vermeye hazır. Yasa koyucuların bu yönde düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekiyor” dedi.  

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) desteğiyle düzenlenen 11. Türkiye Enerji Zirvesi, enerji finansmanının konuşulduğu KPMG Özel Oturumu: Enerji Yatırım Finansmanında Yeni Modeller ve Beklentiler başlıklı oturuma ev sahipliği yaptı. 

Oturumun moderatörlüğünü KPMG Türkiye Şirket Ortağı Orhan Turan üstlenirken, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, GKC Partners Ortağı Güniz Gökçe ve Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak konuşmacılar arasında yer aldı.

“BÜYÜME SÜRDÜKÇE ENERJİ YATIRIMLARI DEVAM ETMEK ZORUNDA”

Oturumun moderasyonunu üstlenen KPMG Türkiye Şirket Ortağı Orhan Turan, Türkiye’nin büyüme rakamlarına dikkat çekerek, “Türkiye sanayisi üretmeye, Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Büyüyen ekonominin enerjiye olan talebi de giderek artıyor. Enerji talebini karşılayabilmek için, enerji yatırımları devam etmek zorunda. Glasgow’da düzenlenen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP’26) karbonsuzlaşma hedefini ilk kez bu kadar sert olarak ortaya koydu. Karbon salımının en önemli etmenlerinden olan enerji sektöründe yeşil dönüşüm artık kaçınılmaz. Türkiye enerji üretimini artıracak, kapasite artırımını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacak” diye konuştu. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİDE MALİYETLER ARTTI”

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının arttığını ancak yatırım maliyetlerinin de yükseldiğini vurgulayarak, “Yenilenebilir enerjide ekipman fiyatları arttı. Bu da yatırım maliyetlerini olumsuz etkiledi. Jeotermal kaynaklı enerji üretiminde Nisan 2021 rakamlarına göre 3 milyon dolar olan ortalama bir yatırımın maliyeti bugün 5 milyon dolara yükseldi. Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle yatırımcı artık sermayesinin yüzde 50’sini sağlasa bile projesi için finansman bulamayabiliyor. Elektrik fiyatlarında yakın gelecekte artışın süreceğini düşünüyoruz. Enerji dönüşümünde Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu arasında bir mutabakat sağlanamazsa, doğalgazın geleceğini ortak bir anlayışla belirleyemezlerse yenilenebilir enerjiye tamamen geçene kadar elektrik üretiminde maliyet yükselecektir” ifadelerini kullandı. 

“İKLİM ACİLİYETİ YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA YÖNELTTİ”

İklim politikalarının enerji yatırımlarını doğrudan etkilediğini ifade eden Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, “COP’26 ile iklim aciliyeti kavramı hayatımıza girdi. 1,5 santigrat derecelik artış sınırının artık geçileceği biliniyor. Bu nedenle ‘hemen, şimdi’ harekete geçilmek isteniyor.  Yeşil Mutabakat Anlaşması ile karbon vergisi gündeme gelecek. Karbon vergisinden kaçınmak için şirketler belki de kendi elektriğini üretecek. Bankalar bu konuda sanayicilerimize finans desteği vermeye hazır. Yasa koyucuların bu yönde düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekiyor” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.