Erkenci limonu soğuk vurdu, üretici yine perişan!

GÜNDEM 29.03.2022 - 16:56, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1698+ kez okundu.
 

Erkenci limonu soğuk vurdu, üretici yine perişan!

Adana’da bu ay içinde yaşanan zirai don birçok üründe ciddi zararlara yol açtı. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, ihracatta önemli paya sahip erkenci limonda kaybın çok büyük olduğunu söyledi.    Narenciyede önemli bir yere sahip olan Adana’da soğuk hava erkenci limon üreticilerini adeta perişan etti. İncefikir, limon rekoltesinde ciddi kayıplar yaşanacağını belirterek, “Mayer cinsi limon dalında kalırken ürünün toplanamayışından kaynaklı, ağaçlara ciddi bir yük bindi. Ağaçlar bu yükün altındayken, hava sıcaklıklarının eksi derecelere inmesi dal kuruması, yaprak kuruması, ağaçlarda deformasyon gibi zararlara yol açtı” dedi.  Çiçeklenme döneminde ağaçlar güçlü bir çiçeklenme göremeyeceklerine dikkat çeken İncefikir, üreticilerin ağaçlarını ciddi besleme, yapmamaları durmunda rekoltede daha ciddi azalmalar yaşanacağına dikkat çekti. İncefikir, şöyle devam etti: “Maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklı ciddi bir yük altında olan üretici, bu doğal felaketle yeni maliyetlerle karşı karşıya kalmıştır. Özellikle en büyük girdiler olan mazot ve gübre fiyatları üretimi zorlamaktadır. Devletimizin, üreticileri bu gibi zamanlarda desteklemesi gerekir ve varsa kredi borcu sıfırlanıp faizi ertelenmelidir.”   İncefikir, üretimin sürdürülebilmesi için çiftçinin desteklenmesinin şart olduğuna vurgu yaparak, sözlerine şöyle devam etti: “Bahçe üretimi kolay değildir, yıllarınızı alır. Şu anda ürünler yerlerde ve bunları yetiştirmek için üreticilerimiz gecesini gündüzüne katarak çalıştı, gübre attı, ilaç attı, binlerce lira yakıt harcadı. İşçi tutup budamasını yaptı, krediler kullandı. Ancak şimdi gördüğünüz gibi her şey boşa gitti. Dünyanın en önemli meyveleri arasında yer alan limon yerlerde çürüyor. Plansız, programsız tarımdan vazgeçmemiz gerekiyor. Ülke ekonomisine katkı sağlayan, bilimsel yöntemlerle ürün yetiştiren üreticileri desteklemek gerekiyor.” Limon üreticisi Hüseyin Aksu, 7 yıl önce oluşturduğu bahçeden tam verim alacağı yıl, aşırı soğuk havalardan kaynaklı ciddi derecede hasar yaşandığını söyledi.  Aksu, “Geçen yıl, İstanbul gibi metropol kentlerde yüksek fiyata limonun satılmasından dolmayı ihracata sınırlama getirildi. Bundan dolayı limon pazarını kaybettik. Ülkemize karşı güvensizlik oluştu. Bundan kaynaklı Çukurova’da limonun hasat döneminde yüzde 85’i dalda kaldı. Erkenci limonun dünyada başka bir alternatifi yok. Ekim, Kasım gibi limonda hasat başlarken, bizde 1 Ağustos itibariyle özellikle deniz kıyısında yer alan limonlar turfanda olarak hasat edilebiliyor. Bu ay içinde hiç beklenmeyen aşırı soğukla karşılaştık. Bu durum, ağaçları kuruttu.” diye konuştu.  Üretici Kemal Coşkun ise, limondaki ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasını istedi. Coşkun, gübre, besleme ürünleri ve zirai ilaçta yüksek maliyetleri olduğunu anımsatarak, “İhracatta kotalar kalkmalı, limonun dışarı gitmesi sağlanmalı” dedi.

Adana’da bu ay içinde yaşanan zirai don birçok üründe ciddi zararlara yol açtı. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, ihracatta önemli paya sahip erkenci limonda kaybın çok büyük olduğunu söyledi. 

 

Narenciyede önemli bir yere sahip olan Adana’da soğuk hava erkenci limon üreticilerini adeta perişan etti. İncefikir, limon rekoltesinde ciddi kayıplar yaşanacağını belirterek, “Mayer cinsi limon dalında kalırken ürünün toplanamayışından kaynaklı, ağaçlara ciddi bir yük bindi. Ağaçlar bu yükün altındayken, hava sıcaklıklarının eksi derecelere inmesi dal kuruması, yaprak kuruması, ağaçlarda deformasyon gibi zararlara yol açtı” dedi. 


Çiçeklenme döneminde ağaçlar güçlü bir çiçeklenme göremeyeceklerine dikkat çeken İncefikir, üreticilerin ağaçlarını ciddi besleme, yapmamaları durmunda rekoltede daha ciddi azalmalar yaşanacağına dikkat çekti. İncefikir, şöyle devam etti: “Maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklı ciddi bir yük altında olan üretici, bu doğal felaketle yeni maliyetlerle karşı karşıya kalmıştır. Özellikle en büyük girdiler olan mazot ve gübre fiyatları üretimi zorlamaktadır. Devletimizin, üreticileri bu gibi zamanlarda desteklemesi gerekir ve varsa kredi borcu sıfırlanıp faizi ertelenmelidir.”

 


İncefikir, üretimin sürdürülebilmesi için çiftçinin desteklenmesinin şart olduğuna vurgu yaparak, sözlerine şöyle devam etti: “Bahçe üretimi kolay değildir, yıllarınızı alır. Şu anda ürünler yerlerde ve bunları yetiştirmek için üreticilerimiz gecesini gündüzüne katarak çalıştı, gübre attı, ilaç attı, binlerce lira yakıt harcadı. İşçi tutup budamasını yaptı, krediler kullandı. Ancak şimdi gördüğünüz gibi her şey boşa gitti. Dünyanın en önemli meyveleri arasında yer alan limon yerlerde çürüyor. Plansız, programsız tarımdan vazgeçmemiz gerekiyor. Ülke ekonomisine katkı sağlayan, bilimsel yöntemlerle ürün yetiştiren üreticileri desteklemek gerekiyor.”
Limon üreticisi Hüseyin Aksu, 7 yıl önce oluşturduğu bahçeden tam verim alacağı yıl, aşırı soğuk havalardan kaynaklı ciddi derecede hasar yaşandığını söyledi. 


Aksu, “Geçen yıl, İstanbul gibi metropol kentlerde yüksek fiyata limonun satılmasından dolmayı ihracata sınırlama getirildi. Bundan dolayı limon pazarını kaybettik. Ülkemize karşı güvensizlik oluştu. Bundan kaynaklı Çukurova’da limonun hasat döneminde yüzde 85’i dalda kaldı. Erkenci limonun dünyada başka bir alternatifi yok. Ekim, Kasım gibi limonda hasat başlarken, bizde 1 Ağustos itibariyle özellikle deniz kıyısında yer alan limonlar turfanda olarak hasat edilebiliyor. Bu ay içinde hiç beklenmeyen aşırı soğukla karşılaştık. Bu durum, ağaçları kuruttu.” diye konuştu. 


Üretici Kemal Coşkun ise, limondaki ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasını istedi. Coşkun, gübre, besleme ürünleri ve zirai ilaçta yüksek maliyetleri olduğunu anımsatarak, “İhracatta kotalar kalkmalı, limonun dışarı gitmesi sağlanmalı” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.