Hazine yapılandırmıyor Çukobirlik elden gidiyor!

EKONOMİ 15.10.2021 - 16:47, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2580+ kez okundu.
 

Hazine yapılandırmıyor Çukobirlik elden gidiyor!

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik), ötelenmeyen borçları sebebiyle taşınmazlarını elden çıkarıyor. Çukobirlik, en son merkez Yüreğir ilçesindeki 41 dönümlük Mihmandar Kooperatifi’ni sattı.
HDP Adana milletvekili Kemal Peköz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle Çukobirlik’teki satışlara ilişkin soru önergesi verdi. Peköz, Çukobirlik’in 1940 yılında Adana, Ceyhan ve Tarsus Tarım Satış Kooperatiflerinin bir araya gelerek, Çukurova bölgesinde pamuk üreticilerinin ürünlerini değerlendirmek ve üreticiye destek sağlamak amacıyla 275 ortakla kurulduğunu anımsattı.      Peköz, Çukobirlik’in; Hazine Müsteşarlığınca oluşturulan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı, yeniden yapılandırılan borçlarının ödemesinde sıkıntı yaşadığını anımsattı. Peköz, “Çukobirlik’in kalan DFİF kredi borcu 108 milyon 750 bin liradır. Çukobirlik borçlar gerekçesi ile Yüreğir ilçesi, Seyhan mahallesindeki 41 dönümlüm Mihmandar koopetifini 35 milyon 500 bin lira bedelle satmıştır.” dedi.   Peköz’ün cevaplandırılmasını istediği sorular ise şöyle:    1. Çukobirlik’in borçları için neden yeniden yapılandırma yapılmamıştır? 2. Çukobirlik’in bünyesindeki 41 dönüm arazi üzerine kurulu Mihmandar Kooperatifi’nin rayiç bedelinin 56 milyon 500 bin TL olduğu iddiası doğru mudur?  3. Kurumunuz tarafından yapılan açıklamaya göre 56 milyon 500 bin TL rayiç bedelini belirleyen yetkisiz firma hangisidir? Bu firmadan kim rayiç bedel istemiştir? Söz konusu firma bu rayiç bedelini nasıl belirlemiştir?  4. Kurum ile ilgili 30.810.627,00 TL rayiç bedelini belirleyen firma hangisidir ve bu bedeli nasıl belirlemiştir? Bu firmadan kim rayiç bedel istemiştir? 5. Çukobirlik’in daha işlevsel hale gelmesi ve tarıma yeniden kazandırılması için bir çalışma yapılmakta mıdır? 6. Çukobirlik’in yıkılan, eski fabrika ve depolarının yerini kiralayıp 130 milyon Eurolük yatırımla Adana Park AVM’yi yapan MT İnşaat kuruma olan kira borcunu ödemiş midir?
Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik), ötelenmeyen borçları sebebiyle taşınmazlarını elden çıkarıyor. Çukobirlik, en son merkez Yüreğir ilçesindeki 41 dönümlük Mihmandar Kooperatifi’ni sattı.
HDP Adana milletvekili Kemal Peköz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle Çukobirlik’teki satışlara ilişkin soru önergesi verdi. Peköz, Çukobirlik’in 1940 yılında Adana, Ceyhan ve Tarsus Tarım Satış Kooperatiflerinin bir araya gelerek, Çukurova bölgesinde pamuk üreticilerinin ürünlerini değerlendirmek ve üreticiye destek sağlamak amacıyla 275 ortakla kurulduğunu anımsattı. 
 
 
Peköz, Çukobirlik’in; Hazine Müsteşarlığınca oluşturulan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı, yeniden yapılandırılan borçlarının ödemesinde sıkıntı yaşadığını anımsattı. Peköz, “Çukobirlik’in kalan DFİF kredi borcu 108 milyon 750 bin liradır. Çukobirlik borçlar gerekçesi ile Yüreğir ilçesi, Seyhan mahallesindeki 41 dönümlüm Mihmandar koopetifini 35 milyon 500 bin lira bedelle satmıştır.” dedi.
 
Peköz’ün cevaplandırılmasını istediği sorular ise şöyle: 
 
1. Çukobirlik’in borçları için neden yeniden yapılandırma yapılmamıştır?
2. Çukobirlik’in bünyesindeki 41 dönüm arazi üzerine kurulu Mihmandar Kooperatifi’nin rayiç bedelinin 56 milyon 500 bin TL olduğu iddiası doğru mudur? 
3. Kurumunuz tarafından yapılan açıklamaya göre 56 milyon 500 bin TL rayiç bedelini belirleyen yetkisiz firma hangisidir? Bu firmadan kim rayiç bedel istemiştir? Söz konusu firma bu rayiç bedelini nasıl belirlemiştir? 
4. Kurum ile ilgili 30.810.627,00 TL rayiç bedelini belirleyen firma hangisidir ve bu bedeli nasıl belirlemiştir? Bu firmadan kim rayiç bedel istemiştir?
5. Çukobirlik’in daha işlevsel hale gelmesi ve tarıma yeniden kazandırılması için bir çalışma yapılmakta mıdır?
6. Çukobirlik’in yıkılan, eski fabrika ve depolarının yerini kiralayıp 130 milyon Eurolük yatırımla Adana Park AVM’yi yapan MT İnşaat kuruma olan kira borcunu ödemiş midir?
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.