HES, Çayı Kuruttu, 14 Köy Susuz Kaldı

GÜNDEM 16.09.2021 - 12:09, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2005+ kez okundu.
 

HES, Çayı Kuruttu, 14 Köy Susuz Kaldı

Körkün Çayı’nda Canlı Hayatı Kalmadı CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, hidroelektrik santralden su verilmemesi nedeniyle tarımsal sulamada ve hayvancılıkta kullandıkları Körkün Çayı kuruyan Karaisali Hacılı Köyü çiftçilerinin sorunlarını dinledi. Bulut, “Körkün Çayı’na canlı hayatı tamamen bitti. Sadece Hacılı Köyü değil, çayın izlediği güzergahtaki 14 köy susuz kaldı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan hemşerilerimiz mağdur oldu” dedi. ANKARA/// CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Karaisalı İlçe Başkanı Mustafa Eren, Kadın Kolları Başkanı Şenel Çileli ile geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Karaisali Hacılı Köyü’ndeki vatandaşların sorunlarını dinledi.  14 KÖY SUSUZ KALDI Köyün içinden geçen Körkün Çayı üzerine kurulan HES’in, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini bitirme noktasına getirdiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti: Seyhan Nehri’nin önemli kollarından birisi olan Körkün Çayı bölgeye hayat veriyor. Çayı hemşerilerimiz tarımda ve hayvancılıkta kullanıyor. HES’ten son 2 yıldır çaya belirli aralıklarla az miktarda su veriliyordu.  Ancak son 4 gündür hiç su verilmiyor. Körkün Çayı’nın can suyunu kestiler. Çay tamamen kurudu. Bölgede tek bir damla su yok. Adı çay, ama su akmıyor. HES’ler doğaya geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Körkün’de canlı hayatı tamamen bitti. YASAL DÜZENLEMEYE UYULMUYOR HES’in, buradaki suyu tamamen kesmeye hakkı yok. Yasal bir düzenleme olmasına rağmen uyulmuyor.  Düzensizlik ve denetimsizlik burada da hâkim durumda. Sadece Hacılı Köyü değil, çayın izlediği güzergahtaki 14 köy susuz kaldı. Vatandaşlar ektikleri ürünleri sulayamıyor, hayvanlarına su içiremiyor.  KÖYLÜLER MAĞDUR Hacılı Köyü Muhtarı İbrahim Özkan da 4 günden bu yana sularının tamamen kesik olduklarını belirterek, bütün köylülerin mağdur olduğunu bildirdi. Muhtar Özkan, Kaymakamlığa sorunun çözümü için gittiklerini, 3 gün sonra suyu vereceğiz dediklerini ancak suyun gelmediğini söyledi. HES’teki küçük bir sızıntı nedeniyle bizin suyumuzu kestiler. “Suyu, tarımın ve hayvancılığın olmadığı kışa doğru kesin” dediklerini ancak sonuç alamadıklarını kaydeden Özkan, suyun verilmemesi halinde 14 köyün de etkileneceğini belirtti. ZARARIMI KİM KARŞILAYACAK? Hacılı Köyü’nden bir vatandaş da “15 günden bu yana yaşadığımız topraklarda mağduruz. Tarlalarımızı sulayamıyoruz. Biri 7 aylık biri 2.5 yaşında iki çocuğum var. 4 dönüme ektiğim biberimle geçiniyordum. Suyumu kestiler, biberimin verimi bitti. İki sezondur zarar ediyorum. Para kazanamıyorum. Benim zararımı kim karşılayacak?” ifadelerini kullandı.  

Körkün Çayı’nda Canlı Hayatı Kalmadı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, hidroelektrik santralden su verilmemesi nedeniyle tarımsal sulamada ve hayvancılıkta kullandıkları Körkün Çayı kuruyan Karaisali Hacılı Köyü çiftçilerinin sorunlarını dinledi. Bulut, “Körkün Çayı’na canlı hayatı tamamen bitti. Sadece Hacılı Köyü değil, çayın izlediği güzergahtaki 14 köy susuz kaldı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan hemşerilerimiz mağdur oldu” dedi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Karaisalı İlçe Başkanı Mustafa Eren, Kadın Kolları Başkanı Şenel Çileli ile geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Karaisali Hacılı Köyü’ndeki vatandaşların sorunlarını dinledi. 

14 KÖY SUSUZ KALDI

Köyün içinden geçen Körkün Çayı üzerine kurulan HES’in, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini bitirme noktasına getirdiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

Seyhan Nehri’nin önemli kollarından birisi olan Körkün Çayı bölgeye hayat veriyor. Çayı hemşerilerimiz tarımda ve hayvancılıkta kullanıyor. HES’ten son 2 yıldır çaya belirli aralıklarla az miktarda su veriliyordu.  Ancak son 4 gündür hiç su verilmiyor. Körkün Çayı’nın can suyunu kestiler. Çay tamamen kurudu. Bölgede tek bir damla su yok. Adı çay, ama su akmıyor. HES’ler doğaya geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Körkün’de canlı hayatı tamamen bitti.

YASAL DÜZENLEMEYE UYULMUYOR

HES’in, buradaki suyu tamamen kesmeye hakkı yok. Yasal bir düzenleme olmasına rağmen uyulmuyor.  Düzensizlik ve denetimsizlik burada da hâkim durumda. Sadece Hacılı Köyü değil, çayın izlediği güzergahtaki 14 köy susuz kaldı. Vatandaşlar ektikleri ürünleri sulayamıyor, hayvanlarına su içiremiyor. 

KÖYLÜLER MAĞDUR

Hacılı Köyü Muhtarı İbrahim Özkan da 4 günden bu yana sularının tamamen kesik olduklarını belirterek, bütün köylülerin mağdur olduğunu bildirdi. Muhtar Özkan, Kaymakamlığa sorunun çözümü için gittiklerini, 3 gün sonra suyu vereceğiz dediklerini ancak suyun gelmediğini söyledi. HES’teki küçük bir sızıntı nedeniyle bizin suyumuzu kestiler. “Suyu, tarımın ve hayvancılığın olmadığı kışa doğru kesin” dediklerini ancak sonuç alamadıklarını kaydeden Özkan, suyun verilmemesi halinde 14 köyün de etkileneceğini belirtti.

ZARARIMI KİM KARŞILAYACAK?

Hacılı Köyü’nden bir vatandaş da “15 günden bu yana yaşadığımız topraklarda mağduruz. Tarlalarımızı sulayamıyoruz. Biri 7 aylık biri 2.5 yaşında iki çocuğum var. 4 dönüme ektiğim biberimle geçiniyordum. Suyumu kestiler, biberimin verimi bitti. İki sezondur zarar ediyorum. Para kazanamıyorum. Benim zararımı kim karşılayacak?” ifadelerini kullandı.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.