İmarlı arsaya yatırım yapan kazanıyor

EKONOMİ 23.06.2022 - 12:07, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1686+ kez okundu.
 

İmarlı arsaya yatırım yapan kazanıyor

  Konut fiyatlarındaki yıllık yüzde yüzü aşan artışlarla birlikte yatırımcılar yüzünü imarlı arsalara çevirdi. Türkiye’nin ilk ve tek online gayrimenkul açık artırma sitesi Tapu.com, hareketlenen imarlı arsa piyasasını yorumladı. Tapu.com Yönetim Kurulu Başkanı Emre Erşahin, “Konut fiyatlarındaki artış sebebiyle yatırımcılar imarlı arsaları daha çok tercih etmeye başladı. Önümüzdeki dönemde inşaat için teşvik projeleri hayata geçirildiği takdirde imarlı arsalara olan talep daha da artacaktır” diyor. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışla birlikte bir süredir inşaat ruhsat başvurularında düşüşler yaşanıyor. Başvuru sayılarına bakıldığında 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında bir düşüş gözlemlenmekte. Bu düşüşe karşın, geçtiğimiz ay açıklanan kredi destek paketleri inşaat sektöründe bir hareketlenme sağladı. Önümüzdeki dönemde konut ihtiyacına yönelik taleplerin karşılanması için yeni teşvik projeleri geliştirildiği takdirde imarlı arsalara olan talebin daha da artması bekleniyor. İmarlı arsa arayanlarda yüzde 40 artış Tapu.com Yönetim Kurulu Başkanı Emre Erşahin, “Nisan ayından itibaren yatırımcıların imarlı arsa arayışındaki ciddi bir artış gözlemlemekteyiz. Geçtiğimiz yıl sonu döviz kurunda yaşanan hareketlenme ve sürmekte olan enflasyon artışı gibi gelişmelerden sonra imarlı arsa arayışı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 40 artış gösterdi. İmarlı arsalara olan talepteki yükselişin bir benzerine 2020 yılının 2. çeyreğinde şahit olmuştuk. Devam etmekte olan kur artışı ve enflasyon sebebiyle yatırımcılar bu tipteki arsalara yatırım yaparak bir anlamda birikimlerini koruma altına almayı tercih ediyorlar” dedi. Arsa fiyatları 3 kattan fazla arttı Arsanın yıllardır en çok gelir sağlayan gayrimenkul yatırımı olduğunun altını çizen Erşahin, “Tapu.com’da 32 binden TL’den 160 milyon TL’ye yüzlerce imarlı arsa satışta. Geçtiğimiz yılın aynı döneminden (Ocak-Mayıs) bugüne dek satışı gerçekleşen arsaların ortalama fiyatlarına baktığımızda fiyatların 3 kattan fazla artarken, satış adetlerinin de yüzde 20 artış gösterdiğini görüyoruz. Yatırımcılar özellikle büyük tutarlı arsalar yerine küçük ve orta ölçekli imarlı arsalara yöneliyor. İmarlı arsalara proje geliştirildiğinde bu arsaların yatırımcısına her zaman daha çok kazandırdığını söyleyebiliriz” diyor. 

 

Konut fiyatlarındaki yıllık yüzde yüzü aşan artışlarla birlikte yatırımcılar yüzünü imarlı arsalara çevirdi. Türkiye’nin ilk ve tek online gayrimenkul açık artırma sitesi Tapu.com, hareketlenen imarlı arsa piyasasını yorumladı. Tapu.com Yönetim Kurulu Başkanı Emre Erşahin, “Konut fiyatlarındaki artış sebebiyle yatırımcılar imarlı arsaları daha çok tercih etmeye başladı. Önümüzdeki dönemde inşaat için teşvik projeleri hayata geçirildiği takdirde imarlı arsalara olan talep daha da artacaktır” diyor.

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışla birlikte bir süredir inşaat ruhsat başvurularında düşüşler yaşanıyor. Başvuru sayılarına bakıldığında 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında bir düşüş gözlemlenmekte. Bu düşüşe karşın, geçtiğimiz ay açıklanan kredi destek paketleri inşaat sektöründe bir hareketlenme sağladı. Önümüzdeki dönemde konut ihtiyacına yönelik taleplerin karşılanması için yeni teşvik projeleri geliştirildiği takdirde imarlı arsalara olan talebin daha da artması bekleniyor.

İmarlı arsa arayanlarda yüzde 40 artış

Tapu.com Yönetim Kurulu Başkanı Emre Erşahin, “Nisan ayından itibaren yatırımcıların imarlı arsa arayışındaki ciddi bir artış gözlemlemekteyiz. Geçtiğimiz yıl sonu döviz kurunda yaşanan hareketlenme ve sürmekte olan enflasyon artışı gibi gelişmelerden sonra imarlı arsa arayışı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 40 artış gösterdi. İmarlı arsalara olan talepteki yükselişin bir benzerine 2020 yılının 2. çeyreğinde şahit olmuştuk. Devam etmekte olan kur artışı ve enflasyon sebebiyle yatırımcılar bu tipteki arsalara yatırım yaparak bir anlamda birikimlerini koruma altına almayı tercih ediyorlar” dedi.

Arsa fiyatları 3 kattan fazla arttı

Arsanın yıllardır en çok gelir sağlayan gayrimenkul yatırımı olduğunun altını çizen Erşahin, “Tapu.com’da 32 binden TL’den 160 milyon TL’ye yüzlerce imarlı arsa satışta. Geçtiğimiz yılın aynı döneminden (Ocak-Mayıs) bugüne dek satışı gerçekleşen arsaların ortalama fiyatlarına baktığımızda fiyatların 3 kattan fazla artarken, satış adetlerinin de yüzde 20 artış gösterdiğini görüyoruz. Yatırımcılar özellikle büyük tutarlı arsalar yerine küçük ve orta ölçekli imarlı arsalara yöneliyor. İmarlı arsalara proje geliştirildiğinde bu arsaların yatırımcısına her zaman daha çok kazandırdığını söyleyebiliriz” diyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.