İstanbul Sözleşmesi'nde hukuk savaşı başladı!

GÜNDEM 22.03.2021 - 16:20, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2375+ kez okundu.
 

İstanbul Sözleşmesi'nde hukuk savaşı başladı!

      Adana Barosu, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için Danıştay'a "Anayasaya aykırılık ve yürütmenin durdurulması" talebiyle dava açtı.   Adana Barosu, Kadın Hakları Merkezi ile birlikte Cumhurbaşkanı'nın bir gece yarısı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali için Danıştay'a başvuru yaptı.   Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Yönetim Kurulu Üyesi  ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü  Sinem Tanrısınatapan Keskin, Av. Miyesser Ersalan Önenli ile Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Bahar Melek Dizdar ve avukatlar Adana Bölge İdare Mahkemesi’nde Danıştay'a sunulmak üzere "Anayasa aykırılık ve yürütmenin durdurulmasını" içeren başvuru dilekçesini verdi. Baro Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü  Sinem Tanrısınatapan Keskin, Adana Adliyesi Taş Binası önündeki açıklamada, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için Danıştay'a başvuru yaptıklarını bildirdi. Verilen kararın hukuksuz olduğunu ileri süren Av. Keskin, kararın iptali için mücadele edeceklerini vurguladı. Av. Keskin,"Türkiye, 2011 yılında İstanbul'da kabul edilen sözleşmeyi parlamentosunda ilk onaylayan ve yürürlüğe koyan ülke olmuştur. Bir gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı, kadınların mücadelesiyle kazanılan İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiğini duyurdu. Ancak hukuken bu kararın hükmü yoktur" açıklamasında bulundu. Av. Keskin, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilemeyeceğini savunarak, şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kanunla yürürlüğe giren bir milletlerarası sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararı ile taraf olmaktan çıkamaz. Kararın iptali için Danıştay'a yürütmenin durdurulması talebiyle dilekçemizi sunduk. İstanbul Sözleşmesi Yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi'ni yaşatacağız.”   Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne verilen 10 sayfalık dilekçede, Cumhurbaşkanı kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması, kararın yok hükmünde olduğunun tespiti ile iptali, bu iddianın kabul edilmemesi durumunda ise işlemin Anayasa'nın 104'ncü maddesine aykırı olması sebebiyle iptali isteniyor.

 

 

 

Adana Barosu, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için Danıştay'a "Anayasaya aykırılık ve yürütmenin durdurulması" talebiyle dava açtı.

 

Adana Barosu, Kadın Hakları Merkezi ile birlikte Cumhurbaşkanı'nın bir gece yarısı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali için Danıştay'a başvuru yaptı.

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Yönetim Kurulu Üyesi  ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü  Sinem Tanrısınatapan Keskin, Av. Miyesser Ersalan Önenli ile Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Bahar Melek Dizdar ve avukatlar Adana Bölge İdare Mahkemesi’nde Danıştay'a sunulmak üzere "Anayasa aykırılık ve yürütmenin durdurulmasını" içeren başvuru dilekçesini verdi.

Baro Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü  Sinem Tanrısınatapan Keskin, Adana Adliyesi Taş Binası önündeki açıklamada, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için Danıştay'a başvuru yaptıklarını bildirdi. Verilen kararın hukuksuz olduğunu ileri süren Av. Keskin, kararın iptali için mücadele edeceklerini vurguladı. Av. Keskin,"Türkiye, 2011 yılında İstanbul'da kabul edilen sözleşmeyi parlamentosunda ilk onaylayan ve yürürlüğe koyan ülke olmuştur. Bir gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı, kadınların mücadelesiyle kazanılan İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiğini duyurdu. Ancak hukuken bu kararın hükmü yoktur" açıklamasında bulundu.

Av. Keskin, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilemeyeceğini savunarak, şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kanunla yürürlüğe giren bir milletlerarası sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararı ile taraf olmaktan çıkamaz. Kararın iptali için Danıştay'a yürütmenin durdurulması talebiyle dilekçemizi sunduk. İstanbul Sözleşmesi Yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi'ni yaşatacağız.”

 

Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne verilen 10 sayfalık dilekçede, Cumhurbaşkanı kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması, kararın yok hükmünde olduğunun tespiti ile iptali, bu iddianın kabul edilmemesi durumunda ise işlemin Anayasa'nın 104'ncü maddesine aykırı olması sebebiyle iptali isteniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.