KIŞ AYLARINI RAHAT GEÇİRMENİN BİR FORMÜLÜ VAR!

SAĞLIK-YAŞAM 22.11.2022 - 17:15, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1674+ kez okundu.
 

KIŞ AYLARINI RAHAT GEÇİRMENİN BİR FORMÜLÜ VAR!

Her mevsim değişikliğinden etkilenmemek için; son yıllarda önemi daha iyi anlaşılan, vücudun direnç mekanizması bağışıklık sistemine yapılması gereken yüklemelerin önemi artıyor.    Özellikle soğuk havalar, vücut direnci düşük insanları daha kolay etkisi altına alarak, yatak-yorgan yatırabiliyor. Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, bağışıklık sisteminin güçlendirilerek birçok hastalığa karşı önlem alınabileceğini bildirdi. Şenses, kış aylarını daha sağlıklı atlatmanın mümkün olduğuna dikkat çekerek, bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme tavsiyelerinde bulundu.  Yaklaşan kış ayları ile birlikte gribal enfeksiyonların artabileceği uyarısında bulunan Şenses, özellikle bu aylarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini istedi. Şenses, bu sayede hastalıklar konusunda daha rahat bir kış geçirilebileceğine dikkat çekti. Şenses, ıspanak, brokoli, kereviz ve karnabaharın C vitamini ve demir açısından zengin olduğunu anımsatarak, narenciye çeşitleri, kivi vb. meyvelerinde de takviye edici olabileceğine vurgu yaptı.  İŞTE O TAVSİYELER:  Omega 3 kaynağı balık, fındık ve cevizi eksik etmeyin. Haftada 2-3 kez balık tüketmeye çalışın. Soğuk günlerde genellikle daha kalorili, yağlı ve daha şekerli besinleri tüketme eğilimi artar Mümkünse beslenmede çeşitliliğe önem vermeliyiz.  Bol meyve ve sebze tüketmek her zaman tavsiye edilen bir konudur. Vücut savunmamız bu şekilde güçlenir. Vitaminler için tek bir sebze ve meyveyi sık tercih etmek yerine çeşitlilik sağlamak daha faydalı olur. Özellikle A, C, E vitaminleri açısından güçlü beslenmeliyiz.  Koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler- ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, turp, limon, portakal, mandalina, şalgam, pancar, kereviz, kuşburnu, domates, havuç, elma, kivi, gibi- ürünlere yer verilmeli. Bol salata tüketmek çok faydalı olacaktır.  Meyveler suyundan ziyade posalı tüketilmeli, besleyiciliği açısından daha faydalıdır.  Baklagiller protein açısından et kadar zengin besinlerdir. Hem bağışıklık sistemini güçlendiren hem de besin öğesi içeriği nedeniyle kuru baklagiller bu aylarda haftada en az iki kez tüketilmelidir.  Kış aylarında metabolizmayı hızlandırmak için ara öğünlerde fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi kuru yemişler tercih edilebilir. Kuruyemişler E vitamini vardır ve bağışıklığı güçlendirmenin en iyi formüllerinden biridir.  Özellikle havanın güneşli olduğu günlerde dışarıda yapılacak yürüyüşler sağlık açısından çok faydalı olacaktır.  Bağışıklık için su da çok önemlidir. Günlük su tüketimini 2 litrenin altına düşürmemek gerekir.

Her mevsim değişikliğinden etkilenmemek için; son yıllarda önemi daha iyi anlaşılan, vücudun direnç mekanizması bağışıklık sistemine yapılması gereken yüklemelerin önemi artıyor. 

 

Özellikle soğuk havalar, vücut direnci düşük insanları daha kolay etkisi altına alarak, yatak-yorgan yatırabiliyor. Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, bağışıklık sisteminin güçlendirilerek birçok hastalığa karşı önlem alınabileceğini bildirdi. Şenses, kış aylarını daha sağlıklı atlatmanın mümkün olduğuna dikkat çekerek, bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme tavsiyelerinde bulundu. 


Yaklaşan kış ayları ile birlikte gribal enfeksiyonların artabileceği uyarısında bulunan Şenses, özellikle bu aylarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini istedi. Şenses, bu sayede hastalıklar konusunda daha rahat bir kış geçirilebileceğine dikkat çekti. Şenses, ıspanak, brokoli, kereviz ve karnabaharın C vitamini ve demir açısından zengin olduğunu anımsatarak, narenciye çeşitleri, kivi vb. meyvelerinde de takviye edici olabileceğine vurgu yaptı. 
İŞTE O TAVSİYELER: 
Omega 3 kaynağı balık, fındık ve cevizi eksik etmeyin. Haftada 2-3 kez balık tüketmeye çalışın. Soğuk günlerde genellikle daha kalorili, yağlı ve daha şekerli besinleri tüketme eğilimi artar Mümkünse beslenmede çeşitliliğe önem vermeliyiz. 
Bol meyve ve sebze tüketmek her zaman tavsiye edilen bir konudur. Vücut savunmamız bu şekilde güçlenir. Vitaminler için tek bir sebze ve meyveyi sık tercih etmek yerine çeşitlilik sağlamak daha faydalı olur. Özellikle A, C, E vitaminleri açısından güçlü beslenmeliyiz. 
Koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler- ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, turp, limon, portakal, mandalina, şalgam, pancar, kereviz, kuşburnu, domates, havuç, elma, kivi, gibi- ürünlere yer verilmeli. Bol salata tüketmek çok faydalı olacaktır. 
Meyveler suyundan ziyade posalı tüketilmeli, besleyiciliği açısından daha faydalıdır. 
Baklagiller protein açısından et kadar zengin besinlerdir. Hem bağışıklık sistemini güçlendiren hem de besin öğesi içeriği nedeniyle kuru baklagiller bu aylarda haftada en az iki kez tüketilmelidir. 
Kış aylarında metabolizmayı hızlandırmak için ara öğünlerde fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi kuru yemişler tercih edilebilir. Kuruyemişler E vitamini vardır ve bağışıklığı güçlendirmenin en iyi formüllerinden biridir. 
Özellikle havanın güneşli olduğu günlerde dışarıda yapılacak yürüyüşler sağlık açısından çok faydalı olacaktır. 
Bağışıklık için su da çok önemlidir. Günlük su tüketimini 2 litrenin altına düşürmemek gerekir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.