"KÜLTÜREL DAYANIŞMA DÜNYAYI BİRLEŞTİRİR"

KÜLTÜR-SANAT 08.11.2018 - 16:26, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1711+ kez okundu.
 

"KÜLTÜREL DAYANIŞMA DÜNYAYI BİRLEŞTİRİR"

Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür ve Sanat Buluşması etkinlikleri devam ediyor. Beş ilin katılımıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Adana’da Seyhan Belediyesi sergi salonundaki “Gördüğünü Unutma” adlı resim sergisinin ardından Yaşam Sanat Derneği’nde devam etti.
SÖYLEŞİYLE DEVAM ETTİ Yaşam Sanat Derneği’ndeki etkinlikler Başkan Mehmet Taşar’ın açış konuşmasının ardından Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (UASB) Azerbaycan Temsilcisi, Resim Bölümü Başkanı, ünlü ressam Nevai Metin, Özbekistanlı çevirmen, şair ve gazeteci, Kitap Dünyası Gazetesi baş redaktörü Haysiyet Rüstemova ile meslektaşı Şahodat İsahonova’nın “Kültürel Dayanışma Yaşamı Güzelleştirir, Dünyayı Birleştirir” adlı söyleşisiyle devam etti.  “VATANDAN VATANA SELAM” İlk konuşmayı yapan Özbek gazeteci Haysiyet Rüstemova, “Vatandan vatana selam getirdim” dedi. Özbekistan’da şair Coşkun Karabulut’un bir şiir kitabının yayınlandığını anımsatan Rüstemova, daha sonra hem Türkçe hem de Özbekçe şiirlerle söyleşisini noktaladı.  ATATÜRK VURGUSU  Yazar, roman ve hikaye kitapları olan, eserleri tiyatroda sahnelenen Şahodat İsahonova ise konumasında sık sık Atatürk vurgusu yaptı. Atatürk vurgusuyla konuşmasını sürdüren Şahodat İsahonova kültür ve sanat buluşmalarının önemine dikkat çekti. SANATIN OLDUĞU YERDE SAVAŞ OLMAZ Yaşam Sanat Derneği’ndeki etkinlikler Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (UASB) Azerbaycan Temsilcisi, Resim Bölümü Başkanı, ünlü  ressam Nevai Metin ise bütün çabalarının dünyayı kötülükten kurtarmak olduğunu söyledi. Metin, “Dünyada savaşlar var. Savaşla birlikte ölüm var. Keşke hiç şehit haberleri gelmese, insanlar ölmese, analar ağlamasaydı. Bu da mümkündür ve ancak sanatla olur. Sanatın olduğu yerde savaş olmaz” diye konuştu.  GEL SENİNLE RESİM YAPALIM  Nevai Metin daha sonra Cahit Külebi’nin “Gel seninle resim yapalım” adlı şiirini okudu: “Bir yüz çizelim ince, küçük nezleli bir burun ve gözler zeytin iriliğinde.  Sonra bir gelincik, ince bir boyun, soyulmuş bademden daha ak bir ten, öyle bir yüz ki seher vakti mutluluk estirsin güneş doğarken ve saçlar çizelim, bulutlar, türküler, masallar gibi, hepsinin üstüne sonra kocaman bir insan yüreği.  Öyle bir yürek ki sevgiyle arkadaşlıkla, mutlulukla dolsun, İsterse ondan sonra bütün şairler ölsün.” Etkinlik Kibele Ritim Grubu’nun ve Özgür ve Rüya’nın muhteşem dinletisiyle sona erdi.
Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür ve Sanat Buluşması etkinlikleri devam ediyor. Beş ilin katılımıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Adana’da Seyhan Belediyesi sergi salonundaki “Gördüğünü Unutma” adlı resim sergisinin ardından Yaşam Sanat Derneği’nde devam etti.

SÖYLEŞİYLE DEVAM ETTİ

Yaşam Sanat Derneği’ndeki etkinlikler Başkan Mehmet Taşar’ın açış konuşmasının ardından Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (UASB) Azerbaycan Temsilcisi, Resim Bölümü Başkanı, ünlü ressam Nevai Metin, Özbekistanlı çevirmen, şair ve gazeteci, Kitap Dünyası Gazetesi baş redaktörü Haysiyet Rüstemova ile meslektaşı Şahodat İsahonova’nın “Kültürel Dayanışma Yaşamı Güzelleştirir, Dünyayı Birleştirir” adlı söyleşisiyle devam etti. 
“VATANDAN VATANA SELAM”
İlk konuşmayı yapan Özbek gazeteci Haysiyet Rüstemova, “Vatandan vatana selam getirdim” dedi. Özbekistan’da şair Coşkun Karabulut’un bir şiir kitabının yayınlandığını anımsatan Rüstemova, daha sonra hem Türkçe hem de Özbekçe şiirlerle söyleşisini noktaladı. 
ATATÜRK VURGUSU 
Yazar, roman ve hikaye kitapları olan, eserleri tiyatroda sahnelenen Şahodat İsahonova ise konumasında sık sık Atatürk vurgusu yaptı. Atatürk vurgusuyla konuşmasını sürdüren Şahodat İsahonova kültür ve sanat buluşmalarının önemine dikkat çekti.
SANATIN OLDUĞU YERDE SAVAŞ OLMAZ
Yaşam Sanat Derneği’ndeki etkinlikler Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (UASB) Azerbaycan Temsilcisi, Resim Bölümü Başkanı, ünlü  ressam Nevai Metin ise bütün çabalarının dünyayı kötülükten kurtarmak olduğunu söyledi. Metin, “Dünyada savaşlar var. Savaşla birlikte ölüm var. Keşke hiç şehit haberleri gelmese, insanlar ölmese, analar ağlamasaydı. Bu da mümkündür ve ancak sanatla olur. Sanatın olduğu yerde savaş olmaz” diye konuştu. 
GEL SENİNLE RESİM YAPALIM 
Nevai Metin daha sonra Cahit Külebi’nin “Gel seninle resim yapalım” adlı şiirini okudu:
“Bir yüz çizelim ince, küçük nezleli bir burun ve gözler zeytin iriliğinde.  Sonra bir gelincik, ince bir boyun, soyulmuş bademden daha ak bir ten, öyle bir yüz ki seher vakti mutluluk estirsin güneş doğarken ve saçlar çizelim, bulutlar, türküler, masallar gibi, hepsinin üstüne sonra kocaman bir insan yüreği.  Öyle bir yürek ki sevgiyle arkadaşlıkla, mutlulukla dolsun, İsterse ondan sonra bütün şairler ölsün.”
Etkinlik Kibele Ritim Grubu’nun ve Özgür ve Rüya’nın muhteşem dinletisiyle sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.