"Narenciye üreticisi hasat öncesi destek bekliyor"

EĞİTİM 14.08.2020 - 14:27, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1322+ kez okundu.
 

"Narenciye üreticisi hasat öncesi destek bekliyor"

ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Mayıs ayındaki aşırı sıcak ve poyraz nedeniyle narenciyede çeşitlere göre değişmekle birlikte yüzde 80'i aşan rekolte kaybının karşılanması için çağrı yaptı.  Sıcak ve poyrazın darbe vurduğu narenciye üreticilerinin feryadına duyarsız kalınmasına tepki gösteren Barut, "Daha fazla zaman geçirmeden üretici zararının karşılanması, borçların faizsiz ertelenmesi, üreticilere ayni-nakdi destek verilmesi, aşırı sıcak ve poyrazın TARSİM kapsamına alınması için gereken adım atılmalıdır" dedi. "BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ" Türkiye'de yıllık yaklaşık 4 milyon ton narenciye üretildiğini, bunun yüzde 75'inin Çukurova Bölgesi'nden karşılandığını ve Adana'nın da bu oranın üçte birini ürettiğini anımsatan Ayhan Barut, "Mayıs ayı ortalarında yaşanan aşırı sıcak ve poyraz afeti nedeniyle üreticilerimiz limon, portakal, altıntop ve mandarin çeşitlerine göre değişmekle birlikte yüzde 80'i aşan rekolte kaybı yaşadı. Milli servetimiz heba oldu, üretici mağdur durumda. Bu yaranın tedavi edilmesi, büyük zararın karşılanması noktasında bakanlığı göreve çağırıyoruz" diye konuştu. "KORKULU RÜYALAR GÖRÜYORUZ" Çukurova Bölgesi'nde Ağustos sonu ve Eylül ayı itibariyle narenciyede hasat sezonunun başlayacağını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Bereketli Çukurova topraklarında üreticilerimizin en önemli gelir kaynağından birisi de narenciyedir. Ancak narenciye üreticileri oldukça büyük zorlukluklarla mücadele etmektedir. Akdeniz Meyve Sineği zararlısı, son yıllarda yaşanan aşırı yağış, sel ve su baskınlarına bir de aşırı sıcak ve poyraz afeti de eklenmiştir. Çeşitlere göre değişen ve yer yer yüzde 80'i aşan rekolte kaybına yol açan afete karşı destek verilmeyen çiftçimiz mağdur edilmiştir. 'Derhal afet bölgesi ilan edin' çağrısı karşılıksız kalmıştır. Akdeniz Meyve Sineği zararlısıyla mücadele ve aşırı sıcak-poyrazdan kaynaklı rekolte kaybının yanı sıra zirai ilaç ve gübre gibi temel girdiler, yükselen kurların etkisiyle fahiş fiyatlara ulaşmıştır. Dekar başına olan üretim maliyetleri ciddi oranda artarken ürün fiyatları yerinde saymaktadır. Çiftçimiz, ihracatçımız, hasat, budama ve paketleme işçisi, nakliyeci ve hal esnafı olmak üzere sektörün tüm paydaşları hasat yaklaşırken korkulu rüyalar görüyor. Daha fazla zaman geçirmeden üretici zararının karşılanması, borçların faizsiz ertelenmesi, üreticilere ayni-nakdi destek verilmesi, aşırı sıcak ve poyrazın TARSİM kapsamına alınması için gereken adım atılmalıdır."  



ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Mayıs ayındaki aşırı sıcak ve poyraz nedeniyle narenciyede çeşitlere göre değişmekle birlikte yüzde 80'i aşan rekolte kaybının karşılanması için çağrı yaptı.  Sıcak ve poyrazın darbe vurduğu narenciye üreticilerinin feryadına duyarsız kalınmasına tepki gösteren Barut, "Daha fazla zaman geçirmeden üretici zararının karşılanması, borçların faizsiz ertelenmesi, üreticilere ayni-nakdi destek verilmesi, aşırı sıcak ve poyrazın TARSİM kapsamına alınması için gereken adım atılmalıdır" dedi.

"BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"

Türkiye'de yıllık yaklaşık 4 milyon ton narenciye üretildiğini, bunun yüzde 75'inin Çukurova Bölgesi'nden karşılandığını ve Adana'nın da bu oranın üçte birini ürettiğini anımsatan Ayhan Barut, "Mayıs ayı ortalarında yaşanan aşırı sıcak ve poyraz afeti nedeniyle üreticilerimiz limon, portakal, altıntop ve mandarin çeşitlerine göre değişmekle birlikte yüzde 80'i aşan rekolte kaybı yaşadı. Milli servetimiz heba oldu, üretici mağdur durumda. Bu yaranın tedavi edilmesi, büyük zararın karşılanması noktasında bakanlığı göreve çağırıyoruz" diye konuştu.

"KORKULU RÜYALAR GÖRÜYORUZ"

Çukurova Bölgesi'nde Ağustos sonu ve Eylül ayı itibariyle narenciyede hasat sezonunun başlayacağını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bereketli Çukurova topraklarında üreticilerimizin en önemli gelir kaynağından birisi de narenciyedir. Ancak narenciye üreticileri oldukça büyük zorlukluklarla mücadele etmektedir. Akdeniz Meyve Sineği zararlısı, son yıllarda yaşanan aşırı yağış, sel ve su baskınlarına bir de aşırı sıcak ve poyraz afeti de eklenmiştir. Çeşitlere göre değişen ve yer yer yüzde 80'i aşan rekolte kaybına yol açan afete karşı destek verilmeyen çiftçimiz mağdur edilmiştir. 'Derhal afet bölgesi ilan edin' çağrısı karşılıksız kalmıştır. Akdeniz Meyve Sineği zararlısıyla mücadele ve aşırı sıcak-poyrazdan kaynaklı rekolte kaybının yanı sıra zirai ilaç ve gübre gibi temel girdiler, yükselen kurların etkisiyle fahiş fiyatlara ulaşmıştır. Dekar başına olan üretim maliyetleri ciddi oranda artarken ürün fiyatları yerinde saymaktadır. Çiftçimiz, ihracatçımız, hasat, budama ve paketleme işçisi, nakliyeci ve hal esnafı olmak üzere sektörün tüm paydaşları hasat yaklaşırken korkulu rüyalar görüyor. Daha fazla zaman geçirmeden üretici zararının karşılanması, borçların faizsiz ertelenmesi, üreticilere ayni-nakdi destek verilmesi, aşırı sıcak ve poyrazın TARSİM kapsamına alınması için gereken adım atılmalıdır."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.