OYA DENİZYARAN’IN “DÜŞ UYKUSU” KİTABI RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI

KÜLTÜR-SANAT 30.11.2021 - 15:02, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2199+ kez okundu.
 

OYA DENİZYARAN’IN “DÜŞ UYKUSU” KİTABI RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI

  Güldürü ögeleri ile bezeli, bir toplumsal eleştiri niteliğindeki ve toplumun hemen hemen her kesiminden insanın hayatına dokunan kalemiyle Oya Denizyaran imzalı roman Düş Uykusu; İnkılâp Kitabevi etiketiyle okuyucuyla buluştu.  Düş Uykusu ile yayın dünyasına “Merhaba.” diyen Oya Denizyaran, “iç ses”ini kaybettiğine inanan İrfan karakterinin yaşadığı psikolojik problemleri, “sistit” hastası olan annesi Naciye’nin komik hallerini, Naciye’nin “ahretliği” Alzheimer hastası arkadaşı Remziye’yi, üfürükçü “hoca”yı, 32 yaşındaki “evlenme ümidini yitirmiş” İsmihan’ı ve diğer yan karakterlerin “tuhaf” hallerini anlatırken hem güldürüyor hem de düşündürüyor.  Okurken Alışılagelmiş Değerleri Sorgulatacak Oya Denizyaran oluşturduğu karakterleri ile okuyucuyu toplumsal yapı, gelenek ve görenekler, batıl inançlar, namus kavramı gibi meseleler üzerinden iyilik, doğruluk, dürüstlük gibi unsurları sorgulamaya davet ediyor. Başarılı anlatımı, sürükleyici ögeler barındıran kurgusu ve toplumsal kurallara farklı bir perspektif açarak ilerlemesi ile trajikomik bir kimliğe sahip olan roman, güncel Türk Edebiyatı’na önemi yadsınamaz bir katkı sağlıyor. Güldürürken ağlatan bir hikayeyle ilerleyen dönemde okuyucunun çok sevdiği bir roman olacak olan Düş Uykusu, tam bir karnaval ARKA KAPAK “Kayıpların evlerinde kaplamış oldukları alanlar bomboş, kıpırtısız duruyordu. Beklenmedik gidişleri, eskiden var oldukları yerdeki zamanı da durgunlaştırmış, saydamlaştırmıştı. Kedinin sepeti salondaki büfenin yanında olanca yalnızlığıyla Latife Hanım’ın içini burkuyordu. Canfeda, yatağının Muzaffer tarafını tek bir kırışıklık olmaksızın yarı yarıya örtülü tutuyordu. Remziye’nin eviyse bıraktığı andaki tuhaf düzen içinde hüzünle sahibinin gelişini bekleyerek eskimeye başlamıştı bile. Daha şimdiden musluk contaları paslanmış, tavanlar ve pencere pervazları örümcek bağlamış, fotoğrafların üzeri tozlanmış, şalına yansıyan güneş ışınları parlak turuncumsu rengini soldurup bozartmıştı.” En ince ayrıntısına kadar ilmek ilmek dokunmuş, rengarenk karakterler sizi hem ağlayacağınız hem de güleceğiniz bir yolculuğa çıkaracak.  Oya Denizyaran Kimdir? Oya Denizyaran İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi’nde, yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde finans alanında tamamladı. Kariyerine bu yolda devam ederken; halihazırda İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde eğitim görmektedir.  Üniversite sıralarında tiyatroyla ilgilenmeye başlamasıyla, çeşitli gruplarda oyunculuk ve yöneticilik yaptı. Küçük oyun denemeleri, öyküler yazdı. Öyküleri Mimsanat, Edebiyat Haber ve çeşitli fanzinlerde yayımlandı.  Düş Uykusu ilk romanı olup, biri insan biri kedi türünden iki oğula sahiptir. Bunaldıkça şiir okur, siyah beyaz film seyreder.   

 

Güldürü ögeleri ile bezeli, bir toplumsal eleştiri niteliğindeki ve toplumun hemen hemen her kesiminden insanın hayatına dokunan kalemiyle Oya Denizyaran imzalı roman Düş Uykusu; İnkılâp Kitabevi etiketiyle okuyucuyla buluştu. 

Düş Uykusu ile yayın dünyasına “Merhaba.” diyen Oya Denizyaran, “iç ses”ini kaybettiğine inanan İrfan karakterinin yaşadığı psikolojik problemleri, “sistit” hastası olan annesi Naciye’nin komik hallerini, Naciye’nin “ahretliği” Alzheimer hastası arkadaşı Remziye’yi, üfürükçü “hoca”yı, 32 yaşındaki “evlenme ümidini yitirmiş” İsmihan’ı ve diğer yan karakterlerin “tuhaf” hallerini anlatırken hem güldürüyor hem de düşündürüyor. 

Okurken Alışılagelmiş Değerleri Sorgulatacak

Oya Denizyaran oluşturduğu karakterleri ile okuyucuyu toplumsal yapı, gelenek ve görenekler, batıl inançlar, namus kavramı gibi meseleler üzerinden iyilik, doğruluk, dürüstlük gibi unsurları sorgulamaya davet ediyor. Başarılı anlatımı, sürükleyici ögeler barındıran kurgusu ve toplumsal kurallara farklı bir perspektif açarak ilerlemesi ile trajikomik bir kimliğe sahip olan roman, güncel Türk Edebiyatı’na önemi yadsınamaz bir katkı sağlıyor. Güldürürken ağlatan bir hikayeyle ilerleyen dönemde okuyucunun çok sevdiği bir roman olacak olan Düş Uykusu, tam bir karnaval

ARKA KAPAK

“Kayıpların evlerinde kaplamış oldukları alanlar bomboş, kıpırtısız duruyordu. Beklenmedik gidişleri, eskiden var oldukları yerdeki zamanı da durgunlaştırmış, saydamlaştırmıştı. Kedinin sepeti salondaki büfenin yanında olanca yalnızlığıyla Latife Hanım’ın içini burkuyordu. Canfeda, yatağının Muzaffer tarafını tek bir kırışıklık olmaksızın yarı yarıya örtülü tutuyordu. Remziye’nin eviyse bıraktığı andaki tuhaf düzen içinde hüzünle sahibinin gelişini bekleyerek eskimeye başlamıştı bile. Daha şimdiden musluk contaları paslanmış, tavanlar ve pencere pervazları örümcek bağlamış, fotoğrafların üzeri tozlanmış, şalına yansıyan güneş ışınları parlak turuncumsu rengini soldurup bozartmıştı.”

En ince ayrıntısına kadar ilmek ilmek dokunmuş, rengarenk karakterler sizi hem ağlayacağınız hem de güleceğiniz bir yolculuğa çıkaracak. 

Oya Denizyaran Kimdir?

Oya Denizyaran İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi’nde, yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde finans alanında tamamladı. Kariyerine bu yolda devam ederken; halihazırda İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde eğitim görmektedir. 

Üniversite sıralarında tiyatroyla ilgilenmeye başlamasıyla, çeşitli gruplarda oyunculuk ve yöneticilik yaptı. Küçük oyun denemeleri, öyküler yazdı. Öyküleri Mimsanat, Edebiyat Haber ve çeşitli fanzinlerde yayımlandı. 

Düş Uykusu ilk romanı olup, biri insan biri kedi türünden iki oğula sahiptir. Bunaldıkça şiir okur, siyah beyaz film seyreder. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.