ÖZEL BANKALAR ESNAFIN BORCUNU ERTELEMEDİ

SİYASET 10.03.2021 - 13:35, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1764+ kez okundu.
 

ÖZEL BANKALAR ESNAFIN BORCUNU ERTELEMEDİ

  CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, pandemi nedeniyle kapalı olan Esnaflara kademli açılma izninin verilmesinin ardından, Bankaların geriye dönük pos cihazı hizmet bedeli tahsilatı yapmasını eleştirdi. Orhan Sümer,” Esnaf zaten nefes alamıyor. Üzerine bir de bankaların bu tutumu kabul edilebilir değildir” dedi.   BANKALARDAN ESNAFASA GERİYE DÖNÜK POS HİZMET BEDELİ ÖDEMESİ Orhan Sümer, “Neredeyse tüm işletmelerde masaüstü ve taşınabilir olmak üzere bankalara ait pos makinaları bulunmakta. Bankalar fiyatları değişmekle birlikte masaüstü tabir edilenlerden ortalama 80 lira taşınabilir pos cihazlarından ortalama 70 lira aylık ücret talep ediyorlar. Bununlar birlikte her çekim de belirli oranda komisyon kesintisi yapılıyor. Buraya kadar her şey normal. Anormal olan ise aylardır kapalı olan esnaftan alınmayan aylık cihaz ücretlerinin bazı bankalar tarafından dükkanların açılmasından sonra geriye dönük otomatik olarak tahsil edilmesi. Böyle bir dönemde bu durum kabul edilebilir değildir” dedi. BANKALARIN ESNAFIN KAZANACAĞI 3 KURUŞTA GÖZÜ VAR Orhan Sümer, “Bankaların bu tutumu esnafın eline geçecek 3 kuruşa göz dikmektir. İktidarın bu konuyla ilgili derhal bir yapılandırmaya gitmesi, esnafı zora sokacak uygulamaları engellemesi gerekmektedir. Zaten bir çok esnaf bu süreçte borç batağının içerisinde olduğu için ekmek teknesini elinden çıkarmak zorunda kaldı. Ya satıldı ya kiralandı. Ayakta kalmayı başarabilmiş esnaflara bankaların bu uygulamayı getirmesinin mutlaka formüle edilmesi gerekmektedir. Pos kullanım ücreti alınacaksa da ileri bir tarih belirlenmeli ve mutlaka taksitlendirilmelidir. Konuyla ilgili kuruluşların devreye girmesi ve bu durumu yasal bir zemine oturtmaları gerekiyor” Dedi. Orhan Sümer, “İçinden geçtiğimiz süreç bir çok kurum ve kuruluş için bir bakıma turnusol kağıdı görevi gördü. Bir çok kamu bankası kişisel ve şirket üzerine olan borçlara 3 ve 6 aya kadar erteleme getirirken, özel bankaların bir çoğu bu uygulamayı gerçekleştirmedi. İktidarın gerekli yaptırımları gösterememesi sonucunda vatandaş icralık duruma geldi. Ülke olarak ekonomik anlamda bir atak yapılacaksa bu durumlar görmezden gelinmemelidir” dedi.

 

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, pandemi nedeniyle kapalı olan Esnaflara kademli açılma izninin verilmesinin ardından, Bankaların geriye dönük pos cihazı hizmet bedeli tahsilatı yapmasını eleştirdi.

Orhan Sümer,” Esnaf zaten nefes alamıyor. Üzerine bir de bankaların bu tutumu kabul edilebilir değildir” dedi.

 

BANKALARDAN ESNAFASA GERİYE DÖNÜK POS HİZMET BEDELİ ÖDEMESİ

Orhan Sümer, “Neredeyse tüm işletmelerde masaüstü ve taşınabilir olmak üzere bankalara ait pos makinaları bulunmakta. Bankalar fiyatları değişmekle birlikte masaüstü tabir edilenlerden ortalama 80 lira taşınabilir pos cihazlarından ortalama 70 lira aylık ücret talep ediyorlar. Bununlar birlikte her çekim de belirli oranda komisyon kesintisi yapılıyor. Buraya kadar her şey normal. Anormal olan ise aylardır kapalı olan esnaftan alınmayan aylık cihaz ücretlerinin bazı bankalar tarafından dükkanların açılmasından sonra geriye dönük otomatik olarak tahsil edilmesi. Böyle bir dönemde bu durum kabul edilebilir değildir” dedi.

BANKALARIN ESNAFIN KAZANACAĞI 3 KURUŞTA GÖZÜ VAR

Orhan Sümer, “Bankaların bu tutumu esnafın eline geçecek 3 kuruşa göz dikmektir. İktidarın bu konuyla ilgili derhal bir yapılandırmaya gitmesi, esnafı zora sokacak uygulamaları engellemesi gerekmektedir. Zaten bir çok esnaf bu süreçte borç batağının içerisinde olduğu için ekmek teknesini elinden çıkarmak zorunda kaldı. Ya satıldı ya kiralandı. Ayakta kalmayı başarabilmiş esnaflara bankaların bu uygulamayı getirmesinin mutlaka formüle edilmesi gerekmektedir. Pos kullanım ücreti alınacaksa da ileri bir tarih belirlenmeli ve mutlaka taksitlendirilmelidir. Konuyla ilgili kuruluşların devreye girmesi ve bu durumu yasal bir zemine oturtmaları gerekiyor” Dedi.

Orhan Sümer, “İçinden geçtiğimiz süreç bir çok kurum ve kuruluş için bir bakıma turnusol kağıdı görevi gördü. Bir çok kamu bankası kişisel ve şirket üzerine olan borçlara 3 ve 6 aya kadar erteleme getirirken, özel bankaların bir çoğu bu uygulamayı gerçekleştirmedi. İktidarın gerekli yaptırımları gösterememesi sonucunda vatandaş icralık duruma geldi. Ülke olarak ekonomik anlamda bir atak yapılacaksa bu durumlar görmezden gelinmemelidir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.