Polikistik Over Sendromu Beslenme İle Kontrol Altında!

SAĞLIK-YAŞAM 15.09.2021 - 12:05, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1779+ kez okundu.
 

Polikistik Over Sendromu Beslenme İle Kontrol Altında!

Son günlerde daha sık görülmeye başlanıp yaygınlaşan Polikistik Over Sendromu’nda yoğun araştırmalar sonucunda sağlıklı beslenme ve diyet önerileri tercih edilmektedir. Tavsiyeler ve uygulamalar gittikçe artıp gelişmeye başlamıştır. Haberimizin detaylarında Uzm. Dyt. Elif Melek AVCIDURSUN beslenme açısından temel noktaları aktarmaktadır. Polikistik Over Sendromu ( PKOS ), kadınlarda yaygın bir endokrin bozukluktur. Anormal insülin metabolizması ve yüksek anrojen seviyeleri ile karakterizedir. PKOS tedavisi çoğunlukla semptomatiktir ve uzun vadeli tedavi gerektirir. American Society for Reproductive Medicine ( ASRM ) 2018 Guidelines’a göre, PKOS’un ilk basamak tedavisi, diyet kontrolü ve düzenli egzersiz olmak üzere yaşam tarzının düzenlenmesidir. Düşük karbonhidratlı diyet modeli ile PKOS kontrol altına alınabilir. Örneğin;  Sabah: 1 adet yumurta 1 dilim beyaz peynir Taze yeşillik 2 adet ceviz içi Öğle: Taze meyveler ( armut, ananas) İkinci Öğle Arası: Sebze çorbası, 1 kase yoğurt, taze sebze Akşam: Mevsim salata 1 porsiyon sebze yemeği 100 gr ızgara tavuk, köfte veya balık Düşük karbonhidratlı diyetler fazla kilolu veya obez kişilerde vücut ağırlığını etkili bir şekilde kontrol edebilir, insülin seviyelerini düşürebilir ve diğer endokrin eksikliklerini iyileştirebilir.Metaanaliz çalışmaları, düşük karbonhidratlı diyetler PKOS hastalarında BKI ve serum kolesterol ve LDL-K düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. LCD müdahalesinin, özellikle düşük yağlı/ düşük CHO ( 35’ten az yağ ve 45’ten az CHO ) ve uzun vadeli ( 4 haftadan fazla ) LCD müdahalesinin, FSH ve SHBG seviyeleri ve PKOS hastalarında testesteron seviyesini düşürdüğü belirlenmiştir. Bu diyerler PKOS hastalarında insülin duyarlılığını en azından kısmen, glukoz metabolizması bozukluğuna, gonadotropin dengesizliğine ve yumurtalık disfonksiyonuna karşı koyabileceğini göstermektedir. Uzm. Dyt. Elif Melek AVCIDURSUN’ un PKOS’lu kadınlara tavsiyelerini aşağıda sizlerle paylaştık: 1) Vücut ağırlığını kontrol edin. 2) Vücut yağ oranı 20-28’i geçmemeli. 3) Beyaz un ve türevlerine veda edin. 4) D vitamini düzeyinizi kontrol altında tutun. 5) İnsülin direncinizi kontrol edin. 6) Demir ve Vitamin B12 düzeylerinizi kontrol edin. 7) Taze sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.  

Son günlerde daha sık görülmeye başlanıp yaygınlaşan Polikistik Over Sendromu’nda yoğun araştırmalar sonucunda sağlıklı beslenme ve diyet önerileri tercih edilmektedir. Tavsiyeler ve uygulamalar gittikçe artıp gelişmeye başlamıştır. Haberimizin detaylarında Uzm. Dyt. Elif Melek AVCIDURSUN beslenme açısından temel noktaları aktarmaktadır.

Polikistik Over Sendromu ( PKOS ), kadınlarda yaygın bir endokrin bozukluktur. Anormal insülin metabolizması ve yüksek anrojen seviyeleri ile karakterizedir. PKOS tedavisi çoğunlukla semptomatiktir ve uzun vadeli tedavi gerektirir. American Society for Reproductive Medicine ( ASRM ) 2018 Guidelines’a göre, PKOS’un ilk basamak tedavisi, diyet kontrolü ve düzenli egzersiz olmak üzere yaşam tarzının düzenlenmesidir. Düşük karbonhidratlı diyet modeli ile PKOS kontrol altına alınabilir. Örneğin; 

Sabah:

1 adet yumurta
1 dilim beyaz peynir
Taze yeşillik
2 adet ceviz içi

Öğle:

Taze meyveler ( armut, ananas)

İkinci Öğle Arası:

Sebze çorbası, 1 kase yoğurt, taze sebze

Akşam:

Mevsim salata

1 porsiyon sebze yemeği

100 gr ızgara tavuk, köfte veya balık

Düşük karbonhidratlı diyetler fazla kilolu veya obez kişilerde vücut ağırlığını etkili bir şekilde kontrol edebilir, insülin seviyelerini düşürebilir ve diğer endokrin eksikliklerini iyileştirebilir.Metaanaliz çalışmaları, düşük karbonhidratlı diyetler PKOS hastalarında BKI ve serum kolesterol ve LDL-K düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. LCD müdahalesinin, özellikle düşük yağlı/ düşük CHO ( 35’ten az yağ ve 45’ten az CHO ) ve uzun vadeli ( 4 haftadan fazla ) LCD müdahalesinin, FSH ve SHBG seviyeleri ve PKOS hastalarında testesteron seviyesini düşürdüğü belirlenmiştir. Bu diyerler PKOS hastalarında insülin duyarlılığını en azından kısmen, glukoz metabolizması bozukluğuna, gonadotropin dengesizliğine ve yumurtalık disfonksiyonuna karşı koyabileceğini göstermektedir. Uzm. Dyt. Elif Melek AVCIDURSUN’ un PKOS’lu kadınlara tavsiyelerini aşağıda sizlerle paylaştık:


1) Vücut ağırlığını kontrol edin.
2) Vücut yağ oranı 20-28’i geçmemeli.
3) Beyaz un ve türevlerine veda edin.
4) D vitamini düzeyinizi kontrol altında tutun.
5) İnsülin direncinizi kontrol edin.
6) Demir ve Vitamin B12 düzeylerinizi kontrol edin.
7) Taze sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.