Şakirpaşa Konağı, taş plak ve gramofon müzesine dönüşüyor

KÜLTÜR-SANAT 13.03.2018 - 14:12, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1428+ kez okundu.
 

Şakirpaşa Konağı, taş plak ve gramofon müzesine dönüşüyor

  Adana’nın kent dokusunu yansıtan kültür mirası yapılara yeniden hayat veren Adana Büyükşehir Belediyesi, 3 yıl önce restorasyonu tamamlanan Şakirpaşa Konağı’nda Taş Plak ve Gramofon Müzesi oluşturmak için çalışma başlattı. 128 yıllık maziye sahip Şakirpaşa Konağı’nda bağışçıların taş plak ve gramofon desteğiyle ortaya çıkacak müzede, Türk müziğine eşsiz eserler kazandıran Adanalı bestekarlar, müzisyenler, aşıklar ve halk ozanlarının hatıraları da yaşatılacak. 128 YILLIK KONAKTA NOSTALJİ RÜZGARI Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın işbirliğinde 10 aylık süreçte, 1 milyon 101 bin lira harcamayla restore edilen ve 2014 Aralık ayında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve kent protokolünün katılımıyla ziyarete açılan tarihi Şakirpaşa Konağı’nın Taş Plak ve Gramofon Müzesi’ne dönüştürülmesi için Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı proje hazırladı. Dönemin Adana Valisi Şakir Paşa tarafından 1888-1890 yılları arasında yaptırılan Şakirpaşa Konağı’nda kent halkına ve turistlere gramofonlar ve taş plaklarla tarihte yolculuk yaptırıp, nostalji yaşatmayı amaçlayan Başkan Hüseyin Sözlü’nün talimatları doğrultusunda çalışma yürüttüklerini belirten Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Şube Müdürü Yusuf Delikoca, Türkiye’nin dört bir yanındaki sanatçılar, koleksiyonerler ve antikacılarla iletişime geçtiklerini söyledi. BAĞIŞ ÇAĞRISI Yakın gelecekte Adana’ya zengin bir gramofon ve taş plak koleksiyonu kazandırmak üzere yoğunlaştıklarını kaydeden Yusuf Delikoca, Şakirpaşa Konağı Taş Plak ve Gramofon Müzesi’ni ortaya çıkarmak için bağış desteği beklediklerini bildirdi. Taş plak ve gramofon bağışlayarak katkıda bulunmak isteyenlerin  (0322) 435 05 01 numaralı telefondan iletişim kurabileceğini aktaran Delikoca, bağışçıların isimlerine de müzede yer verileceğini vurguladı. Delikoca, gramofon ve taş plakların yanı sıra Türk sanat müziğine, Türk halk müziğine eşsiz eserler kazandıran sanatçıların her türlü estrüman, fotoğraf ve dokümanlarının değerlendirileceğini, müzede Adanalı besketar ve solistlerin hatıralarını öne çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.  

 

Adananın kent dokusunu yansıtan kültür mirası yapılara yeniden hayat veren Adana Büyükşehir Belediyesi, 3 yıl önce restorasyonu tamamlanan Şakirpaşa Konağı’nda Taş Plak ve Gramofon Müzesi oluşturmak için çalışma başlattı. 128 yıllık maziye sahip Şakirpaşa Konağı’nda bağışçıların taş plak ve gramofon desteğiyle ortaya çıkacak müzede, Türk müziğine eşsiz eserler kazandıran Adanalı bestekarlar, müzisyenler, aşıklar ve halk ozanlarının hatıraları da yaşatılacak.
128 YILLIK KONAKTA NOSTALJİ RÜZGARI
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın işbirliğinde 10 aylık süreçte, 1 milyon 101 bin lira harcamayla restore edilen ve 2014 Aralık ayında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve kent protokolünün katılımıyla ziyarete açılan tarihi Şakirpaşa Konağı’nın Taş Plak ve Gramofon Müzesi’ne dönüştürülmesi için Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı proje hazırladı.
Dönemin Adana Valisi Şakir Paşa tarafından 1888-1890 yılları arasında yaptırılan Şakirpaşa Konağı’nda kent halkına ve turistlere gramofonlar ve taş plaklarla tarihte yolculuk yaptırıp, nostalji yaşatmayı amaçlayan Başkan Hüseyin Sözlü’nün talimatları doğrultusunda çalışma yürüttüklerini belirten Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Şube Müdürü Yusuf Delikoca, Türkiye’nin dört bir yanındaki sanatçılar, koleksiyonerler ve antikacılarla iletişime geçtiklerini söyledi.
BAĞIŞ ÇAĞRISI
Yakın gelecekte Adana’ya zengin bir gramofon ve taş plak koleksiyonu kazandırmak üzere yoğunlaştıklarını kaydeden Yusuf Delikoca, Şakirpaşa Konağı Taş Plak ve Gramofon Müzesi’ni ortaya çıkarmak için bağış desteği beklediklerini bildirdi. Taş plak ve gramofon bağışlayarak katkıda bulunmak isteyenlerin  (0322) 435 05 01 numaralı telefondan iletişim kurabileceğini aktaran Delikoca, bağışçıların isimlerine de müzede yer verileceğini vurguladı. Delikoca, gramofon ve taş plakların yanı sıra Türk sanat müziğine, Türk halk müziğine eşsiz eserler kazandıran sanatçıların her türlü estrüman, fotoğraf ve dokümanlarının değerlendirileceğini, müzede Adanalı besketar ve solistlerin hatıralarını öne çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.