TARİHE NOSTALJİK GEZİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

GÜNDEM 03.06.2021 - 16:40, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2450+ kez okundu.
 

TARİHE NOSTALJİK GEZİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Adana'nın tarihiyle bugünü arasında köprü kurulacak nostaljik bir bölge oluşturma çalışmaları sürüyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezeceği, tarihi dokuyu hissedeceği, huzur bulacağı Tarihi Tepebağ’da bir kısım çalışmalar tamamlandı. Bazı çalışmalar ise devam ediyor.  Adana’da şehrin merkezi yerindeki Tarihi Tepebağ Lisesi’nin onarım çalışmaları tamamlandı. 150 yıllık geçmişi olan ve kurulduğu günden bu yana okul olarak hizmet veren merkez Seyhan ilçesi Cemal Gürsel caddesi üzerindeki tarihi bina zaman zaman yaşanan hasar ve yaralanma olayları ile gündeme gelmişti. Eskiyen binadan dökülen sıvalar bazı yaralanma olayları bile yol açmış, park eden bazı araçlar hasar bile görmüştü.  Dökülen sıvalar, rüzgarlı havalarda çatıdan uçan saç ve tahta parçaları ile büyük korku yaşayan mahalle sakinleri artık mutlu. Bazen uhucu ve kağıtçıların mekanı haline gelen binadaki onarımla sonulrad da bitti.  Tepebağ Lisesi, 1880 yılında Amerikan misyonerleri tarafından kurulan bir vakıf aracılığıyla Hıristiyanlık esaslarına dayalı Amerikan Kız Koleji adıyla öğretime açıldı. En son 1998’deki Adana depreminde ağır hasar gören binanın doğu ve batı bölümündeki derslikler eğitim ve öğretime kapatıldı, bina kendi haline terk edildi.  Vali Mahmut Demirtaş, döneminde başlatılan onarım çalışmalarıyla Tarihi Tepebağ’da tarihi dokunun günyüzüne çıkarılması amaçlanmıştı.  Binlerce yıl öncesinin izlerini taşıyan Tepebağ Höyüğü'nün en iyi şekilde değerlendirilmesi ve günümüze kadar ulaşan tarihi yapıların geleceğe aktarılması büyük önem taşıyor. Bölgenin turizme kazandırılması için yerel yönetimler de büyük çaba harcıyor. Tepebağ höyüğünün ve evlerin restore edilmesiyle bu alan Adana turizmi açısından bir cazibe merkezi haline gelecek. Bu arada, Seyhan Belediyesi’nce Tarihi Tepebağ’daki Av. Turhan Arun sokaktaki sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

Adana'nın tarihiyle bugünü arasında köprü kurulacak nostaljik bir bölge oluşturma çalışmaları sürüyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezeceği, tarihi dokuyu hissedeceği, huzur bulacağı Tarihi Tepebağ’da bir kısım çalışmalar tamamlandı. Bazı çalışmalar ise devam ediyor. 

Adana’da şehrin merkezi yerindeki Tarihi Tepebağ Lisesi’nin onarım çalışmaları tamamlandı. 150 yıllık geçmişi olan ve kurulduğu günden bu yana okul olarak hizmet veren merkez Seyhan ilçesi Cemal Gürsel caddesi üzerindeki tarihi bina zaman zaman yaşanan hasar ve yaralanma olayları ile gündeme gelmişti. Eskiyen binadan dökülen sıvalar bazı yaralanma olayları bile yol açmış, park eden bazı araçlar hasar bile görmüştü. 

Dökülen sıvalar, rüzgarlı havalarda çatıdan uçan saç ve tahta parçaları ile büyük korku yaşayan mahalle sakinleri artık mutlu. Bazen uhucu ve kağıtçıların mekanı haline gelen binadaki onarımla sonulrad da bitti.  Tepebağ Lisesi, 1880 yılında Amerikan misyonerleri tarafından kurulan bir vakıf aracılığıyla Hıristiyanlık esaslarına dayalı Amerikan Kız Koleji adıyla öğretime açıldı. En son 1998’deki Adana depreminde ağır hasar gören binanın doğu ve batı bölümündeki derslikler eğitim ve öğretime kapatıldı, bina kendi haline terk edildi. 

Vali Mahmut Demirtaş, döneminde başlatılan onarım çalışmalarıyla Tarihi Tepebağ’da tarihi dokunun günyüzüne çıkarılması amaçlanmıştı.  Binlerce yıl öncesinin izlerini taşıyan Tepebağ Höyüğü'nün en iyi şekilde değerlendirilmesi ve günümüze kadar ulaşan tarihi yapıların geleceğe aktarılması büyük önem taşıyor. Bölgenin turizme kazandırılması için yerel yönetimler de büyük çaba harcıyor. Tepebağ höyüğünün ve evlerin restore edilmesiyle bu alan Adana turizmi açısından bir cazibe merkezi haline gelecek.
Bu arada, Seyhan Belediyesi’nce Tarihi Tepebağ’daki Av. Turhan Arun sokaktaki sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.