Tarım; İşsizlik, cari açık ve enflasyonun panzehiridir

GÜNDEM 03.12.2021 - 16:23, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2313+ kez okundu.
 

Tarım; İşsizlik, cari açık ve enflasyonun panzehiridir

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, artan işsizliğin, cari açığın, enflasyonun en güçlü panzehirinin tarım olduğunu söyledi.
İncefikir, yaptığı açıklamada, tarımın Türkiye’de ekonomi için olmazsa olmazlardan olduğuna dikkat çekti. Ülkemizin verimli toprakları ve ürün çeşitliliğiyle tarım sektörü açısından büyük potansiyele sahip olduğunu aktaran İncefikir, “Üzülerek söylemek gerekir ki, ülkemiz dünyada kendine yeten 7 ülkeden biri olma konumunu kaybetmiştir” dedi.   Tarımsal girdiler ve temel gıda ürünlerinde büyük ölçüde dışa bağımlı olunduğunu aktaran İncefikir, “Döviz kuruna bağlı girdilerdeki enflasyon üstü fiyat artışları, tarımsal desteklerdeki yetersizlik üretim yapmayı olumsuz etkiliyor. Küresel iklim değişikliği kaynaklı aşırı kuraklık da üreticilerimizi fazlasıyla mağdur ediyor” ifadelerini kullandı.  İncefikir, 20 yıl öncesinde 41 milyon 196 bin hektar olan tarım alanlarının bugün 37 milyon 753 bin hektara gerilediğini anımsatarak, şunları söyledi: “Üretimden çıkan tarım alanı 3 milyon 443 bin hektara denk geliyor. Gelecekte ülkemiz için en büyük sorun üreticilerin tarımdan uzaklaşması olacaktır. Tarım sektörü, Dünya genelinde her geçen gün değeri artarak stratejik öneme sahip sektörlerin başında yer alıyor. Dünya nüfusunun artması, küresel ısınma, su kaynaklarının kıtlığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması ile tarım alanları ciddi oranda azalıyor. Ülkemizde para kazanamayan, tarımsal desteklerde aradığını bulamayan çiftçi ya üretimden çekiliyor ya da gittikçe artan maliyetlerden dolayı sektörden uzaklaşıyor. Gün geçtikçe tarım alanlarının, tarımsal üretimin, çiftçi sayısının ve kırsal alan nüfusunun sürekli düştüğünü görebiliyoruz.”  NELER YAPILMALI? Çiftçilere verilecek desteklerle birlikte kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yapan İncefikir, “Kooperatifçilik tecrübemiz Avrupa’dan daha fazla ancak bu alanda da geriliyoruz. Avrupa ülkeleri daha çok kooperatifçiliğe yönelip üreticilerin ürünlerini kooperatifleri sayesinde pazarlayıp, satarken ülkemizde kooperatifler geriliyor. Özellikle son birkaç yıldır hep gündemde yer alan tarla ile market arasındaki uçurumu engellemek için çok bu özenle üzerinde durulması gereken bir konudur. İsveç’te et kesimi ve et işlemenin yüzde 80’i; süt işlemenin yüzde 90’ı kooperatiflerce yapılır. Danimarka’da süt işlemenin yüzde 90’ı ve tarımda dünyada önemli gelişme sağlayan Hollanda’da yüzde 70 kadarı kooperatiflerin işidir.  İngiltere, Fransa, İtalya vb ülkelerde tarım ürünlerini işleme ve satış ile ilgili yüksek düzeyde gelişmiş kooperatif çalışmalarının sürdüğünü görmekteyiz. İtalya yine aynı. Kısaca kooperatifler tüm dünya tarafından çok önem verilen kuruluşlardır.”
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, artan işsizliğin, cari açığın, enflasyonun en güçlü panzehirinin tarım olduğunu söyledi.

İncefikir, yaptığı açıklamada, tarımın Türkiye’de ekonomi için olmazsa olmazlardan olduğuna dikkat çekti. Ülkemizin verimli toprakları ve ürün çeşitliliğiyle tarım sektörü açısından büyük potansiyele sahip olduğunu aktaran İncefikir, “Üzülerek söylemek gerekir ki, ülkemiz dünyada kendine yeten 7 ülkeden biri olma konumunu kaybetmiştir” dedi.  


Tarımsal girdiler ve temel gıda ürünlerinde büyük ölçüde dışa bağımlı olunduğunu aktaran İncefikir, “Döviz kuruna bağlı girdilerdeki enflasyon üstü fiyat artışları, tarımsal desteklerdeki yetersizlik üretim yapmayı olumsuz etkiliyor. Küresel iklim değişikliği kaynaklı aşırı kuraklık da üreticilerimizi fazlasıyla mağdur ediyor” ifadelerini kullandı. 


İncefikir, 20 yıl öncesinde 41 milyon 196 bin hektar olan tarım alanlarının bugün 37 milyon 753 bin hektara gerilediğini anımsatarak, şunları söyledi: “Üretimden çıkan tarım alanı 3 milyon 443 bin hektara denk geliyor. Gelecekte ülkemiz için en büyük sorun üreticilerin tarımdan uzaklaşması olacaktır. Tarım sektörü, Dünya genelinde her geçen gün değeri artarak stratejik öneme sahip sektörlerin başında yer alıyor. Dünya nüfusunun artması, küresel ısınma, su kaynaklarının kıtlığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması ile tarım alanları ciddi oranda azalıyor. Ülkemizde para kazanamayan, tarımsal desteklerde aradığını bulamayan çiftçi ya üretimden çekiliyor ya da gittikçe artan maliyetlerden dolayı sektörden uzaklaşıyor. Gün geçtikçe tarım alanlarının, tarımsal üretimin, çiftçi sayısının ve kırsal alan nüfusunun sürekli düştüğünü görebiliyoruz.” 


NELER YAPILMALI?


Çiftçilere verilecek desteklerle birlikte kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yapan İncefikir, “Kooperatifçilik tecrübemiz Avrupa’dan daha fazla ancak bu alanda da geriliyoruz. Avrupa ülkeleri daha çok kooperatifçiliğe yönelip üreticilerin ürünlerini kooperatifleri sayesinde pazarlayıp, satarken ülkemizde kooperatifler geriliyor. Özellikle son birkaç yıldır hep gündemde yer alan tarla ile market arasındaki uçurumu engellemek için çok bu özenle üzerinde durulması gereken bir konudur. İsveç’te et kesimi ve et işlemenin yüzde 80’i; süt işlemenin yüzde 90’ı kooperatiflerce yapılır. Danimarka’da süt işlemenin yüzde 90’ı ve tarımda dünyada önemli gelişme sağlayan Hollanda’da yüzde 70 kadarı kooperatiflerin işidir.  İngiltere, Fransa, İtalya vb ülkelerde tarım ürünlerini işleme ve satış ile ilgili yüksek düzeyde gelişmiş kooperatif çalışmalarının sürdüğünü görmekteyiz. İtalya yine aynı. Kısaca kooperatifler tüm dünya tarafından çok önem verilen kuruluşlardır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.