"Taşeron işçi de, çiftçi de mağdur"

SİYASET 18.10.2021 - 09:07, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1335+ kez okundu.
 

"Taşeron işçi de, çiftçi de mağdur"

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Sulama Birlikleri'nde Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmasına karşın kadro verilmeyip geçici olarak çalıştırılan taşeron işçilerin sesine kulak verilmesini istedi. Yılın 7 ayında çalışıp sonrasında işten çıkarılan taşeron işçilerin mağduriyetine çözüm bulunmasını isteyen Barut, "Ekim ile Mart ayı arasında çalışacak işçi olmadığı için çiftçilerin sorunları da çözülmüyor" diye konuştu. "SULAMA BİRLİKLERİNE MÜDAHALE" Devlet Su İşleri'nin (DSİ) Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlanmasından sonra özerk yapısına darbe vurulan Sulama Birlikleri'nde ciddi değişimlerin yaşandığı ve sorunların ortaya çıktığını aktaran CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Sulama Birliklerinin başkanları seçimle değil atamayla göreve getirildi, ülke genelinde olduğu gibi yüzlerce birliğin bulunduğu Adana'da da Sulama Birliği sayısı 4'e düşürüldü" diye konuştu. "İŞÇİ DE ÇİFTÇİ DE MAĞDUR" Sulama Birlikleri'ndeki yeni yönetimle birlikte taşeron işçilerin yılın 3'üncü ayında iş başı yapıp 10'uncu ayında işten çıkartıldığını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Önceki uygulamalarda taşeron işçiler, yılın 10 ayı çalışıp kalan bir ayı yıllık izinli, bir ayı da yıllık ücretsiz izinli olarak geçiriyordu. Sonrasında yayınlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile DSİ bünyesinde ve bağlı kurumlarda çalışan taşeron işçilere kadro verileceği hükmü yer aldı ancak ne hikmetse Adana'da bu karara uyulmadı. Kadro sözü verilen, işi ve ekmeğinin derdine düşen, geçim zorluğu yaşayıp hayata tutunmaya çalışan taşeron işçilerimiz oldukça mağdur. Bu emekçilerin sesinin duyulması, dertlerine derman bulunması gerekiyor. Öte yandan taşeron işçilerimiz mağdur olduğu gibi çiftçilerimiz de bu durumdan kaynaklı mağdur oluyor. Yılın Ekim ile Mart ayları arasında kalan sürede sahada yaşanan sorunlara müdahale edecek işçi olmadığı için problemler çözümsüz kalıyor. Sorunların çözümü için kullanılacak ekipman, araç, alet ve malzemeler olmasına rağmen bunları kullanacak işçi olmadığı için çiftçinin yaşadığı sorunlara çözüm üretilmiyor. Taşeron işçilerin haksızca işten çıkışları ve çiftçinin sorunlarına çözüm bulunması için Tarım ve Orman Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz."    

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Sulama Birlikleri'nde Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmasına karşın kadro verilmeyip geçici olarak çalıştırılan taşeron işçilerin sesine kulak verilmesini istedi. Yılın 7 ayında çalışıp sonrasında işten çıkarılan taşeron işçilerin mağduriyetine çözüm bulunmasını isteyen Barut, "Ekim ile Mart ayı arasında çalışacak işçi olmadığı için çiftçilerin sorunları da çözülmüyor" diye konuştu.
"SULAMA BİRLİKLERİNE MÜDAHALE"
Devlet Su İşleri'nin (DSİ) Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlanmasından sonra özerk yapısına darbe vurulan Sulama Birlikleri'nde ciddi değişimlerin yaşandığı ve sorunların ortaya çıktığını aktaran CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Sulama Birliklerinin başkanları seçimle değil atamayla göreve getirildi, ülke genelinde olduğu gibi yüzlerce birliğin bulunduğu Adana'da da Sulama Birliği sayısı 4'e düşürüldü" diye konuştu.
"İŞÇİ DE ÇİFTÇİ DE MAĞDUR"
Sulama Birlikleri'ndeki yeni yönetimle birlikte taşeron işçilerin yılın 3'üncü ayında iş başı yapıp 10'uncu ayında işten çıkartıldığını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Önceki uygulamalarda taşeron işçiler, yılın 10 ayı çalışıp kalan bir ayı yıllık izinli, bir ayı da yıllık ücretsiz izinli olarak geçiriyordu. Sonrasında yayınlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile DSİ bünyesinde ve bağlı kurumlarda çalışan taşeron işçilere kadro verileceği hükmü yer aldı ancak ne hikmetse Adana'da bu karara uyulmadı. Kadro sözü verilen, işi ve ekmeğinin derdine düşen, geçim zorluğu yaşayıp hayata tutunmaya çalışan taşeron işçilerimiz oldukça mağdur. Bu emekçilerin sesinin duyulması, dertlerine derman bulunması gerekiyor. Öte yandan taşeron işçilerimiz mağdur olduğu gibi çiftçilerimiz de bu durumdan kaynaklı mağdur oluyor. Yılın Ekim ile Mart ayları arasında kalan sürede sahada yaşanan sorunlara müdahale edecek işçi olmadığı için problemler çözümsüz kalıyor. Sorunların çözümü için kullanılacak ekipman, araç, alet ve malzemeler olmasına rağmen bunları kullanacak işçi olmadığı için çiftçinin yaşadığı sorunlara çözüm üretilmiyor. Taşeron işçilerin haksızca işten çıkışları ve çiftçinin sorunlarına çözüm bulunması için Tarım ve Orman Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz."

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.