Tepebağ turizme kazandırılmayı bekliyor

GÜNDEM 20.09.2016 - 19:54, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1964+ kez okundu.
 

Tepebağ turizme kazandırılmayı bekliyor

  ADANA-Tepebağ demek Adana’nın tarihi demektir. 2013 yılından bu yana bu tarihi alanda kazılar yapılıyor. 3 BİN 500 YILLIK KALINTILARA UZANILDI Kentin merkezindeki Tepebağ Höyüğü'nde 3 bin 500 yıl öncesine ait kalıntılara da ulaşıldı. 20 hektar alana yayılan, yaklaşık 15 metrelik yükseltiye sahip Tepebağ Höyüğü'nde Osmanlı, Ortaçağ, Bizans, Roma, Hellenistik, Demir Çağ ve Geç Tunç Çağı'na ait pipolar, sikkeler, çanak, çömlek ve çeşitli figürler bulundu. Tepebağ’da tarihin gün yüzüne çıkırılması, hem de bu muhteşem alanın turizme kazandırılması için çamlışmalar başlatıldı ama bu işin hayli uzun süreceği görülüyor. Egemen muhabirleri Tepebağ’ı gezdi. Burada iş yapan esnaf ve mahalle sakinleri ile görüştü. Peki; Önceki dönem meclis üyeliği yapan ve tarihi bölgenin girişindeki eczaneyi işleten Okan Topaloğlu da Tepebağ için görev sürecinde önemli bir mücadele vermişti.   Eczacı OkanTopaloğlu bu konuda sorularımızı yanıtladı. Meclis üyeliğiniz döneminde Tepebağ’ın turizme kazandırılması için çok uğraş vermiştiniz. Yeni bir gelişme oldu mu ? -O döremde belediye başkanı olan Azim Öztürk, bizim Tepebağ konusundaki öneri ve taleplerimize sıcak bakmadı. “ ihale yapıyoruz gelen yok” gibi sözlerle olayı biraz öteledi. Biz de kendisine “Siz ihaleyi açın ve internette yayınlayın mutlaka gelecek olacaktır “ dedik. İhale açıldı. Bir Kastamonu firması ihaleyi aldı.  Buranın tüm projesini yaptık.     Meclis üyeliğiniz döneminde Tepebağ için çıkarılan ödenek buraya harcandı mı?   -Biz. 2014 yerel seçimi öncesindeki dönemde 3 milyon TL parayı performans programına koyduk ama araya  seçim girdi.  Maalesef  o para Tepebağ mahallesine değil seçime harcandı. Şu an beklentiniz ne? -Bizim beklentimiz tarihi okulun yeniden yapılanması, kazıların tatamlanıp bu alanın turizime kazandırılması. Buradaki tüm eski yapıların tamamı eski özelliklerine göre yenileniyor. Bütün tarihi dokular büyükşehir belediyesi tarafından da satın alınıyor değeri ,hak sahibine ödeniyor Tepebağ’da son durum nedir ? -Evlerin çoğunun tadilatı yapıldı. Bazı yerlerin tadilatını Büyükşehir Belediyesi yaptırıyor. Tarihi Gazipaşa İlkokulunu biz restore ettirdik. O dönemde Seyhan Belediye meclis üyesiydim. Orası kısa sürede kültür sanat merkezi olacaktı  ama ne hikmetse olmadı, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Yoksa bizim mecliste vermiş olduğumuz karar oranın kültür ve sanat merkezi olarak kullanılmasıydı. Belediye oraya 5 trilyon lira katkıda bulundu. Milli eğitim bakanlığı ve valilik kararıyla yapıldı. Bu arada esnaf ve mahalle sakinleri ise yeterli temizlik yapılmadığı ve sinekten şikayetçi. Mahalle sakinleri, ve esnaf çalışmaların hızlandırılmasını istiyor.  Bir mahalle sakini hala sinekten dolayı rahatsızlık duyduklarnını belirtirken, kışın yapılması gereken sinekle mücadelenin zamanında yapılmadığı için mağdur olduklarını söyledi.                    

 

ADANA-Tepebağ demek Adana’nın tarihi demektir. 2013 yılından bu yana bu tarihi alanda kazılar yapılıyor.

3 BİN 500 YILLIK KALINTILARA UZANILDI

Kentin merkezindeki Tepebağ Höyüğü'nde 3 bin 500 yıl öncesine ait kalıntılara da ulaşıldı. 20 hektar alana yayılan, yaklaşık 15 metrelik yükseltiye sahip Tepebağ Höyüğü'nde Osmanlı, Ortaçağ, Bizans, Roma, Hellenistik, Demir Çağ ve Geç Tunç Çağı'na ait pipolar, sikkeler, çanak, çömlek ve çeşitli figürler bulundu.

Tepebağ’da tarihin gün yüzüne çıkırılması, hem de bu muhteşem alanın turizme kazandırılması için çamlışmalar başlatıldı ama bu işin hayli uzun süreceği görülüyor. Egemen muhabirleri Tepebağ’ı gezdi. Burada iş yapan esnaf ve mahalle sakinleri ile görüştü. Peki; Önceki dönem meclis üyeliği yapan ve tarihi bölgenin girişindeki eczaneyi işleten Okan Topaloğlu da Tepebağ için görev sürecinde önemli bir mücadele vermişti.

 

Eczacı OkanTopaloğlu bu konuda sorularımızı yanıtladı.


Meclis üyeliğiniz döneminde Tepebağ’ın turizme kazandırılması için çok uğraş vermiştiniz. Yeni bir gelişme oldu mu ?

-O döremde belediye başkanı olan Azim Öztürk, bizim Tepebağ konusundaki öneri ve taleplerimize sıcak bakmadı. “ ihale yapıyoruz gelen yok” gibi sözlerle olayı biraz öteledi.

Biz de kendisine “Siz ihaleyi açın ve internette yayınlayın mutlaka gelecek olacaktır “ dedik. İhale açıldı. Bir Kastamonu firması ihaleyi aldı.  Buranın tüm projesini yaptık.  

 

Meclis üyeliğiniz döneminde Tepebağ için çıkarılan ödenek buraya harcandı mı?

 

-Biz. 2014 yerel seçimi öncesindeki dönemde 3 milyon TL parayı performans programına koyduk ama araya  seçim girdi.  Maalesef  o para Tepebağ mahallesine değil seçime harcandı.

Şu an beklentiniz ne?

-Bizim beklentimiz tarihi okulun yeniden yapılanması, kazıların tatamlanıp bu alanın turizime kazandırılması. Buradaki tüm eski yapıların tamamı eski özelliklerine göre yenileniyor. Bütün tarihi dokular büyükşehir belediyesi tarafından da satın alınıyor değeri ,hak sahibine ödeniyor

Tepebağ’da son durum nedir ?


-Evlerin çoğunun tadilatı yapıldı. Bazı yerlerin tadilatını Büyükşehir Belediyesi yaptırıyor. Tarihi Gazipaşa İlkokulunu biz restore ettirdik. O dönemde Seyhan Belediye meclis üyesiydim. Orası kısa sürede kültür sanat merkezi olacaktı  ama ne hikmetse olmadı, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Yoksa bizim mecliste vermiş olduğumuz karar oranın kültür ve sanat merkezi olarak kullanılmasıydı. Belediye oraya 5 trilyon lira katkıda bulundu. Milli eğitim bakanlığı ve valilik kararıyla yapıldı.

Bu arada esnaf ve mahalle sakinleri ise yeterli temizlik yapılmadığı ve sinekten şikayetçi.

Mahalle sakinleri, ve esnaf çalışmaların hızlandırılmasını istiyor.

 Bir mahalle sakini hala sinekten dolayı rahatsızlık duyduklarnını belirtirken, kışın yapılması gereken sinekle mücadelenin zamanında yapılmadığı için mağdur olduklarını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.