Yİ PARTİLİ BEDRİ YAŞAR ÇELTİK ÜRETİCİLERİNİN SESİ OLDU

SİYASET 01.10.2021 - 10:41, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1389+ kez okundu.
 

Yİ PARTİLİ BEDRİ YAŞAR ÇELTİK ÜRETİCİLERİNİN SESİ OLDU

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan çeltik fiyatlarının üretici için tam bir hayal kırıklığı olduğunu; çeltik üreticilerinin sorunlarının biran evvel giderilmesi için gerekli tarım politikalarının derhal devreye sokulması gerektiğini belirtti. Tarım Çöküyor; Tarlalar Ya Satılıyor Ya Kiraya Veriliyor Girdi fiyatları 150 artarken; açıklanan çeltik fiyatlarının neredeyse sabit kalmasının çeltik üreticisini oldukça zor durumda bıraktığını belirten Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; özellikle son dönemde fahiş fiyatlarda artan mazot, gübre, elektrik, tarımsal ilaç gibi temel kalemlerin karşısında çeltik üreticisini daha da mağdur edildiğini belirtti. Diğer taraftan pandemi, iklim koşulları ve yanlış tarım politikalarının da çiftçileri etkilediğini söyleyen Yaşar; bu durum sebebiyle çiftçilerin ya tarlalarını kiraya vermek ya da satmak zorunda kaldığını vurguladı. Çiftçinin hasattan sonra borcunu değil yatırımını, gelecek dönem üretimini düşünmesi gerekirken; Türkiye’nin tarımının çöktüğünü söyleyen İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar açıklamasına şu şekilde devam etti: “Samsun bölgesinde Türkiye çeltik üretiminin 17’si sağlanmaktadır. Çeltik üretimi bölgemiz için son derece önemli bir gelir kaynağıdır. Yaklaşık 150 bin hektarlık alanda çeltik üretimi yapılırken; buradan elde edilen gelir ticareti de etkilemekte; bu esnafa kadar sirayet etmektedir.  Gübre çeşitlerine yüzde 100-150, ilaç çeşitlerine yüzde 80, elektriğe yüzde 60 zam gelmişken, çeltik fiyatlarına sadece yaklaşık yüzde 25 zam yapılmıştır. Maliyetler ve faizler bu kadar artmışken çeltik üreticilerine reva görülen bu fiyatlar korkarız ki beraberinde yeni iflaslar getirecektir. Çeltik üreticimiz zarardadır! Çeltik üreticimiz zordadır! Bunlar yetmezmiş gibi 500 bin ton pirinç ithal edilmiş, bu da üreticinin elindeki ürünün değerini düşürmüş, hatta ürünün elinde kalmasına neden olmuştur. Tarlasında ürününü bırakan çiftçimiz, kredi borcunu ödeyememektedir. Hatta çiftçimizin tarlasına ve ekipmanlarına haciz gelmektedir. Tarladaki maliyet arttıkça bu ne yazık ki sofraya yansımaktadır. Fahiş fiyatlar vatandaşın artık sadece cebini değil; gırtlağını da sıkmaktadır.” Uygun Tarım Politikaları Devreye Alınmalı            Çeltik fiyatlarında en düşük rakamın 5,5 TL ile 6 TL arasında olması beklenirken; açıklananın tam bir hayal kırıklığı olduğunu belirten İYİ Parti’li Yaşar; çiftçinin mağduriyetinin bir an evvel giderilmesi için uygun, yenilikçi tarım politikalarının ele alınması ve çiftçinin maliyetini, karını kapsayacağı fiyatın piyasada oluşturulması gerektiğini önemle vurguladı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan çeltik fiyatlarının üretici için tam bir hayal kırıklığı olduğunu; çeltik üreticilerinin sorunlarının biran evvel giderilmesi için gerekli tarım politikalarının derhal devreye sokulması gerektiğini belirtti.

Tarım Çöküyor; Tarlalar Ya Satılıyor Ya Kiraya Veriliyor

Girdi fiyatları 150 artarken; açıklanan çeltik fiyatlarının neredeyse sabit kalmasının çeltik üreticisini oldukça zor durumda bıraktığını belirten Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; özellikle son dönemde fahiş fiyatlarda artan mazot, gübre, elektrik, tarımsal ilaç gibi temel kalemlerin karşısında çeltik üreticisini daha da mağdur edildiğini belirtti. Diğer taraftan pandemi, iklim koşulları ve yanlış tarım politikalarının da çiftçileri etkilediğini söyleyen Yaşar; bu durum sebebiyle çiftçilerin ya tarlalarını kiraya vermek ya da satmak zorunda kaldığını vurguladı.

Çiftçinin hasattan sonra borcunu değil yatırımını, gelecek dönem üretimini düşünmesi gerekirken; Türkiye’nin tarımının çöktüğünü söyleyen İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Samsun bölgesinde Türkiye çeltik üretiminin 17’si sağlanmaktadır. Çeltik üretimi bölgemiz için son derece önemli bir gelir kaynağıdır. Yaklaşık 150 bin hektarlık alanda çeltik üretimi yapılırken; buradan elde edilen gelir ticareti de etkilemekte; bu esnafa kadar sirayet etmektedir. 

Gübre çeşitlerine yüzde 100-150, ilaç çeşitlerine yüzde 80, elektriğe yüzde 60 zam gelmişken, çeltik fiyatlarına sadece yaklaşık yüzde 25 zam yapılmıştır. Maliyetler ve faizler bu kadar artmışken çeltik üreticilerine reva görülen bu fiyatlar korkarız ki beraberinde yeni iflaslar getirecektir.

Çeltik üreticimiz zarardadır! Çeltik üreticimiz zordadır!

Bunlar yetmezmiş gibi 500 bin ton pirinç ithal edilmiş, bu da üreticinin elindeki ürünün değerini düşürmüş, hatta ürünün elinde kalmasına neden olmuştur. Tarlasında ürününü bırakan çiftçimiz, kredi borcunu ödeyememektedir. Hatta çiftçimizin tarlasına ve ekipmanlarına haciz gelmektedir. Tarladaki maliyet arttıkça bu ne yazık ki sofraya yansımaktadır. Fahiş fiyatlar vatandaşın artık sadece cebini değil; gırtlağını da sıkmaktadır.”

Uygun Tarım Politikaları Devreye Alınmalı           

Çeltik fiyatlarında en düşük rakamın 5,5 TL ile 6 TL arasında olması beklenirken; açıklananın tam bir hayal kırıklığı olduğunu belirten İYİ Parti’li Yaşar; çiftçinin mağduriyetinin bir an evvel giderilmesi için uygun, yenilikçi tarım politikalarının ele alınması ve çiftçinin maliyetini, karını kapsayacağı fiyatın piyasada oluşturulması gerektiğini önemle vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.