Büyük felaket!..
Büyük felaket!..
CHP Niğde Milletvekili, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, zirai don afetiyle ilgili yaptıkları saha çalışmalarında gerçek anlamda “büyük bir felaket” tablosuyla karşılaştıklarını söyledi. Zirai donun etkilerinin bazı bölgelerde yıkıcı olduğunu vurgulayan Gürer, “Eğer bölge tamamen üründen mahrumsa, afet bölgesi hemen ilan edilmeli, mevcut krediler faizsiz en az üç yıl ertelenmeli. Bu konuda kanun teklifi de verdik” diye konuştu.
DON ÖNLEYİCİ SİSTEMLER İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART
Ömer Fethi Gürer, don riskine karşı önleyici tedbirlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, “Bahçelerde sisleme, rüzgar makinesi gibi don önleyici uygulamalar için devlet destekli hibe ve teknik rehberlik hizmetlerinin bir an önce verilmesi lazım” dedi. Donun etkili olduğu illerde bahçe bakımlarının desteklenmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Vekil Gürer, “Bu bölgelerde gelecek yıl ürün alınmasını sağlayacak çalışmalar yapılmalı. Eğitimli ve devlet destekli bakım ekipleri görev almalı” diye konuştu.
……………
CHP Niğde Milletvekili, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin birçok ilinde etkili olan zirai don felaketiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gürer, komisyon olarak yürüttükleri saha çalışmalarında ortaya çıkan tabloyu “gerçek anlamda büyük bir felaket” sözleriyle özetledi.
“Mecliste tüm siyasi partiler tarafından oluşturulan Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu olarak Malatya, Adıyaman, Maraş, Mersin, Adana, Niğde, Kayseri, Karaman’dan sonra Ordu, Giresun, Amasya ve Tokat illerinde de don felaketiyle karşı karşıya kalan çiftçilerimizi, üreticilerimizi, oda ve birlik yöneticilerini dinledik” diyen Gürer, bölgedeki durumun acil müdahale gerektirdiğini vurguladı.
SAHADA BÜYÜK BİR FELAKET YAŞANIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Görülen manzara, gerçek anlamda büyük bir felaketin yaşandığını ortaya koyuyor” dedi. Cumhurbaşkanı’nın zararların Kasım ayına kadar karşılanacağı yönündeki açıklamasını hatırlatan Gürer, “Oysa alandaki durum acil müdahaleyi gerektiriyor” diyerek uyarıda bulundu.
AĞAÇLARIN GELECEK YIL ÜRÜN VERMESİ İÇİN BAKIM ŞART
“Önümüzdeki yıl ağaçlarda ürün olabilmesi, bu ağaçlara bakım yapılmasıyla mümkün. Budama, ilaçlama, gübreleme yapılmazsa gelecek yıl da ürün alınamaz” diyen Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerimizin şiddetle desteğe ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.
BÖLGE TAMAMEN ÜRÜNDEN MAHRUM KALDIYSA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ
Zirai donun etkilerinin bazı bölgelerde yıkıcı olduğunu vurgulayan TBMM Zirai don Komisyon Üyesi ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Eğer bölge tamamen üründen mahrumsa, afet bölgesi hemen ilan edilmeli, mevcut krediler faizsiz en az üç yıl ertelenmeli. Bu konuda kanun teklifi de verdik” diye konuştu.
HASAR TESPİTİ YAPILAN YERLERDE KREDİ VE TARSİM ÖDEMELERİ HEMEN BAŞLAMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ödeme kolaylığı sağlanarak, hasar tespiti yapılan yerlerde yeniden ek kredi desteği sağlanmalı. TARSİM, hasar tespiti yapılan yerlerde sigortalıların alacaklarını bir an önce ödemeli” çağrısında bulundu.
TARSİM DIŞINDA KALAN ÇİFTÇİLERİN ZARARLARI DA KARŞILANMALI
“TARSİM’de olmayan, ÇKS bulunmayan, bahçesinde ürünü olmayan tüm çiftçilerin de zararları giderilmeli” diyen Gürer, “Çünkü o ağaçlar da gelecek yıl meyve verecek ve onlar da destek bekliyor” ifadelerini kullandı. Çiftçi Kayıt Sistemi dışında kalan üreticilerin de desteklenmesi gerektiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi Kayıt Sistemi’nde olsun olmasın, tüm çiftçilerin desteklenmesi şart. Çiftçilere doğrudan destekler artırılmalı. Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı” diye konuştu.
SİGORTA KOŞULLARI ESNETİLMELİ
CHP’li Gürer, tarım sigortalarının daha kapsayıcı hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Tarım sigortası yapılırken tapu şartı olmadan, 2B arazilerindeki bahçelerde ve ürünlerde de zirai don kapsamında sigorta yapılmalı” dedi.
ESNAF DA ZOR DURUMDA
Sadece çiftçiler değil, tarımsal girdileri satan esnafın da büyük zarar gördüğünü söyleyen Gürer, “İlaç, gübre ve benzeri ürünler satan esnafın da içine düştükleri durumda vahim. Bu yıl hesapladıkları oranda satış yapamayacaklar. O esnafların da kredileri için destekleme yapılmalı” ifadelerini kullandı.
DON ÖNLEYİCİ SİSTEMLER İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART
Ömer Fethi Gürer, don riskine karşı önleyici tedbirlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, “Bahçelerde sisleme, rüzgar makinesi gibi don önleyici uygulamalar için devlet destekli hibe ve teknik rehberlik hizmetlerinin bir an önce verilmesi lazım” dedi. Donun etkili olduğu illerde bahçe bakımlarının desteklenmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Vekil Gürer, “Bu bölgelerde gelecek yıl ürün alınmasını sağlayacak çalışmalar yapılmalı. Eğitimli ve devlet destekli bakım ekipleri görev almalı” diye konuştu.
ALTERNATİF ÜRÜNLER DESTEKLENMELİ
Donun etkisinin daha az olduğu ürünlere yönelimin teşvik edilmesini öneren Gürer, “Alternatif ürünlerle ilgili destekler artırılmalı. Bu yönde donun daha az etkilediği ürünlerin bazı bölgelerde mutlaka gündeme alınması gerekiyor” dedi.
KASIM’A KADAR BEKLEMEK ZARAR DOĞURUR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerin zararları Kasım ayında karşılanacak demek, o güne kadar sağlanmayacak destekle gelecek yılın da kaybına yol açar” diyerek iktidara seslendi. “Kredilerin ötelenmesi, faizlerin silinmesi, ek desteğin verilmesi, TARSİM’li olanların hemen alacaklarının ödenmesi gerekiyor. TARSİM’de olsun olmasın, ÇKS bulunsun bulunmasın tüm çiftçilerin zararlarının derhal karşılanması şart” dedi.
“Bekleme süresi, hem çiftçi hem ülke için zarar oluşturur. Bu nedenle bir an önce zarar tespiti yapılan yerlerde ödemeler başlamalı” çağrısında bulunan Gürer, “Bazı illerde ne dalda kayısı var, ne dalda elma. Fındıkta, zeytinde ve benzeri ürünlerde beklenen rekolte gerçekleşmeyecek” dedi.
TARLADA HASAR TESPİTİ DAHİ YAPILMAMIŞ YERLER VAR
Çoğu yerde tarla bitkilerinde henüz hasar tespiti dahi yapılmadığını belirten Ömer Fethi Gürer, “En azından hasar tespiti yapılan çiftçilerimize desteğin verilmesi şart” diye konuştu.
ALAN ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK, RAPOR MECLİS’E SUNULACAK
Komisyonun çalışmalarına devam ettiğini ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Önümüzdeki hafta da alan çalışmalarına devam edeceğiz. Daha sonra Meclis tatile girmeden raporumuzu komisyon olarak hazırlayıp vereceğiz” dedi.
Ancak bu süreçte dikkat çeken bir noktaya da değinen Gürer, “Zirai Don Araştırma Komisyonu’nun para ödeme, kredileri karşılama gibi bir görevi yok. Bu nedenle bu talepleri sürekli gündeme getirerek siyasi iktidara çağrıda bulunuyoruz,” açıklamasında bulundu.
ÇİFTÇİ İCRALIK, ÜRETİM DURMA NOKTASINDA
“Afet büyük, çiftçiler zorda,” diyen Ömer Fethi Gürer,
“Bir an önce destekler verilerek gelecek yılın bakımları sağlansın. Çiftçi icralık durumda. Çiftçinin kapısında icra varsa, üretimde sorun olur. Üretimde sorun olmaması için desteklerin hemen sağlanması gerekiyor. Bu bir ihtiyaç, bir zorunluluk.” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.