Gürer: “Ekonomide gerçekler çığlık atıyor”
Gürer: “Ekonomide gerçekler çığlık atıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, borç kıskacının derinleştiğini, KOBİ’lerin, çiftçilerin ve vatandaşların borçlarının arttığını söyledi. Gürer, KOBİ’lerin bankacılık sektörüne olan kredi borçlarının Mayıs ayında 4 trilyon 852 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.
Gürer, “Zamanında ödenemediği için icra takibine alınan KOBİ borçları 1,2 milyar lira artarak 117,1 milyar liraya çıktı. Bu tablo borçluluğun sürdüğünü ve daha fazla işletmenin takibe düştüğünü gösteriyor” dedi.
Gürer, çiftçilerin bankalara olan borcunun da Mayıs ayında 21,7 milyar lira daha artarak 1 trilyon 30 milyar liraya ulaştığını, bu borcun 6,9 milyar liralık kısmının ise zamanında ödenemediği için icra takibine alındığını kaydetti. Tarım sektörüne verilen kredilerin 812,9 milyar lirasının kamu, 217,3 milyar lirasının özel bankalar kaynaklı olduğunu açıklayan Gürer, “Çiftçi zaten üretim yapamaz durumda. Maliyet yüksek, alım fiyatı düşük. Borçlanarak üretim yapan çiftçi, hasat döneminde ürününü yok pahasına satmak zorunda kalıyor” dedi.
Vatandaşların bankalara ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 20-27 Haziran haftasında 96,2 milyar lira artarak 4 trilyon 788 milyar liraya yükseldiğini belirten Gürer, “Varlık yönetim şirketleri ve TOKİ’ye olan borçlarla birlikte toplam borç 4 trilyon 947 milyar lirayı buldu. Bu süreçte bireysel kredi borçları 33,4 milyar lira artarak 2 trilyon 476 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 62,8 milyar lira artarak 2 trilyon 311 milyar liraya çıktı” dedi.
……………
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de ekonomik krizin etkilerinin arttığını ve özellikle KOBİ’ler, çiftçiler ve dar gelirli vatandaşların borçlarını ödemede zorlandığını söyledi. Gürer, “Borçlar artıyor, icra dosyaları kabarıyor, faiz yükü vatandaşın belini büküyor. Ekonomide gerçekler çığlık atıyor. Çözüm için yeni yol gerekiyor” dedi.
KOBİ’LERİN BORCU 4,8 TRİLYON LİRA, TAKİPTEKİ ALACAKLAR ARTIYOR
CHP’li Gürer, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) bankacılık sektörüne olan kredi borçlarının Mayıs ayında 4 trilyon 852 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek, “Zamanında ödenemediği için icra takibine alınan KOBİ borçları 1,2 milyar lira artarak 117,1 milyar liraya çıktı. Bu tablo borçluluğun sürdüğünü ve daha fazla işletmenin takibe düştüğünü gösteriyor” dedi.
TARIMDA BORÇ 1 TRİLYON 30 MİLYAR LİRAYA DAYANDI
Tarım sektöründeki tablonun da iç açıcı olmadığını belirten CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borcunun Mayıs ayında 21,7 milyar lira daha artarak 1 trilyon 30 milyar liraya ulaştığını, bu borcun 6,9 milyar liralık kısmının ise zamanında ödenemediği için icra takibine alındığını belirtti. Tarım sektörüne verilen kredilerin 812,9 milyar lirası kamu, 217,3 milyar lirası özel bankalar kaynaklı olduğunu da açıkladı.
Gürer, “Çiftçi zaten üretim yapamaz durumda. Maliyet yüksek, alım fiyatı düşük. Borçlanarak üretim yapan çiftçi, hasat döneminde ürününü yok pahasına satmak zorunda kalıyor. Bu da borçlarını ödeyememesine neden oluyor, bir de zirai don ve de kuraklık sonrası oluşan durumda çiftçi ödemede güç durumda ,” diye konuştu.
BİREYSEL BORÇLAR REKOR SEVİYEDE: 4,9 TRİLYON LİRA
Ömer Fethi Gürer, “vatandaşların bankalara ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 20-27 Haziran haftasında 96,2 milyar lira artarak 4 trilyon 788 milyar liraya yükseldi. Varlık yönetim şirketleri ve TOKİ’ye olan borçlarla birlikte toplam borç 4 trilyon 947 milyar lirayı buldu.” Dedi.
Bu süreçte bireysel kredi borçları 33,4 milyar lira artarak 2 trilyon 476 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 62,8 milyar lira artarak 2 trilyon 311 milyar liraya çıktığını belirten Ömer Fethi Gürer, “2024 sonuna göre bireysel borçlarda yüzde 21,6’lık yani 850 milyar liralık artış yaşandı. Borçla dönen bir toplum haline geldik” dedi.
BATIK KREDİ SORUNU DERİNLEŞİYOR
2025 yılı başından bu yana bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 71 milyar liralık artış yaşandığını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “sadece bu yıl yüzde 63,8’lik bir artış söz konusu. Vatandaşlar borçlarını ödeyemiyor. Kredi kartları üzerinden dönen ekonomi sürdürülememesi de sıkıntılı noktaya geldi” uyarısında bulundu.
Merkez Bankası verilerine göre, vatandaşların TOKİ’ye olan borçları 80 milyar liraya, varlık yönetim şirketlerine olan borçları ise 79 milyar liraya kadar çıktı. Gürer, “Bu tablo, gelir gideri dengesinde bozulmayı gösteriyor. Konut kredisi ve icra dosyaları da bunu destekliyor” diye konuştu.
YILIN İLK 5 AYINDA 460 MİLYAR LİRA FAİZ ÖDEMESİ
Gürer, “2024’ün ilk beş ayında vatandaşlar bireysel kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle bankalara 460,1 milyar lira faiz ödedi. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış gösterdi. Bireysel kredilere ödenen faiz 271,6 milyar lira, kredi kartlarına ödenen faiz ise 188,5 milyar lira olarak gerçekleşti,” diye konuştu
İCRA DAİRELERİ 23,9 MİLYON DERDEST DOSYA
Gürer, 1 Ocak - 4 Temmuz 2025 tarihleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısının geçen yıla göre yüzde 10,2 artarak 5 milyon 121 bine yükseldiğini belirterek, “Bu süreçte icra dairelerine toplamda 23 milyon 928 bin derdest dosya ulaştı. Sadece son bir yılda 1 milyon 602 bin dosya daha eklendi. Türkiye icra olağan hale geliyor” ifadelerini kullandı.
“BORÇLA AYAKTA KALINAMAZ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaş, çiftçi, esnaf sanayici emekli borçla ayakta durmaya çalışıyor. Gelir artmadıkça, fiyatlar düşmedikçe bu borçların altından kalkmak mümkün değil. Ekonomik istikrar mutfaktaki yangın sönmeden gelmez. Borçlar büyüyor, icralar artıyor, halkın takati tükeniyor” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.