Balkan Türkleri Hıdrellezi kutladı

KÜLTÜR-SANAT 11.05.2016 - 16:03, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2575+ kez okundu.
 

Balkan Türkleri Hıdrellezi kutladı

  ADANA-Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği geleneksel Hıdırellez etkinliğinin 27.cisini Sarıçam Yörük ormanında gerçekleştirdi.Dernek başkanı Oktay Ulaşan, Hıdırellez günü hakında bilgi verdi. Başkan Ulaşan, “Türk dünyasında Hızır günü (Ruz-ı Hızır) olarak kutlanan Hıdırellez günü, Hızır ile İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu varsayılarak kutlanmaktadır. Türk geleneğinde Hıdırellez günü kutsal sayılarak, kır çiçeklerinin suyunun içilmesinin şifa getireceği, Hıdırellez gecesi sulara ışık düşeceği ve suda yıkanmanın, her türlü hastalığa iyi geleceğine inanılır. O gece evlerdeki yiyecek ve içeceklerin ağzı açık bırakılarak bolluk ve bereket getireceği düşünülür. En çok dileklerin kabul göreceği bir gece ve gün olduğu kabul edilir. Dilekler bir kâğıda yazılır, ya da toplanan taşlarla çizilmesiyle o dileğin kabul edileceği ve gerçekleşeceği düşünülür. En çok gül ağaçlarının dibine dilekler gömülür ve kabul edilmesi beklenir”dedi. İşte Türk dünyasının bu önemli günü Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından “Hıdırellez şenliği” 8 Mayıs günü Sarıçam Yörük ormanında gerçekleştirildi. Şenliğe denek üyelerinin yanı sıra, farklı sivil toplum örgütlerinin ve halkın geniş katılımı gözlendi. Ayrıca Adana milletvekilleri İbrahim Özdiş, Aydın Uslupehlivan, Seyfettin Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova belediye başkanı Soner Çetin, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ şenliğe katılarak onurlandırdılar. Büyükşehir belediyesi bandosu eşliğinde saygı duruşu, İstiklal marşımız ve Kur-an’ı Kerim Tilaveti ile etkinlikler başladı. Büyükşehir belediyesi konservatuarından katılan Halk müziği gruplarının konseri ile halk dansları gruplarının folklor gösterileri şenliğe renk kattı. “Balkanlardan göç” konulu fotoğraf sergisinin açılış töreni yapıldı.(EGEMEN)  

 

ADANA-Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği geleneksel Hıdırellez etkinliğinin 27.cisini Sarıçam Yörük ormanında gerçekleştirdi.Dernek başkanı Oktay Ulaşan, Hıdırellez günü hakında bilgi verdi.

Başkan Ulaşan, “Türk dünyasında Hızır günü (Ruz-ı Hızır) olarak kutlanan Hıdırellez günü, Hızır ile İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu varsayılarak kutlanmaktadır.

Türk geleneğinde Hıdırellez günü kutsal sayılarak, kır çiçeklerinin suyunun içilmesinin şifa getireceği, Hıdırellez gecesi sulara ışık düşeceği ve suda yıkanmanın, her türlü hastalığa iyi geleceğine inanılır. O gece evlerdeki yiyecek ve içeceklerin ağzı açık bırakılarak bolluk ve bereket getireceği düşünülür.

En çok dileklerin kabul göreceği bir gece ve gün olduğu kabul edilir. Dilekler bir kâğıda yazılır, ya da toplanan taşlarla çizilmesiyle o dileğin kabul edileceği ve gerçekleşeceği düşünülür. En çok gül ağaçlarının dibine dilekler gömülür ve kabul edilmesi beklenir”dedi.

İşte Türk dünyasının bu önemli günü Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından “Hıdırellez şenliği” 8 Mayıs günü Sarıçam Yörük ormanında gerçekleştirildi.

Şenliğe denek üyelerinin yanı sıra, farklı sivil toplum örgütlerinin ve halkın geniş katılımı gözlendi. Ayrıca Adana milletvekilleri İbrahim Özdiş, Aydın Uslupehlivan, Seyfettin Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova belediye başkanı Soner Çetin, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ şenliğe katılarak onurlandırdılar.

Büyükşehir belediyesi bandosu eşliğinde saygı duruşu, İstiklal marşımız ve Kur-an’ı Kerim Tilaveti ile etkinlikler başladı. Büyükşehir belediyesi konservatuarından katılan Halk müziği gruplarının konseri ile halk dansları gruplarının folklor gösterileri şenliğe renk kattı.

“Balkanlardan göç” konulu fotoğraf sergisinin açılış töreni yapıldı.(EGEMEN)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.