RİCA İLE DEĞİL PROJELERLE ÇÖZÜM YOLLARI ÜRETİYORUZ
RİCA İLE DEĞİL PROJELERLE ÇÖZÜM YOLLARI ÜRETİYORUZ
Adana’da 25 yıldan bu yana engellilere hizmet veren Çukurova Özürlüler Derneği (ÇözDer) Başkanı Ahmet Ataş, bireysel taleplerden uzak toplumsal projelere imza attıklarını söyledi. Ataş, “Devletimizin engellilere yönelik birçok iyileştirmesi var ve devam ediyor. Yeterli midir, yeterli olmayan uygulamalar var. O yeterli olmayan uygulamaları ricayla biat kültürüyle değil projelerle ilgili makamlara arz ederek çözüm yolunu birlikte araştırıyoruz.” dedi.
ADANA- Çukurova Özürlüler Derneği (ÇözDer) Başkanı Ahmet Ataş Ataş, EGEMEN’e yaptıkları çalışmalardan, yerel yönetimlerin bakış açılarına, karşılaştıkları sorunlardan isteklere önemli açıklamalarda bulundu. Ataş, yaptıkları işleri günübirlik, aylık ve senelik düşünmediklerini belirterek, “Bugüne kadar, sürdürülebilirliğini, etkisini kamuoyuna göstermek amacıyla hep faaliyet yaptık. Hiçbir makama, hiçbir belediye başkanlığına, kapılarına gidip hiçbir talepte bulunmadık. Taleplerimiz olmuşsa da engellinin sorunlarını proje kapsamına getirerek arz ederek olmuştur” diye konuştu.
DİK DURUŞUMUZ BAZILARINI RAHATSIZ EDİYOR
Çözder 1992 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor, engelliler sizden neler istiyor?
“Engellilerin sorunlarına bireysel, biat kültürü ile dilenci kültürü ile bakmadık bugüne kadar. Bakanlarla da hareket etmedik. 1992’den bugüne kadar Çukurova Engelliler Cemiyeti’nin kurucu başkanı olarak gerek engellilerin sorunlarıyla ilgili gerek engellilerin sorunlarının ilgili makamlarda çözülmesiyle ilgili ricacı kurum olmadık, proje arz eden kurum olduk. Dolayısıyla bu hususta dik duruşumuz devam etmektedir. Engelli camiası olarak 10 bin üyemiz var, hiçbir kurumun bu kadar üyesi yok. 10 bin üyemiz de veri tabanı üzerinden proje kapsamında gerçekleştirilerek oluşturulmuştur. Tüm yaptığımız ve yapacağımız hizmetler tamamen bireysel taleplerden uzak, toplumsal projeler kapsamında yapılmıştır, yapılmaya devam edilmektedir. Bu çıkışımız ve duruşumuz engelliler camiası içerisinde konuyu dilenci kültürüne çeken ve sadece tabela derneği olarak görülenleri rahatsız etmektedir.
DEVLETİMİZ HEP YANIMIZDA OLDU
“Akabinde kamuoyunda birçok siyasi kesimlerde, bir siyasi kesimden bahsetmiyorum, dik duruşumuz, bu davranışımız, Çöz-Der ve Çöz-Der’in iradesini malzeme yapamadıkları için rahatsızlar. Çünkü engellilerin hassasiyeti, benim yanımda kendi ailemden ve fertlerinden ön plandadır. Kurumsal kimliğimiz ve şahsi duruşumuzla hiçbir siyasi kesime, yalan yanlış algı oluşturmak isteyen, beklenti içerisinde olan kesimlere fırsat vermedim, vermem. Bunun bedeli hiç umurumda değil. Çünkü haklı davalarda bedelin karşılığı dik durmaktır. Kamuoyunda ileriye dönük doğru algı oluşturmaktır, biz bunları yapıyoruz. Devletimizin engellilere yönelik birçok iyileştirmesi vardır ve devam etmektedir. Yeterli midir, yeterli olmayan uygulamalar da vardır. O yeterli olmayan uygulamaları da rica ile değil, biat kültürü ile değil proje kapsamında arz ederek ilgili makamlara ve devletin önüne koyarak çözüm yolunu birlikte araştırmaktayız. Bu konuyla ilgili bizim kamuoyundaki duruşumuz şudur, hiç kimseye ödün vermedik. Engelli bireylerin yasal ve sosyal hakları için çalışırken tespitlerimizi hep rapor halinde sunduk.
İŞTE ÇÖZDER’İN İSTEKLERİ
- Evde bakım hizmeti alan engelli ailelerinin yeni bir yasa ve yönetmelikle gelir testinin yükseltilmesine önemle ihtiyaç duyulmaktadır.
- 2022 Sayılı kanunda, 3 ayda bir özürlü aylığı alan özürlülerin aile gelir testlerinin yükseltilmesi ve aile fertlerinde sosyal güvencesi bulunması sebebiyle 3 aylık özürlü maaşından faydalanamayan muhtaç engelli vatandaşlarla ilgili değiştirilecek bir yasa ve yönetmelikle bu sıkıntının çözülmesine önemle ihtiyaç duyulmaktadır.
- Engelli vatandaşların sosyal yaşantılarında mobilize olabilmek için kullandıkları yardımcı tıbbi cihazlar ve engelli araçlarıyla ilgili ayrı ayrı heyet raporu istenmektedir. Bu engelli vatandaşlarımızla ilgili hastane kapılarında büyük izdihama ve trajediye neden olmaktadır. İvedi olarak tek bir heyet raporu ile bu ihtiyaçlarının mevzuatta yapılacak düzenlemeye ivedi olarak ihtiyaç vardır.
- Ülkemizde yaşayan engelli vatandaşlar ve ailelerinin yüzde 70’i kiracı olup konuta ihtiyaç duymaktadırlar.
- Kamuda 36 bin engelli istihdamı ile ilgili kısmen sınırlı açılan engelli sınavlarının yıl içerisinde ilgili mevzuata paralel olarak sınavların açılmasına ihtiyaç vardır.
- Adana Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan engelli personele mobing uygulanarak istifaya zorlanmaktadır. İlçelere gönderilerek engelli olmalarına rağmen zor şartlar altında çalışmaya ve istifaya zorlanıyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü’nün bu uygulamaya derhal son vermesini ve ilçelere gönderilen engelli personellerin yerlerine iade edilmesini istiyoruz.
İŞLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÖNEMLİ
“Yaptığımız işi günübirlik, aylık ve senelik düşünmedik bugüne kadar. Sürdürülebilirliğini, etkisini kamuoyunda da göstermek amacıyla hep faaliyet yaptık. Bir daha altını çizerek söylemek istiyorum hiçbir makamın, hiçbir belediye başkanının kapısında rica ile hiçbir talepte bulunmadık. Taleplerimiz olmuşsa bu engellinin sorunlarını proje kapsamına getirerek arz edilmiştir. Adana ve ülkemizle ilgili doğru her fotoğrafın içinde bulunmaktan kaçmayız. O fotoğraflara gireriz. ÇözDer’in projeleri sürüyor. Çünkü biz bireysel taleplerden ziyade toplumsal talepleri dikkate alıyoruz. Toplumsal talepler doğrultusunda çözümleri icra ediyoruz, yönetmeye çabalıyoruz. Elbette herkes bizim kaşımızı gözümüzü sevmek zorunda değil. Biz de herkesin kaşını gözünü sevmek zorunda değiliz. Devletimizin, hükümetimizin ve Adanalı’nın tüm faydalı olduğuna inandığımız doğrularının yanındaki fotoğrafta yer alır ve bu arz etmekten kaçmayız.”
Genelde size ne gibi taleplerle geliyorlar, neler tavsiye ediyorsunuz, istekleriniz beklentileriniz neler?
“Engelli arkadaşlarımız ile aileleri, haklı olarak o ortamı bulamadıkları, almadıkları eğitimlerden kaynaklanan bireysel taleplerde bulunuyor. Biz bu bireysel talepleri projelere çevirip onlara hizmet ediyoruz. Engelliler kolayca suiistimal edilebilecek bir kesim, bu konuda yaptığım toplantılarda, panellerde, sohbetlerimde sürekli uyarılarda bulunuyorum. Bireysel taleplerin, ön yargıların ortadan kalkabilmesi için engelli ailelerine mutlaka sosyal ve ekonomik, psikolojik projeler çerçevesinde genel bir eğitimin verilmesi kaçınılmaz. Bu eğitim doğrultusunda hareket edecek engelli aileleri, engelli bakıcı aileleleri ve engellilerin kendilerini doğru yönde ifade edebilecekleri bir ortam sağlanabilir. Hiçbir beklenti sözlü icra edilemez yerine getirilemez. Kendilerini doğru ifade etme, yanlış algıları ortadan kaldırma anlamında mutlaka Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, derneklerin iş birliği ile yapacağı seminerlerle bu işi çözebilir. Bunun sadece Çöz-Der üzerinden değil kendini aşamayan dernekler de dahil olmak üzere saf dışı bırakılmadan yapılması gerekir. Doğru şeylere tahammül edemeyenler var.
İŞBİRLİĞİ YAPSALAR İŞLERİ KOLAYLAŞIR
Yerel yönetimler ve hükümetten neler beklersiniz?
“Hiçbir belediye başkanımın kapısında engelli arkadaşların beklentileri doğrultusunda, onların ihtiyaçları doğrultusunda beklemedim, beklemem. Onlar belediye başkanıdır, adı önemli değil. Ancak Adana’daki bütün belediye başkanları şöyle düşünüyor; Biz nasıl olsa halka belediyenin hizmetini götürüyoruz. Engelliye de götürüyoruz, sağlama da götürüyoruz. Nasıl olsa siyaseten kaybettiğimiz etrafımızı hizmet yolu ile halktan zaten alırız. Ancak büyük bir yanılgı içerisindeler. Kurumsal kimliğimle, Adana’nın 15 ilçesi var, bu ilçelerin mahallelerinde, köylerinde, mezralarında üyelerim engelliler ve aileleri ve ayrı özel dostlarım var. Belediye başkanlarının olumsuz işlerle karşılaşmasını istemem, ancak katkı koyayım. Onlar kendini aşmış sivil toplum kuruluşları ile bunun adı özürlüler olur, başka sivil toplum kuruluşları olur. Yapacakları projeleri sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği ve koordineli ve onlarla paylaşımcı bir düşünceyle yaptıklarında onların da işi Adana’da kolaylaşacak. Hükümetten beklentiler bitmiş değil. Hükümet gerçekten bu süreç içerisinde engelli vatandaşlarımızın evde bakımlarıyla ilgili, aylıklarıyla ilgili, sosyal yaşamlarıyla ilgili engelli ve ailelerine büyük bir sosyal ve ekonomik getiri sağlamıştır.” (EGEMEN)
FOTO ALTI:
ÇözDer Başkanı Ahmet Ataş, Tepebağ mahallesindeki dernekteki meslek edindirme kurslarının devam ettiğini söyledi. Bu çalışmalarla engellilerin istihdamına katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Ataş, bilgisayar, dikiş, ön muhasebe gibi kursların hepsinin projelerle hayata geçirildiğini bildirdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.