Çukurovalı KOBİ'ler BORGİP Mersin Toplantısında buluştu
Çukurovalı KOBİ'ler BORGİP Mersin Toplantısında buluştu
TÜSİAD ve TÜRKONFED işbirliğiyle, bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması, Türkiye’deki girişimci ve KOBİ'lerin güçlenerek büyümesi hedefiyle yürütülen “Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi” kapsamında düzenlenen toplantıların ikincisi, Garanti Bankası’nın desteğiyle Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Konfederasyonu (Çukurova SİFED) ve Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “İşimizi Nasıl Büyüteceğiz? Gelecek Kuşaklara Nasıl Devredeceğiz?” başlıklı toplantı kapsamında, işini büyütmek isteyen Çukurovalı KOBİ’ler, Türk iş dünyasının önde gelen isimleri ile bir araya gelme fırsatı yakaladı.
Mersin Divan Otel’de düzenlenen toplantı, Çukurova SİFED Başkanı Ali Doğan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ve MESİAD Başkan Yardımcısı Hasan Engin’in açılış konuşmaları ile başladı.
“Yaşam sürecimizin sağlıklı gitmesi için işimize, aşımıza, eşimize önem vermeliyiz”
Çukurova SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan, TÜSİAD, TÜRKONFED, Çukurova SİFED, diğer federasyonlar, iş insanları ve derneklerin, Cumhuriyetimizin kuruluş değerlerine sadık kalarak, ülkemizin her türlü sorununa el atarak, raporlar yayınlayarak, bölgelerimize ve şehirlerimize giderek, bölge insanlarımızla birebir temas ederek üretime ve istihdama katkı koymak amacıyla büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.
BORGİP toplantılarının da bu çabalardan biri olduğunu anlatan Doğan, “Bu duyarlı çalışmalarda tüm dernek yöneticilerimize, çalışanlarımıza ve emeği geçen herkese katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.
Doğan, kişinin işine ne kadar sevgi ve aşkla bakarsa, güvene, dürüstlüğe ve itibara ne kadar değer verirse, iletişim ve teknolojiyi de ne kadar iyi kullanırsa o kadar başarılı olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Çalışanlarımızla, tedarikçilerimizle, iş ortaklarımızla, tüm ticaret yaptığımız iş insanlarıyla, birbirimizi üzmeden, şevkle, barış içerisinde, ticari ahlak kurallarına bağlı çalışarak işimizi büyütmeliyiz. Bir şairimiz ‘Anka meydan almaz dik uçmayla, meydan alan turab olur, hak olur’ der. Bizler iyi biliriz ki başarının sırrı kişinin aldığını geri vermesinden geçer. Yani, verdiğimiz sözümüzü tutmalıyız. Senedimizi, çekimizi gününde ödemeliyiz. Tüm taahhütlerimizi zamanında yerine getirmeliyiz. Ayrıca günümüzde eski zamanlarda ki ataerkil yöntemlerle değil, yönetişimle paylaşmakla işlerimizi delege ederek birbirimize güvenmemizden geçer. İşlerimizin büyümesi için yere basan hayallerimiz olmalıdır. Bu hayalleri bir projeye dönüştürerek ve bu projeyi uygulayarak, en önemlisi de yapılan bu projeleri denetlemek ve kontrol etmektir. Yaşam sürecimizin sağlıklı gitmesi için işimize, aşımıza, eşimize önem vermeliyiz. Hepsinden önemlisi de ailemiz ve çalışan ailelerimize de çok önem vermeliyiz. İşimiz ne kadar küçük olursa olsun onunla ilgilenmeliyiz. Hayattaki tek dayanağımız odur. Seveceğimiz işi yapar isek yaşamda çalışmaktan büyük haz duyar, mutlu oluruz.”
Temel eğitim ve özellikle teknik eğitimin önemini vurgulayan Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Teknoloji, bilgi ve bilişime erişmek için yarışmalıyız. Hukuka, adalete, önem vermeliyiz. Merhametli ve cömert olmalıyız. Değerli iş insanlarımız, kendimize mutlaka hedef koymalıyız. Ancak hedefimizi belirtirken de şu kuralı dikkate almamız gerekir. ‘Formula yarışlarında gaza basanlar değil, yerinde ve zamanında frene basanlar yarışı kazanır’ derler. Bunu unutmayalım. Biz iş insanları yatırım yapmak, üretimi arttırmak ve istihdama katkı koymak için her türlü riske katlanırız. İşimizi severek ve aşkla yaparız. Yeter ki kamu ve yerel yöneticilerimiz biz yatırımcıların önünü açsınlar. Ülkemizde güven ortamını ve hukukun üstünlüğünü sağlasınlar. Bizler sadece bunu istiyoruz.”
“BORGİP, bir Türkiye projesidir”
Türkiye’nin küresel rekabetini artırmanın yolunun, ülke ekonomisinin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerin rekabetçiliğini artırmaktan geçtiğinin belirten TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu da BORGİP ile verimlilik, istihdam, teknolojik altyapı, AR-GE ve inovasyon gibi alanlarda KOBİ’lerin küresel rekabet gücünü artırma hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.
Kadooğlu, projeye başladıktan sonra bölgeye yaptıkları ziyaretlerde KOBİ’lerin sorunlarının, bölge ve ülke kalkınması için yarattığı açmazı da ortaya koyduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Türkiye’de girişimci ve KOBİ’lerin güçlenerek büyümesi için nelere ihtiyaç duyduklarını tespit edip, profesyonel danışmanlar, konunun uzmanı sivil toplum kuruluşları, finans kurumları ve iş insanları ile bir network yaratıldı. Pilot proje ile seçilen KOBİ’lere nitelikli insan kaynaklarına erişim, mentorluk, danışmanlık hizmetleri, teknoloji kullanımını artırmaya yönelik danışmanlık ve destekler ile pazarlama ve ihracat konularında eğitimler verildi. BORGİP, bugün itibarıyla Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmesinin ve orta gelir tuzağından çıkışının anahtarı niteliğindedir. Çünkü KOBİ’lerimizin Türkiye’nin büyümesinde çok önemli bir rol oynadığına inanıyoruz. Bu anlamda da bunun sadece bölgesel bir proje olmasının dışında tüm Türkiye’yi kucaklayan bir proje olması için çaba gösteriyoruz. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliği, işletmelerin üretkenliği ve verimliliğine odaklanan BORGİP, bir Türkiye projesidir.”
“BORGİP’in binlerce firmalık bir alana yayılmasını hedefliyoruz”
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yatırım çekmek, bölgede sosyal hayatı canlandırmak ve refahı artırmak için BORGİP projesine başladıklarını belirten TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD BORGİP Çalışma Grubu Başkanı Şükrü Ünlütürk ise “Ülkemizde, KOBİ’lerin ortalama ömürleri, benzer ülkelere göre çok daha kısa. BORGİP ile hayata geçirdiğimiz mentorluk yaklaşımıyla, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm Türkiye’nin büyümesinde çok önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla kamu politikalarını yönlendirebileceğini, bilgi sunabileceğini, bilimsel bir veri oluşturabileceğini hayal ediyoruz. Projenin binlerce firmalık bir çalışma alanına yayılmasını hedefliyoruz. Bu anlamda da BORGİP’in sadece bölgesel bir proje olmasının dışında tüm Türkiye’yi kucaklayan bir proje olması için çaba gösteriyoruz” ifadeleri kullandı.
“BORGİP’te işbirliği yapmaktan mutluyuz”
Ekonominin lokomotifi KOBİ’lerin sürdürülebilir işletmeler olmasını, büyümesini, dolayısıyla ülke ekonomisine ve istihdama katkısını son derece önemsediklerini belirten Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak da şöyle konuştu:
“Ekonominin lokomotifi KOBİ’lerin sürdürülebilir işletmeler olmasını, büyümesini, dolayısıyla ülke ekonomisine ve istihdama katkısını son derece önemsiyoruz. KOBİ Bankacılığı’nda sahip olduğumuz birikim ve saha tecrübesinin yanı sıra kapsamlı finansal ürün ve hizmetlerle KOBİ’lerin her zaman yanındayız. Finansal olmayan ürün ve hizmetlerimizle de KOBİ’lere yol göstermeye bilgi birikimiyle vizyonlarını güçlendirmeye önem veriyoruz. Bu kapsamda, Anadolu’daki girişimleri desteklemek, ihtiyaç duydukları yatırım finansmanı, mentorluk ve eğitim gibi imkânları sağlamak üzere, Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi’nde, TÜSİAD ve TÜRKONFED ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Garanti olarak, KOBİ’lerin büyümelerinin önündeki engelleri tespit eden projede; mentörlük, danışmanlık hizmetleri, nitelikli insan kaynaklarına erişim, teknoloji kullanımını artırmaya yönelik danışmanlık, pazarlama, satış ve ihracat konularında destek sağlıyoruz.”
Şükrü Ünlütürk tarafından BORGİP proje sunumu yapılan toplantıda, ayrıca, KOBİ’lere nitelikli insan kaynaklarına erişim, mentorluk, danışmanlık hizmetleri, teknoloji kullanımını artırmaya yönelik danışmanlık ve destekler, pazarlama ve ihracat konularında sunumlar gerçekleştirildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.