SALBAŞ’TA GÜLLER AÇACAK!
SALBAŞ’TA GÜLLER AÇACAK!
Genç girişimci Hatice Emili, devletin hibe kredisiyle merkez Çukurova ilçesi Salbaş Pirili mahallesinde sebze ve süs bitkileri bahçesi kurdu. Emili, “Bundan sonraki hedefim, modern serada, zahmeti az pazarı hazır gül yetiştirmek olacak” dedi.
ADANA - Adana’da genç bir girişimci, herkesin yatırımdan kaçtığı bir ortamda devletin sağladığı krediyle ‘sebze ve süs bitkileri’ yetiştiriyor. Salbaş’ta, Çakıt nehri ile Karaisalı yolu arasındaki 7 bin metrekarelik alanda üreticilik yapan 30 yaşındaki Hatice Emili, planları arasında, kullandığı alanı modern seraya çevirip ‘pazar sorunu yaşanmayan’ kesme gül yetiştirmek olduğunu söylüyor.
ANNESİ RAHATSIZLANDI, ÜRETİCİ OLDU
Genç girişimci Hatice Emili, geçen yıl haziran ayında, devletin Kırsal Kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçiler için verdiği 30 bin lira tutarındaki kredi için başvurdu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Bölümü’nün ardından Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümünden mezun olan Hatice Emili, Antalya’daki bir firmada, ziraat mühendisi ve peyzaj mimarı olarak çalıştığını hatırlatarak burada narenciye ve süs bitkileri üretimi yaptığını söyledi. Annesinin rahatsızlığı dolayısıyla Adana’ya geldiğini hatırlatan Emili, “Burada bir şeyler yapmak istiyordum. Acaba bir dükkan mı, yoksa bir üretim yeri mi açsam diyordum. İçimde bir yerde üreticilik daha ağır basıyordu. Al-sat’tan ziyade o bitkiyi al, üret, öyle sat şeklinde çalışmak istiyordum” dedi.
“BU YIL ZOR GEÇTİ, İNŞALLAH İYİ OLACAK”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın genç çiftçilere kredi desteği sağladığını öğrenen Emili, proje için üreticilere ‘30 bin liraya kadar hibe, 90 bin liraya kadar kredi hakkı veriliyor’ denilince başvuru yaptığını anlatarak projesinin kabul gördüğünü bildirdi. Emili, şöyle devam etti: “ Açıkçası çok da inanmıyordum, çiçek üretimi için başvurunca kısmet bir anda oldu. Projedeki çiftçinin ilkokul mezunu, evli, çocuğu olma şartı vardı. Ancak ben iki üniversite mezunuyum, bekarım, çocuğum yok, 30 yaşındayım. İmkansız dedim, projenin gerçekleşmesi şansımdan oldu. Sonucun açıklanması, bahçenin kurulum aşaması, onaylanması her şey 40 günde oldu. Yeri bulmam, projeyi onaylatmam, bahçeyi temizlemem ve tesisi kurmam çok büyük bir iş ve kısa süreli bir şey. Hadi yaptık biz. Bakanlıktan geldiler, anket yapıyorlar eksik olan ne. Sizce ne yapalım. Esnek davranıyorlar aslında bakanlıktakiler. İşe girdik, biraz da zor oldu ama inşallah iyi olacak.”
PAZAR SIKINTISI YAŞANIYOR
Bahçede, krizantemden aslanağzına, lavantadan ortancaya, süs lahanalarından menekşeye onlarca değişik türde çiçek yetiştirilirken, ‘hobi bahçesi’ olarak tasarlanan yerlerde patates, marul, bamya ve taze soğan gibi ürünler de dikkat çekiyor. Çiçek pazarında sıkıntı olduğunu anlatan Emili, “Artık herkes üretebiliyor ama pazar çok önemli. Bu konuda Adana’da büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Aklım Antalya’ya kaydı, çünkü Antalya çiçeği buradan gelip alıyor aslında. Buradaki peyzajcılarla çok büyük problemler yaşanıyor, istemiyorlar. Niye geldin ki gerek yoktu, biz zaten bu işi yapıyorduk ifadesiyle yaklaşıyorlar” diye konuştu. Emili, artık planları arasında mevsimlik çiçeğin olmayacağına dikkat çekerek, “Bu yıl biraz da tecrübe oldu. Çok büyük zaiyatım yok bu yıl ancak şimdi planlarım arasında burayı modern seraya çevirmek içinde de kesme gül yetiştiriciliği yapmak var. Bu şekilde kafa rahat, pazarı hazır, zahmeti yok” diye konuştu.
HOBİ BAHÇELERİ’NDE SEBZE YETİŞTİRİN
Genç girişimci Hatice Emili, şehrin gürültüsü ile stresinden uzaklaşıp ayağını toprağa basmak isteyenler için ise ‘hobi bahçesi’ tasarladıklarını anlattı. Kendilerine ait bahçelerde maruldan, patlıcana, domatesten bibere kadar onlarca sebze yetiştirmek isteyenleri Adana’ya 30 kilometre uzakta Salbaş’ın girişindeki 7 bin metrekarelik bahçeye davet eden Emili, “Bu sayede, insanlar toprağa ayak basar, sebze üretmenin tadına varır. Birçok kesimden insan hafta sonraları hobi bahçelerinde toprağı kazıp, tohum atarak üretim yapmanın keyfine varıyor” dedi. Ekin Peyzaj’da ‘hobi bahçesi’ olarak tasarlanan alanlara aylık 65 lira kira bedeli ödenerek faydalanılıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.