ATLARLA DOST OLDU HAYATA BAĞLANDILAR

05.04.2017 - 14:14, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 3032+ kez okundu.
 

ATLARLA DOST OLDU HAYATA BAĞLANDILAR

    ADANA - Adana’da Yüreğir Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nce (RAM) “Engelleri atla gel hayata” sloganıyla yürütülen projeyle otizm ve down sendromlu çocuklar atlarla kurdukları dostluk sayesinde yaşama tutundu. “ENGELLERİ AT’LAYACAĞIZ” Süvari Binicilik & Okçuluk Kulübü’nde “hipoterapi” adı verilen atla tedavi seanslarıyla çocukların el, kol ve bacak kaslarını kontrol etmesi, kendilerine güven kazanması ve sosyal hayatta daha fazla yer alması amaçlanıyor. Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, geçen yıl da benzer bir projenin uygulandığını hatırlatarak, bu yıl 3 ay sürecek “Engelleri atla gel hayata” projesinde ilçedeki 5 otizm ve 5 down sendromlu öğrenciyle etkinliğe başladıklarını bildirdi. Genel, “Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile çocuklarımıza fayda sağlamayı hedefliyoruz. Yüreğir’deki tüm engelli çocuklarla ‘engelleri atlamayı’ hedefliyoruz. Atlı terapi dünyada çok yaygın. Tahminimizin üstünde faydası var. Özellikle otizm açısından çok faydalı" diye konuştu. Proje kapsamında özel çocukların, özel atlara bindirildiğini kaydeden Genel, yöntemin çok faydasını gördüklerine vurgu yaparak, “Çocukların her birinin ayrı tepkisi, atı sevmesi, dokunması, at binmeleri, bindiği zaman öz güvenlerinin artış  kaydetmesi, kendilerini süvari gibi hmeleri inanılmaz” ifadelerini kullandı. Genel, uygulama sırasında çocuklardan ilginç sorular da geldiğini anlatarak, “Bütün öğrencilerimiz bu heyecanı yaşayacak” dedi. DAHA İYİ VAKİT GEÇİRİYORLAR Yüreğir Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Cemal Dağhan ise tedavide atların bir ‘terapist’ gibi kullanıldığını hatırlattı. Dağhan, “Bu yöntem, engelli kişilerde kavrayışa ait, fiziksel, duygusal, sosyal, öğrenmeye ve davranışa ait hedefleri olan bir işlem. Bu konuda, Hacettepe Üniversitesi’nde Binicilik Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunuyor” diye konuştu. Dağhan,  projenin amacının, sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerin gelişme çağındaki engelli çocuklarına atla terapi yaparak daha iyi vakit geçirmelerini sağlamak ve atlarla daha duygusal iletişim kurmalarını sağlamak olduğunu vurguladı. ATLA TERAPİ GÜVENİ ARTIRIR      Dağhan, atla terapiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Terapide, atın üç boyutlu ritmik hareketleriyle binicinin kasları hareke geçer, içgüdüsel olarak denge kurmaya çalışır. Böylece vücudun çeşitli noktalarındaki kaslar çalışmaya başlar. Atla temasla gergin kas grupları atın vücut ısısı ile gevşer. Atın ileri gitmesi, durması ve yön değiştirmesiyle sinir sistemi uyarılarak duruş bozukluğu azaltılabilir, dolaşımın hızlanır, kasılmalar azalır. Bu sayede, kişinin kendine güveni artıp kişi bir canlı ile bir şeyler paylaşma, onu kontrol edebilme becerilerini geliştirir.” Dağhan, "Engelleri atla gel hayata" projesine 8 Mart’ta başladıklarını, 6 uygulamalı etabın 3 ay süreceğini bildirdi. Dağhan, Süvari Binicilik & Okçuluk Kulübü’ndeki çalışmalar için kendilerine destek olan Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel’e teşekkür etti. (EGEMEN)  

 

 

ADANA - Adana’da Yüreğir Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nce (RAM) “Engelleri atla gel hayata” sloganıyla yürütülen projeyle otizm ve down sendromlu çocuklar atlarla kurdukları dostluk sayesinde yaşama tutundu.

“ENGELLERİ AT’LAYACAĞIZ”

Süvari Binicilik & Okçuluk Kulübü’nde “hipoterapi” adı verilen atla tedavi seanslarıyla çocukların el, kol ve bacak kaslarını kontrol etmesi, kendilerine güven kazanması ve sosyal hayatta daha fazla yer alması amaçlanıyor. Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, geçen yıl da benzer bir projenin uygulandığını hatırlatarak, bu yıl 3 ay sürecek “Engelleri atla gel hayata” projesinde ilçedeki 5 otizm ve 5 down sendromlu öğrenciyle etkinliğe başladıklarını bildirdi. Genel, “Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile çocuklarımıza fayda sağlamayı hedefliyoruz. Yüreğir’deki tüm engelli çocuklarla ‘engelleri atlamayı’ hedefliyoruz. Atlı terapi dünyada çok yaygın. Tahminimizin üstünde faydası var. Özellikle otizm açısından çok faydalı" diye konuştu.
Proje kapsamında özel çocukların, özel atlara bindirildiğini kaydeden Genel, yöntemin çok faydasını gördüklerine vurgu yaparak, “Çocukların her birinin ayrı tepkisi, atı sevmesi, dokunması, at binmeleri, bindiği zaman öz güvenlerinin artış  kaydetmesi, kendilerini süvari gibi hmeleri inanılmaz” ifadelerini kullandı. Genel, uygulama sırasında çocuklardan ilginç sorular da geldiğini anlatarak, “Bütün öğrencilerimiz bu heyecanı yaşayacak” dedi.

DAHA İYİ VAKİT GEÇİRİYORLAR

Yüreğir Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Cemal Dağhan ise tedavide atların bir ‘terapist’ gibi kullanıldığını hatırlattı. Dağhan, “Bu yöntem, engelli kişilerde kavrayışa ait, fiziksel, duygusal, sosyal, öğrenmeye ve davranışa ait hedefleri olan bir işlem. Bu konuda, Hacettepe Üniversitesi’nde Binicilik Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunuyor” diye konuştu.

Dağhan,  projenin amacının, sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerin gelişme çağındaki engelli çocuklarına atla terapi yaparak daha iyi vakit geçirmelerini sağlamak ve atlarla daha duygusal iletişim kurmalarını sağlamak olduğunu vurguladı.

ATLA TERAPİ GÜVENİ ARTIRIR     

Dağhan, atla terapiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Terapide, atın üç boyutlu ritmik hareketleriyle binicinin kasları hareke geçer, içgüdüsel olarak denge kurmaya çalışır. Böylece vücudun çeşitli noktalarındaki kaslar çalışmaya başlar. Atla temasla gergin kas grupları atın vücut ısısı ile gevşer. Atın ileri gitmesi, durması ve yön değiştirmesiyle sinir sistemi uyarılarak duruş bozukluğu azaltılabilir, dolaşımın hızlanır, kasılmalar azalır. Bu sayede, kişinin kendine güveni artıp kişi bir canlı ile bir şeyler paylaşma, onu kontrol edebilme becerilerini geliştirir.”

Dağhan, "Engelleri atla gel hayata" projesine 8 Mart’ta başladıklarını, 6 uygulamalı etabın 3 ay süreceğini bildirdi. Dağhan, Süvari Binicilik & Okçuluk Kulübü’ndeki çalışmalar için kendilerine destek olan Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel’e teşekkür etti. (EGEMEN)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.