MİSİS KÖPRÜSÜ’NÜN ÖMRÜ UZUN OLACAK

KÜLTÜR-SANAT 19.04.2017 - 16:22, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 3222+ kez okundu.
 

MİSİS KÖPRÜSÜ’NÜN ÖMRÜ UZUN OLACAK

Adana Büyükşehir Belediyesi, ‘Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirini Ceyhan nehrine düşürdüğü yer’ olarak kabul edilen Misis köprüsünü uzun yıllar ayakta tutmak için alternatif köprü yapacak.
  ADANA-  Adana’da, efsanelere göre, Lokman Hekim'in ölümsüzlük iksirini düşürdüğü yer olarak bilinen Misis Köprüsü koruma altına alınıyor.   ADIMI BAŞKAN ÇELİKCAN ATTI Yüreğir Belediyesi Başkanı Mahmut Çelikcan’ın katkıları ile 5 yıl önce başlatılan  “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi kapsamında, kazı çalışmaları sürerken kervansaray, Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni restorasyonu ve Lokman Hekim Cami’nin yeniden inşası gerçekleştiriliyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla bölgenin önemli bir turizm merkezi haline gelmesi planlanıyor.  7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip yerdeki kazılarda, birçok uygarlığa ait buluntulara rastlanırken 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen insan iskeleti de bulunmuştu.   ADANA İLE HALEP’İ BİRBİRİNE BAĞLADI  Misis antik kentinde, efsanelere göre, Eczacı Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirini Ceyhan nehrine düşürdüğü yer olarak kabul edilen Misis köprüsü, 4. yüzyılda Roma İmparatoru II. Flavius Julius Costantinus tarafından yaptırıldı. 6. yüzyıl ortalarında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onarılan köprü dokuz gözlü olarak inşa edildi. Eski Adana -Halep karayolunun geçtiği yer olan Misis köprüsü Anadolu’nun ilk Roma köprüsü olarak biliniyor. Selçuklular, Bizanslılar ve Haçlılar arasındaki savaşlara sahne olan efsanevi kent Misis’in adını taşıyan köprü, Ramazanoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemlerinde şiddetli depremlerle tahrip olmuş ama buna rağmen ayakta kalabilmiş eserlerden biri olarak biliniyor. MİSİS KÖPRÜSÜNÜ AYAKTA TUTMAK İÇİN Adana Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve tescilli tarihi Misis köprüsünü uzun yıllar ayakta tutmak için koruma altına alıyor.  Büyükşehir Belediyesi, tescilli köprüye alternatif olarak köprü inşa edecek. Ayrıca bu bölgede 20 metre genişliğinde ve 2 bin 380 metre uzunluğunda yol yapacak. Belediye Toprak Koruma Kurulu’ndan yol geçirilmesi planlanan arazilerin tarım dışı kullanım talebini görüşmesini istedi. Günümüzde de kullanılan köprü en son 1998 yılında restore edilmişti. 
Adana Büyükşehir Belediyesi, ‘Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirini Ceyhan nehrine düşürdüğü yer’ olarak kabul edilen Misis köprüsünü uzun yıllar ayakta tutmak için alternatif köprü yapacak.

 

ADANA-  Adana’da, efsanelere göre, Lokman Hekim'in ölümsüzlük iksirini düşürdüğü yer olarak bilinen Misis Köprüsü koruma altına alınıyor.

 

ADIMI BAŞKAN ÇELİKCAN ATTI

Yüreğir Belediyesi Başkanı Mahmut Çelikcan’ın katkıları ile 5 yıl önce başlatılan  “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi kapsamında, kazı çalışmaları sürerken kervansaray, Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni restorasyonu ve Lokman Hekim Cami’nin yeniden inşası gerçekleştiriliyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla bölgenin önemli bir turizm merkezi haline gelmesi planlanıyor.  7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip yerdeki kazılarda, birçok uygarlığa ait buluntulara rastlanırken 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen insan iskeleti de bulunmuştu.

 

ADANA İLE HALEP’İ BİRBİRİNE BAĞLADI 

Misis antik kentinde, efsanelere göre, Eczacı Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirini Ceyhan nehrine düşürdüğü yer olarak kabul edilen Misis köprüsü, 4. yüzyılda Roma İmparatoru II. Flavius Julius Costantinus tarafından yaptırıldı. 6. yüzyıl ortalarında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onarılan köprü dokuz gözlü olarak inşa edildi. Eski Adana -Halep karayolunun geçtiği yer olan Misis köprüsü Anadolu’nun ilk Roma köprüsü olarak biliniyor. SelçuklularBizanslılar ve Haçlılar arasındaki savaşlara sahne olan efsanevi kent Misis’in adını taşıyan köprü, Ramazanoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemlerinde şiddetli depremlerle tahrip olmuş ama buna rağmen ayakta kalabilmiş eserlerden biri olarak biliniyor.

MİSİS KÖPRÜSÜNÜ AYAKTA TUTMAK İÇİN

Adana Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve tescilli tarihi Misis köprüsünü uzun yıllar ayakta tutmak için koruma altına alıyor.  Büyükşehir Belediyesi, tescilli köprüye alternatif olarak köprü inşa edecek. Ayrıca bu bölgede 20 metre genişliğinde ve 2 bin 380 metre uzunluğunda yol yapacak. Belediye Toprak Koruma Kurulu’ndan yol geçirilmesi planlanan arazilerin tarım dışı kullanım talebini görüşmesini istedi. Günümüzde de kullanılan köprü en son 1998 yılında restore edilmişti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.