PEYZAJ ÇALIŞMALARI KENTLERE DEĞER KATIYOR

GÜNDEM 08.11.2017 - 13:24, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 990+ kez okundu.
 

PEYZAJ ÇALIŞMALARI KENTLERE DEĞER KATIYOR

Berivan Peyzaj Kurucusu Berivan Gökoğlu Yıldızsoy:   ŞANLIURFA / Kırsaldan kentlere göç, yoğun trafiğin neden olduğu karmaşa ve stres, kentlerde insanları mutsuz kılarken, peyzaj çalışmalarının bir insanın vücudundaki akciğer gibi kentlere soluk verdiği gibi kent kimliğine de katkı sunduğu bildirildi.   Şanlıurfa’da peyzaj denildiğinde akla gelen ilk markalardan olan Berivan Peyzaj Kurucusu Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, kentsel tasarım ve peyzajın yaşanabilir kentler için öncelikli iki ana unsuru oluşturduğunu belirterek, “Kentsel tasarım, kültürel miras, yapılaşma, doğal denge ve birey- toplum-kent ilişkileri gibi etmenleri değerlendirerek şehirleri daha yaşanılır kılmayı hedefler. Peyzaj  ise insanların sağlığı, huzuru ve rahatı için oluşturulacak çevrelerin bilimsel ve estetik ilkelerle planlanması, tasarlanması ve yönetilmesini kapsar. Bu nedenle bu iki unsur da kentler için vazgeçilmez öğelerdir” dedi.   Düzenli ve bakımlı dış alanlar ile güzel bahçelerin, bulundukları bölgede akciğeri görevi üstlenmenin yanı sıra, kent kimliğine de olumlu katkı sunduğunu vurgulayan Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, bu nedenle başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumlarının öncelikli asli  görevlerinin yanında peyzaj çalışmalarına da aynı derecede önem vererek, özel kuruluşlara örnek teşkil etmeleri gerektiğini belirtti.    MEKANLAR PEYZAJLA DEĞERLENİYOR Yıldızsoy, gerek iç, gerekse dış mekanların peyzajla hayat kazandığına dikkati çekerek, “İyi tasarlanmış bir mekan, kolay ve hızla tüketilen bir yer olmamalı. Mevsimsel döngü ve zamanı dile getirmeli” dedi.   *Peyzaj sadece yeşillendirmek değildir* Teknoloji ve yoğun yapılaşmanın sonucu ortaya çıkan olumsuzlukların, yaşanabilir çevre ve mekanlar yaratma ihtiyacını beraberinde getirdiğini ifade eden Yıldızsoy, “İnsanın hayatını huzur içerisinde sürdürebileceği yaşam alanlarını gerçeğe dönüştürme gibi bir görevimiz var. Bu nedenle yaptığımız işi seviyoruz.  Peyzaj kavramı, ülkemizde tam algılanmadığı dönemlerde, sadece yeşillendirmek olarak tanımlanırdı. Oysa günümüzde artık böyle algılanmadığı gibi insanlarımız peyzaj talepleriyle yönetenleri de yönlendiriyorlar. Birçok şehrimizde botanik bahçeler, kent meydanları peyzajın en güzel örnekleriyle dolu. Temennimiz Şanlıurfamızda da bu tür mekanlarının artması” diye konuştu.  

Berivan Peyzaj Kurucusu Berivan Gökoğlu Yıldızsoy:

 

ŞANLIURFA / Kırsaldan kentlere göç, yoğun trafiğin neden olduğu karmaşa ve stres, kentlerde insanları mutsuz kılarken, peyzaj çalışmalarının bir insanın vücudundaki akciğer gibi kentlere soluk verdiği gibi kent kimliğine de katkı sunduğu bildirildi.

 

Şanlıurfa’da peyzaj denildiğinde akla gelen ilk markalardan olan Berivan Peyzaj Kurucusu Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, kentsel tasarım ve peyzajın yaşanabilir kentler için öncelikli iki ana unsuru oluşturduğunu belirterek, “Kentsel tasarım, kültürel miras, yapılaşma, doğal denge ve birey- toplum-kent ilişkileri gibi etmenleri değerlendirerek şehirleri daha yaşanılır kılmayı hedefler. Peyzaj  ise insanların sağlığı, huzuru ve rahatı için oluşturulacak çevrelerin bilimsel ve estetik ilkelerle planlanması, tasarlanması ve yönetilmesini kapsar. Bu nedenle bu iki unsur da kentler için vazgeçilmez öğelerdir” dedi.

 

Düzenli ve bakımlı dış alanlar ile güzel bahçelerin, bulundukları bölgede akciğeri görevi üstlenmenin yanı sıra, kent kimliğine de olumlu katkı sunduğunu vurgulayan Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, bu nedenle başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumlarının öncelikli asli  görevlerinin yanında peyzaj çalışmalarına da aynı derecede önem vererek, özel kuruluşlara örnek teşkil etmeleri gerektiğini belirtti.

 

 MEKANLAR PEYZAJLA DEĞERLENİYOR

Yıldızsoy, gerek iç, gerekse dış mekanların peyzajla hayat kazandığına dikkati çekerek, “İyi tasarlanmış bir mekan, kolay ve hızla tüketilen bir yer olmamalı. Mevsimsel döngü ve zamanı dile getirmeli” dedi.

 

*Peyzaj sadece yeşillendirmek değildir*

Teknoloji ve yoğun yapılaşmanın sonucu ortaya çıkan olumsuzlukların, yaşanabilir çevre ve mekanlar yaratma ihtiyacını beraberinde getirdiğini ifade eden Yıldızsoy, “İnsanın hayatını huzur içerisinde sürdürebileceği yaşam alanlarını gerçeğe dönüştürme gibi bir görevimiz var. Bu nedenle yaptığımız işi seviyoruz.  Peyzaj kavramı, ülkemizde tam algılanmadığı dönemlerde, sadece yeşillendirmek olarak tanımlanırdı. Oysa günümüzde artık böyle algılanmadığı gibi insanlarımız peyzaj talepleriyle yönetenleri de yönlendiriyorlar. Birçok şehrimizde botanik bahçeler, kent meydanları peyzajın en güzel örnekleriyle dolu. Temennimiz Şanlıurfamızda da bu tür mekanlarının artması” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.