MÜSİAD ADANA, aile şirketlerini konuştu

GÜNDEM 29.11.2017 - 11:46, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2284+ kez okundu.
 

MÜSİAD ADANA, aile şirketlerini konuştu

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi, ‘Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Sonraki Nesle Devri’ konulu toplantı düzenledi. Açılış konuşmasını MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan Kavak’ın yaptığı toplantıda Yönetim Danışmanı Mustafa Çalışkan, aile şirketlerinde yetki devrinin öncelikle liyakat esasına dayandırılması gerektiğini söyledi.   (FOTOĞRAFLI)   Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Başkanı Burhan Kavak, Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’inin aile şirketi olduğunu ve ortalama şirket ömrünün 25 yılda kaldığını söyledi. Güçlü bir ekonomi kaynakların ziyan edilmediği, sürdürülebilir güçlü şirketlere ihtiyaç bulunduğunu belirten Kavak, “Aile şirketlerimizin sadece yüzde 30’u ikinci kuşağa, yüzde 12’si üçüncü kuşağa geçebiliyor. Dördüncü kuşağa geçen şirket oranımız ise sadece yüzde 3. Bu oranları yükseltirsek güçlü ekonomiye sahip olabileceğiz. Bu yüzden aile şirketlerinde kurumsallaşma başta olmak üzere bu yöndeki etkinliklerimize devam edeceğiz” dedi.    ‘Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma ve Sonraki Nesle Devri’ konulu konferansın konuşmacısı Yönetim Danışmanı Mustafa Çalışkan da Türkiye ekonomisinde milli gelirin yüzde 90’lık bölümünün aile şirketlerince üretildiğini söyledi. Ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine uzun ömürlü ve verimli şirketlerin katkı sağlayabileceğine dikkat çeken Çalışkan, “Bu yüzden aile şirketlerini kurumsallaşması Türkiye ekonomisi için de hayati önem taşıyor” dedi. MÜSİAD Adana Şubesi üyelerinin katılımıyla Anemon Otel’de gerçekleştirilen konferansta konuyu evrensel teori ve yaşanan güncel örneklerle anlatan Çalışkan, “Aile şirketlerinde yetki devri mutlaka liyakate göre yapılmalı. Varis seçiminde patronlar, üst düzey yöneticiler, iş arkadaşları, müşteriler ve kişinin kendisi sürece dâhil edilmeli” ifadelerini kullandı.   AİLE ANAYASASI OLMALI Aile şirketlerinde problemler ağırlaşmadan, işler yolunda giderken bir ‘Aile Anayasası’ hazırlanması gerektiğini belirten Çalışkan, bu anayasada temel değerler, hisse yapısı, aile işletme ilişkileri, yönetim organları, aile üyelerinin işletmede çalıştırılma şartları gibi çatışmaların net olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Aile şirketlerinde bir diğer önemli konunun gelecek kuşağın yetiştirilmesi olduğuna vurgu yapan Çalışkan, çocukların eğitim sürecinde işletmenin ihtiyaçlarına yönelik planlamalar yapılabileceğine dikkat çekti. Konferansa MÜSİAD Üyeleri yoğun ilgi gösterdi. 

 

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi, ‘Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Sonraki Nesle Devri’ konulu toplantı düzenledi. Açılış konuşmasını MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan Kavak’ın yaptığı toplantıda Yönetim Danışmanı Mustafa Çalışkan, aile şirketlerinde yetki devrinin öncelikle liyakat esasına dayandırılması gerektiğini söyledi.

 

(FOTOĞRAFLI)

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Başkanı Burhan Kavak, Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’inin aile şirketi olduğunu ve ortalama şirket ömrünün 25 yılda kaldığını söyledi. Güçlü bir ekonomi kaynakların ziyan edilmediği, sürdürülebilir güçlü şirketlere ihtiyaç bulunduğunu belirten Kavak, “Aile şirketlerimizin sadece yüzde 30’u ikinci kuşağa, yüzde 12’si üçüncü kuşağa geçebiliyor. Dördüncü kuşağa geçen şirket oranımız ise sadece yüzde 3. Bu oranları yükseltirsek güçlü ekonomiye sahip olabileceğiz. Bu yüzden aile şirketlerinde kurumsallaşma başta olmak üzere bu yöndeki etkinliklerimize devam edeceğiz” dedi.

 

 ‘Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma ve Sonraki Nesle Devri’ konulu konferansın konuşmacısı Yönetim Danışmanı Mustafa Çalışkan da Türkiye ekonomisinde milli gelirin yüzde 90’lık bölümünün aile şirketlerince üretildiğini söyledi. Ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine uzun ömürlü ve verimli şirketlerin katkı sağlayabileceğine dikkat çeken Çalışkan, “Bu yüzden aile şirketlerini kurumsallaşması Türkiye ekonomisi için de hayati önem taşıyor” dedi.

MÜSİAD Adana Şubesi üyelerinin katılımıyla Anemon Otel’de gerçekleştirilen konferansta konuyu evrensel teori ve yaşanan güncel örneklerle anlatan Çalışkan, “Aile şirketlerinde yetki devri mutlaka liyakate göre yapılmalı. Varis seçiminde patronlar, üst düzey yöneticiler, iş arkadaşları, müşteriler ve kişinin kendisi sürece dâhil edilmeli” ifadelerini kullandı.

 

AİLE ANAYASASI OLMALI

Aile şirketlerinde problemler ağırlaşmadan, işler yolunda giderken bir ‘Aile Anayasası’ hazırlanması gerektiğini belirten Çalışkan, bu anayasada temel değerler, hisse yapısı, aile işletme ilişkileri, yönetim organları, aile üyelerinin işletmede çalıştırılma şartları gibi çatışmaların net olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Aile şirketlerinde bir diğer önemli konunun gelecek kuşağın yetiştirilmesi olduğuna vurgu yapan Çalışkan, çocukların eğitim sürecinde işletmenin ihtiyaçlarına yönelik planlamalar yapılabileceğine dikkat çekti.

Konferansa MÜSİAD Üyeleri yoğun ilgi gösterdi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.