MISIR ÇARŞISI’NDA SON KAYNAKÇI!

GÜNDEM 21.12.2017 - 13:51, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 4157+ kez okundu.
 

MISIR ÇARŞISI’NDA SON KAYNAKÇI!

“ÖMRÜM YETTİĞİNCE BU MESLEĞİ YAPACAĞIM”
Adana’nın en eski çarşılarından Mısır Çarşısı’nda kaynakçılık yapan Göksel Leventdurur,  dede mesleğini devam ettiriyor. Leventdurur’dan sonra mesleği devam ettirecek kimse yok. Göksel Leventdurur, 54 yaşında ve tam 40 yıldır dede mesleği olan sarı kaynak olarak bilinen oksijen kaynakçılığı yapıyor. Dedesinin fayton zili, demir aksamları, at arabası makasları, gramofon, süt makineleri, yağ makineleri ve çay semaverleri tamiratı yaptığını belirten Leventdurur, dedesinden sonra babasının ve şimdi de kendisinin aynı mesleği sürdürdüğünü anlattı. Leventdurur, “Dedem Cabbar Leventdurur Mısır Çarşısı’na ilk yerleşenlerden biri. O dönemde fayton en büyük ulaşım aracıydı. Dedem faytonların zilleri ve makas aksamlarının tamirini yapıyordu. Babam Kemal Leventdurur da dedemin yanında bu işi öğrendi. Babam ve dedem gibi Mısır Çarşısı’nda çok sayıda sarı kaynak denilen oksijen kaynağı yapanlar vardı. O dönemlerin revaçta aracı olan fayton zili, fayton metal aksamları, gramofon, süt ve yağ makineleri, eski dikiş makineleri, bakır mutfak aletleri çoktu. Çocukluğumda babamla dedemin iş yerine gelirdik. Yanlarında zamanla ben de bu mesleği öğrendim” diye konuştu.   Dedesinin döneminde Mısır Çarşısı’nın tamirciler, tornacılar, kalaycılar ve kaynakçılar ile dolu olduğunu hatırlatan Leventdurur, babasının döneminde ise zamanla bunların yerini bakkal, kumaşçı, ayakkabıcı ve hırdavatçıların almaya başladığını bildirdi. Leventdurur, “Babamın vefatından sonra ben mesleği devam ettiriyorum. Benim dönemimde hırdavatçılar, elektronik eşya satıcıları, cep telefonu satıcıları ve şimdi ise giyim sektörü Mısır Çarşısı’nda yer aldı. Bu kadar değişime rağmen 40 yıldır halen dede mesleğini sürdürüyorum. Bakır, gümüş, çelik, alüminyum, mutfak gereçleri ağırlık olarak çaydanlık tamiratı, tatlıcı makinaları, kalorifer peteği, eski ilaç sırt pompaları, şimdi motor bisikletlerin ufak tefek kaynak işleri, araba jant tamiri, araba radyatörleri gibi tamirat işleri yapıyorum” dedi.   “Eskiden basit bir pense kırılsa bile getirirler tamir ederdik.” diyen Leventdurur, şöyle devam etti: “Şimdi ucuza alıyorlar, bir malın kalitesiz olmasına da kimse bakmıyor. Kırıldı mı atıyorlar. Eski kaliteli malları bulmak zor artık. Örneğin eskiden sırt ilaçlama pompaları yerini plastik türlere bıraktı. Bakır ve alüminyum kullanımı pek yaygın değil. Şimdi genellikle çaydanlık, kalorifer peteği, otomobil jantı ve küçük metal işleri geliyor. Bana hep senden başka kimse bu işi yapmıyor. Sen de burayı kiraya ver diyorlar. Çocukluğum ve gençliğim burada geçti, hayata buradan tutundum. Ne başka iş yapabilirim, ne de yaşayabilirim. Her ne kadar dönem dönem buralarda faaliyet gösteren esnaf değişse de, benim ömrüm yettiğince dedem ve babamdan miras kalan bu mesleği yapacağım.”
“ÖMRÜM YETTİĞİNCE BU MESLEĞİ YAPACAĞIM”


Adana’nın en eski çarşılarından Mısır Çarşısı’nda kaynakçılık yapan Göksel Leventdurur,  dede mesleğini devam ettiriyor. Leventdurur’dan sonra mesleği devam ettirecek kimse yok. Göksel Leventdurur, 54 yaşında ve tam 40 yıldır dede mesleği olan sarı kaynak olarak bilinen oksijen kaynakçılığı yapıyor. Dedesinin fayton zili, demir aksamları, at arabası makasları, gramofon, süt makineleri, yağ makineleri ve çay semaverleri tamiratı yaptığını belirten Leventdurur, dedesinden sonra babasının ve şimdi de kendisinin aynı mesleği sürdürdüğünü anlattı. Leventdurur, “Dedem Cabbar Leventdurur Mısır Çarşısı’na ilk yerleşenlerden biri. O dönemde fayton en büyük ulaşım aracıydı. Dedem faytonların zilleri ve makas aksamlarının tamirini yapıyordu. Babam Kemal Leventdurur da dedemin yanında bu işi öğrendi. Babam ve dedem gibi Mısır Çarşısı’nda çok sayıda sarı kaynak denilen oksijen kaynağı yapanlar vardı. O dönemlerin revaçta aracı olan fayton zili, fayton metal aksamları, gramofon, süt ve yağ makineleri, eski dikiş makineleri, bakır mutfak aletleri çoktu. Çocukluğumda babamla dedemin iş yerine gelirdik. Yanlarında zamanla ben de bu mesleği öğrendim” diye konuştu.  
Dedesinin döneminde Mısır Çarşısı’nın tamirciler, tornacılar, kalaycılar ve kaynakçılar ile dolu olduğunu hatırlatan Leventdurur, babasının döneminde ise zamanla bunların yerini bakkal, kumaşçı, ayakkabıcı ve hırdavatçıların almaya başladığını bildirdi. Leventdurur, “Babamın vefatından sonra ben mesleği devam ettiriyorum. Benim dönemimde hırdavatçılar, elektronik eşya satıcıları, cep telefonu satıcıları ve şimdi ise giyim sektörü Mısır Çarşısı’nda yer aldı. Bu kadar değişime rağmen 40 yıldır halen dede mesleğini sürdürüyorum. Bakır, gümüş, çelik, alüminyum, mutfak gereçleri ağırlık olarak çaydanlık tamiratı, tatlıcı makinaları, kalorifer peteği, eski ilaç sırt pompaları, şimdi motor bisikletlerin ufak tefek kaynak işleri, araba jant tamiri, araba radyatörleri gibi tamirat işleri yapıyorum” dedi.  
“Eskiden basit bir pense kırılsa bile getirirler tamir ederdik.” diyen Leventdurur, şöyle devam etti: “Şimdi ucuza alıyorlar, bir malın kalitesiz olmasına da kimse bakmıyor. Kırıldı mı atıyorlar. Eski kaliteli malları bulmak zor artık. Örneğin eskiden sırt ilaçlama pompaları yerini plastik türlere bıraktı. Bakır ve alüminyum kullanımı pek yaygın değil. Şimdi genellikle çaydanlık, kalorifer peteği, otomobil jantı ve küçük metal işleri geliyor. Bana hep senden başka kimse bu işi yapmıyor. Sen de burayı kiraya ver diyorlar. Çocukluğum ve gençliğim burada geçti, hayata buradan tutundum. Ne başka iş yapabilirim, ne de yaşayabilirim. Her ne kadar dönem dönem buralarda faaliyet gösteren esnaf değişse de, benim ömrüm yettiğince dedem ve babamdan miras kalan bu mesleği yapacağım.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.