YEREL BASIN NASIL AYAKTA KALACAK?

GÜNDEM 05.01.2018 - 14:05, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1866+ kez okundu.
 

YEREL BASIN NASIL AYAKTA KALACAK?

Başbakan Yıldırım’a “Yerel basını bitirmeye mi çalışıyorsunuz?” diyen Özdiş:
    6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 22/A maddesinin değiştirilmesi ve bu değişikliğin 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi sosyal yardım ve benzeri türdeki ödemeler; yapılmadan önce hak sahiplerinden mutlaka “vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge” istenmesini zorunlu kılmıştı.   Bu anlamda basın ilan gelirleri sayesinde giderlerinin bir kısmını ancak karşılayabilen yerel basının hakkedişlerini almadan önce “vadesi geçmiş borcu bulunmamaktadır” yazısı alma gerekliliği doğmuştu. Bu durumu Başbakan Binali Yıldırım’a soran CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, “Reklam geliri haricinde basın ilan gelirleri ile ayakta kalmaya çalışan yerel basının önüne böylesine bir engel koymak vicdani midir?” dedi. Türkiye genelinde vergi borcu bulunan kaç gazete olduğunu soran CHP’li Özdiş “Bulunduğu bölgede demokrasinin ve eşitliğin sağlanmasında büyük payı olan yerel basını desteklemek yerine böyle uygulamalarla köstek olmak kabul edilebilecek bir durum değildir. Artan maliyetler sonucu basın ilan tarifesinde artış beklerken tam aksine bu uygulama yürürlüğe girdi. Durumun düzeltilmesini bekliyoruz.”  İfadelerini kullandı. CHP Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş’in Başbakan Yıldırım’a yönelttiği sorular şu şekilde:   Türkiye genelinde toplamda kaç yerel gazete bulunmaktadır? Bunların kaçının vergi borcu bulunmaktadır? Reklam geliri haricinde basın ilan gelirleri ile ayakta kalmaya çalışan yerel basının önüne böylesine bir engel koymak vicdani midir? Yerel gazetelerin çalışmalarını sübvanse edici herhangi bir çalışmanız var mıdır? En az 7 kişi istihdam eden yerel gazeteler vergi ve artan maliyetler ile boğuşurken böyle bir uygulama sonrası birçok yerel gazetenin kapısına kilit vuracağı açık değil midir? Bin bir zorlukta yayın hayatlarına devam eden yerel gazetelerin, bu değişiklik sonrası nasıl ayakta kalmasını planlıyorsunuz? Resmi ilanları arttırmak yerine neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duydunuz?  
Başbakan Yıldırım’a “Yerel basını bitirmeye mi çalışıyorsunuz?” diyen Özdiş:

 

 

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 22/A maddesinin değiştirilmesi ve bu değişikliğin 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi sosyal yardım ve benzeri türdeki ödemeler; yapılmadan önce hak sahiplerinden mutlaka “vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge” istenmesini zorunlu kılmıştı.   Bu anlamda basın ilan gelirleri sayesinde giderlerinin bir kısmını ancak karşılayabilen yerel basının hakkedişlerini almadan önce “vadesi geçmiş borcu bulunmamaktadır” yazısı alma gerekliliği doğmuştu.

Bu durumu Başbakan Binali Yıldırım’a soran CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, “Reklam geliri haricinde basın ilan gelirleri ile ayakta kalmaya çalışan yerel basının önüne böylesine bir engel koymak vicdani midir?” dedi.

Türkiye genelinde vergi borcu bulunan kaç gazete olduğunu soran CHP’li Özdiş “Bulunduğu bölgede demokrasinin ve eşitliğin sağlanmasında büyük payı olan yerel basını desteklemek yerine böyle uygulamalarla köstek olmak kabul edilebilecek bir durum değildir. Artan maliyetler sonucu basın ilan tarifesinde artış beklerken tam aksine bu uygulama yürürlüğe girdi. Durumun düzeltilmesini bekliyoruz.”  İfadelerini kullandı.

CHP Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş’in Başbakan Yıldırım’a yönelttiği sorular şu şekilde:

 

  1. Türkiye genelinde toplamda kaç yerel gazete bulunmaktadır? Bunların kaçının vergi borcu bulunmaktadır?
  2. Reklam geliri haricinde basın ilan gelirleri ile ayakta kalmaya çalışan yerel basının önüne böylesine bir engel koymak vicdani midir?
  3. Yerel gazetelerin çalışmalarını sübvanse edici herhangi bir çalışmanız var mıdır?
  4. En az 7 kişi istihdam eden yerel gazeteler vergi ve artan maliyetler ile boğuşurken böyle bir uygulama sonrası birçok yerel gazetenin kapısına kilit vuracağı açık değil midir?
  5. Bin bir zorlukta yayın hayatlarına devam eden yerel gazetelerin, bu değişiklik sonrası nasıl ayakta kalmasını planlıyorsunuz?
  6. Resmi ilanları arttırmak yerine neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duydunuz?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.