METRONUN BORCU ÖDE ÖDE BİTMİYOR!

GÜNDEM 19.08.2018 - 17:39, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2038+ kez okundu.
 

METRONUN BORCU ÖDE ÖDE BİTMİYOR!

Adana’da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından Hazine garantili yurtdışından sağlanan krediyle yaptırılan metronun borcu; Başkan Hüseyin Sözlü döneminde 700 milyon TL ödenmesine rağmen, son kur artışı ile yine katlandı. Dolar kuru 6 lira baz alınarak hesaplandığında metronun 380 milyon dolarlık borcu 2 milyar 280 milyon TL’yi buluyor.
ÇETİNKAYA: RAYLI SİSTEM KALIRSA… Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuyu gündeme getiren CHP’li belediye meclis üyesi Ulaş Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sisteme olan borcunun 380 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, dövizdeki dalgalanmayla birlikte bu borcun gittikçe artabileceğini anlattı. Çetinkaya, “Siyasi parti ayrımı yapmaksızın söylüyorum. Bu sistem Adana Büyükşehir Belediyesi’ne kaldığı sürece hangi parti gelirse gelsin yine ikinci borçlu belediyeyi bırakmayacağız” dedi. GELDİĞİMİZDE DOLAR KURU 2.2 LİRAYDI   Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Cevheribucak, gazetecilerin metronun borcuna ilişkin sorusu üzerine, göreve geldikleri zaman dolar kurunun 2.20 TL civarlarında bugün ise 6 TL’den işlem gördüğünü söyledi. Cevheribucak, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü döneminde Hazine garantili bu kredinin her ay düzenli olarak belediye gelirlerinden kesinti yapılarak ödendiğini aktardı. “KAMBUR İNŞALLAH BU DÖNEM KALKAR” Cevheribucak, “azine hAZİHazine her ay Merkez Bankası’nın hesapladığı dolar kuru üzerinden belediye gelirinden dış kaynaklı kullanılan bu krediyi kesiyor. Metro için 2014 Nisan ayından bu yana tam 700 milyon TL dolayında ödeme yaptık. Ancak ABD ile son zamanlarda yaşanan süreçte, dolar kurunun artmasıyla birlikte kalan 380 milyon dolarlık borç da katlandı. Bugüne kadar ödediğimiz paralar faizinin faizine yetmiyor, 3 katı dolar olursa ne senin ne benim bu Adanalı’nın üzerinde bir kambur inşallah bu dönem kalkacak” diye konuştu. Adana Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, metronun Ulaştırma Bakanlığı’na devredilerek borçların bu bakanlık bütçesinden ödenmesini bekliyor.  
Adana’da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından Hazine garantili yurtdışından sağlanan krediyle yaptırılan metronun borcu; Başkan Hüseyin Sözlü döneminde 700 milyon TL ödenmesine rağmen, son kur artışı ile yine katlandı. Dolar kuru 6 lira baz alınarak hesaplandığında metronun 380 milyon dolarlık borcu 2 milyar 280 milyon TL’yi buluyor.

ÇETİNKAYA: RAYLI SİSTEM KALIRSA…

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuyu gündeme getiren CHP’li belediye meclis üyesi Ulaş Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sisteme olan borcunun 380 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, dövizdeki dalgalanmayla birlikte bu borcun gittikçe artabileceğini anlattı. Çetinkaya, “Siyasi parti ayrımı yapmaksızın söylüyorum. Bu sistem Adana Büyükşehir Belediyesi’ne kaldığı sürece hangi parti gelirse gelsin yine ikinci borçlu belediyeyi bırakmayacağız” dedi.

GELDİĞİMİZDE DOLAR KURU 2.2 LİRAYDI 

 Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Cevheribucak, gazetecilerin metronun borcuna ilişkin sorusu üzerine, göreve geldikleri zaman dolar kurunun 2.20 TL civarlarında bugün ise 6 TL’den işlem gördüğünü söyledi. Cevheribucak, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü döneminde Hazine garantili bu kredinin her ay düzenli olarak belediye gelirlerinden kesinti yapılarak ödendiğini aktardı.

“KAMBUR İNŞALLAH BU DÖNEM KALKAR”

Cevheribucak, “azine hAZİHazine her ay Merkez Bankası’nın hesapladığı dolar kuru üzerinden belediye gelirinden dış kaynaklı kullanılan bu krediyi kesiyor. Metro için 2014 Nisan ayından bu yana tam 700 milyon TL dolayında ödeme yaptık. Ancak ABD ile son zamanlarda yaşanan süreçte, dolar kurunun artmasıyla birlikte kalan 380 milyon dolarlık borç da katlandı. Bugüne kadar ödediğimiz paralar faizinin faizine yetmiyor, 3 katı dolar olursa ne senin ne benim bu Adanalı’nın üzerinde bir kambur inşallah bu dönem kalkacak” diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, metronun Ulaştırma Bakanlığı’na devredilerek borçların bu bakanlık bütçesinden ödenmesini bekliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.